BLOGI JA GALERII Eesti jalgpallinaiskonnal jäi EM-valiksarja play-off'i pääsemisest puudu üks värav

Copy

Eesti naiste jalgpallikoondis oli Euroopa meistrivõistluste play-off'i jõudmisest ühe võidu kaugusel ja vajas Tartus võitu Luksemburgi üle, kuid mäng lõppes 1:1 viigiga ning seega jäi sihist puudu üks värav. Postimees tegi mängust otseblogi.

Enne mängu:

Eesti mängis Luksemburgiga läinud nädala reedel võõrsil ja sai kätte 1:1 viigi. Võõrustajad avasid 48. minutil nurgalöögi järel skoori, Eesti võrku sahistas Laura Miller. Vastus järgnes juba viis minutit hiljem – Siret Räämeti täpse tsenderduse saatis käärlöögiga vastaste väravavõrku Lisette Tammik.

Mõlemal võistkonnal avanes mängu käigus veelgi võimalusi, ent rohkem skoor ei muutunud.

Eesti sai tsükli kolmandas mängus kätte esimese punkti, ent sellele vaatamata evitakse võimalust täita võistluse eel seatud eesmärk – jõuda play-off'i. C-liiga 5. alagrupi on võitnud kõik neli mängu pidanud Albaania, kes kogus üheksa punkti (alistas Eesti 2:0 ja 2:1 ning Luksemburgi kodus võitis ja võõrsil kaotas). Enne viimast omavahelist mängu on Luksemburgil punkte neli ja Eestil üks.

C-liigast pääsevad play-off'i kõigi viie alagrupi võitjad, samuti kolm paremat teise koha omanikku. Eesti saab teise koha juhul, kui alistab kodus Luksemburgi. Mõlemad koguksid sel juhul neli punkti, ent UEFA egiidi all peetavatel võistlustel vaadatakse sel juhul esmalt omavaheliste mängude tulemusi ja see eelistaks Eestit.

Edasi minnakse nelja punkti ja väravate vahega kas miinus kaks või parem võrdluses teiste alagruppide teise koha saajatega (neil loevad ainult mängud 1. ja 3. koha võistkondade vastu). Praegune olukord on niisugune, et 4. grupis teise koha saaja saab ses võrdluses kindlasti kolm punkti ehk jääks Eestist tahapoole. 2. grupis peab Põhja-Makedoonia Eesti edestamiseks võitma võõrsil suursoosikut Sloveeniat (kodus kaotati 0:5), kelle viie senise mängu väravate vahe on 22:0. See ei ole loogiline. Ning eeldatavalt jääb Eesti ka 1. alagrupis teise koha saavast võistkonnast (Leedu või Gruusia, mängivad omavahel ning Eesti edestamiseks tuleb emmal-kummal võita kolme-nelja või olenevalt meie mängu tulemusest ka enama väravaga; avaringis Gruusias aga mängiti viiki) ettepoole.

Kogu eelnev jutt kehtib mõistagi ainult Eesti võidu korral, nagu mainitud.

Tuleva aasta suvel Šveitsis peetavale EM-finaalturniirile pääseb 16 naiskonda. Lisaks võõrustajatele pääseb sinna otse A-liiga kaheksa paremat. Ülejäänud seitse kohta mängitakse välja play-off'is, kuhu pääseb koguni 28 võistkonda: kaheksa A-liigast, 12 B-liigast ja kaheksa C-liigast.

Selle esimeses ringis lähevad C-liigast edasi pääsevad tiimid kokku A-liiga omadega ehk väga tugevate vastastega. B-liiga tiimid mängivad avaringis omavahel. Teises ringis selguvadki konkurentsi jäänud 14 koondise seitsmest duellist viimased EMile pääsejad.

Kui Eesti suudab pääseda play-off'i, võivad vastu tulla näiteks naistevuti absoluutsed tippriigid Holland ja Rootsi, aga ka Soome. Play-off'i esimene ring mängitakse oktoobri lõpus.

Kõik tänased EM-valikmängud algavad ühel ajal: Eesti aja järgi kell 20. Kõik Tartusse omadele kaasa elama!

Tagasi üles