NBAst unistav Henri Veesaar loodab teha hea hooaja ja end drafti kirja panna

Copy
Henri Veesaar esmaspäeval Eesti korvpallikoondise treeningul.
Henri Veesaar esmaspäeval Eesti korvpallikoondise treeningul. Foto: Tairo Lutter

Öeldakse, et kolm on kohtu seadus või kaks ei jää kolmandata. Just kaks NBAs mänginud korvpallurit Eestil nüüd on ning veel mitu noormeest unistab suurliigasse pääsemisest. Üks neist, Henri Veesaar tuli paariks nädalaks kodumaale ning osaleb teisipäeval Eesti koondise sõprusmängus Jaapaniga.

20-aastase ja 213 cm pikkuse Veesaare viimane aasta on täis pettumusi ja vigastusi, aga ta loodab sellest kõigest tugevamana välja tulla. Läinud suvel vigastas Veesaar Eesti U20 vanuseklassi koondist esindades hüppeliigest. Pärast paranemist käis Arizona ülikoolis valmistumine oma teiseks NCAA-hooajaks, ent oktoobris juhtus golfi mängides totter õnnetus.

«Olin golfikärus kõrvalistmel, käru läks ümber, kukkus mulle peale ja küünarnukk läks liigesest välja. Pärast seda tuli teha kaks-kolm kuud pausi,» ütles Veesaar.

Jaanuaris sai ta taas hakata korralikult harjutama ja veebruaris käevalu enam ei tundnudki, ent koostöös tiimi ja peatreener Tommy Lloydiga otsustati nn redshirt-hooaja kasