EM-piletit jahtivat Eestit ootab ees keeruline ülesanne

Copy
Eesti meeste võrkpallikoondis.
Eesti meeste võrkpallikoondis. Foto: Martin Pedaja

Eesti meeste võrkpallikoondis kogunes täna Kalevi spordihallis, et hakata valmistuma augustis toimuvateks EM-valikmängudeks. Kuigi siinne vollefänn võib varasemate aastate põhjal eeldada, et EM-finaalturniirile pääsemine on meie meeste jaoks tavaline tööpäev kontoris, siis sel korral on asi sellest kaugel.

Nimelt loositi Eesti koondis D-alagruppi, kuhu kuuluvad veel Iisrael ning Horvaatia, kes mõlemad samamoodi viimasel, 2023. aasta EMil osalesid ja sealjuures Eestist (20.) kõrgemal lõpetasid: vastavalt 18. ja 11. real. 

Viimastega madistasid eestlased ka juuni alguses toimunud Euroopa kuldliiga poolfinaalis, tasavägiselt kulgenud kohtumisest väljusid 3:2 võitjatena horvaadid.

Eesootav valikturniir on viimaste aastate raskeim

Rahvuskoondise nurgaründaja Robert Täht kinnitas, et nii keerulist ülesannet pole neil varem olnud. «Iisrael ja Horvaatia on mõlemad tugevad võistkonnad, Euroopa keskmikud ja meie tasemel. See on hea pähkel meile. Kerge läbikäik see kindlasti pole, vaid võrdsete heitlus. Kui leiame siin laagris hea rütmi, siis võiks Iisraeliga ehk lihtsam olla kui horvaatidega,» sõnas ta.

Võrkpallikoondise nurgaründaja Robert Täht sõnas, et Iisrael ja Horvaatia on mõlemad tugevad võistkonnad.
Võrkpallikoondise nurgaründaja Robert Täht sõnas, et Iisrael ja Horvaatia on mõlemad tugevad võistkonnad. Foto: Martin Pedaja

Eelmises EM-valikgrupis kuulus Eesti ühte gruppi Belgia ja Fääri saartega, kellest viimaseid pidi kaks korda võitma, et suurturniirile pilet kindlustada. Üle-eelmine kord korraldas Eesti ise EMi ning pääses seega otse finaalturniirile.

Koondise peatreener Alar Rikberg rääkis, et augustis algav valikturniir on ülekaalukalt viimaste aastate raskeim. «Me pole mänginud sellist tõsist valiksarja, mis meid nüüd ees ootab,» sõnas juhendaja.

Iisrael võitis tänavu hõbeliiga ning see, et nad kolmel korral alistasid Austria (sh finaalis) näitab, et tegemist on korraliku tiimiga. Mullu EM-finaalturniiril said nad kaks võitu ja lõpetasid Eestist kõrgemal.

Horvaatia võitis tänavu kuldliigas hõbemedali. Poolfinaalis näitasid eestlased, et nad suudavad horvaatide vastu mängida küll. «Tahest tahtmata on seal paar maailma tipptasemel staari, kelle ohjamine ja pidurdamine saab olema põhiteemaks,» märkis Rikberg.

Koondise peatreener Alar Rikberg rääkis, et augustis algav valikturniir on ülekaalukalt viimaste aastate raskeim.
Koondise peatreener Alar Rikberg rääkis, et augustis algav valikturniir on ülekaalukalt viimaste aastate raskeim. Foto: Martin Pedaja

EM-valiksari koosneb kokku seitsmest alagrupist: igas kolm võistkonda ehk kokku 21 tiimi, kellest finaalturniirile on asja 12. Nõnda ei pruugi Rikbergi sõnul ainult Iisraeli üle mängimisest meie jaoks piisata.

«See sõltub sellest, mis juhtub teistega. Seal on alagruppe, kus on üks väga selge autsaider, kes väga suure tõenäosusega midagi ei võida. Esimene eesmärk on EMile kvalifitseeruda ning eestlaste enda käes on see, et asi ei läheks matemaatika peale,» ütles ta.

Suur hoop koondisele on diagonaalründaja Oliver Venno puudumine, kellele seadis piirangud kehtiv leping Katari klubiga. Nimelt algab sealne hooaeg juba augustis ja eestlane peab 20. juulil leivaisa juures olema.

«Väike lootus on, et Venno mingiteks mängudeks Katarist siia lubatakse,» avaldas siiski Rikberg. «Ta mängib sellises liigas, mis üldistele reeglitele ei allu. Tegelikult peaks olema koondiseaken ja mängijad peaksid olema vabad kasutamiseks. Aga täiesti mõistetav on ka see, kui tema leping ja klubikarjäär sõltub sellest, et ta on Kataris, siis ei ole meil mingilt võimalust tema sinna minekut keelata.»

Rikbergil ja Vennol on kokkulepe, et kui viimane Katari jõuab, küsib ta klubilt, kas on võimalik Eesti koondist esindada. «Selge on see, et ta hakkab klubiga trenni tegema ja ennast vormi ajama. Neil on samamoodi juba augusti lõpus väga tähtsad võistlused tulemas ja sel põhjusel ta nii vara sinna minema peabki. Kui ta mingiks nädalaks, on see siis Iisraeli või Horvaatia mängunädal, Eestisse lubatakse, on see loomulikult teretulnud,» ütles Rikberg.

Koosseisus toimus viimase hetke muudatus

Kui Eesti koondises algses nimekirjas oli 17 mängijat, siis täna alustas treeninglaagrit 16 meest. Temporündaja Timo Tammemaa langetas täna hommikul lõpliku otsuse loobuda augustikuistest mängudest. Rikbergi sõnutsi pole võrkpalluri keha lihtsalt tippspordiks ja koondiselaagriks veel terve. 

Euroopa alaliidu kodulehel on Eesti koondisesse registreeritud ka viimased üheksa aastat rannavollele keskendunud, kuid nüüd uuesti saalitossud jalga tõmmanud ning Tartu Bigbankiga liitunud Kusti Nõlvak. Rikberg märkis, et sidemängija nimi sai kirja pandud tagavaraks.

«Arvan, et kuna ta hakkab siin pendeldama Tallinna ja Tartu vahet, siis võimalik, et kutsun ta mõneks trenniks koondisesse kohale. Lootus on see, et pikemas perspektiivis oleks temast koondise materjali. See suvi on natukene vara. Sellepärast ma ta ka Tartu Bigbanki võtsin, et mul oleks võimalik aasta aega temaga korralikult tööd teha,» lisas juhendaja.

Eesti koondise EM-valikmängud toimuvad Kalevi spordihallis: Iisraeliga mängitakse 17. augustil kell 19, Horvaatiaga 24. augustil kell 17. Järgmised valikmängud toimuvad juba järgmisel aastal.

Enne tänavusi valikmänge peab Eesti ka kontrollkohtumisi, augusti alguses minnakse võõrsil vastamisi Belgia ja Lätiga.

Meeskonna koosseis Tallinna laagris

Sidemängijad: Robert Viiber, Renet Vanker, Aleksander Eerma

Diagonaalründajad: Renee Teppan, Markus Uuskari

Nurgaründajad: Märt Tammearu, Robert Täht, Albert Hurt, Valentin Kordas, Timo Ander Lõhmus

Temporündajad: Andri Aganits, Alex Saaremaa, Marx Aru, Henri Treial

Liberod: Silver Maar, Alari Saar

Peatreener Alar Rikberg, abitreenerid Avo Keel ja Lauris Iecelnieks, statistik Märt Pajusalu, füsioterapeudid Gardo Maruste ja Mark Leinfeld, ÜKE-treener Ott-Erik Kalmus, mänedžer Robin Ristmäe.

Tagasi üles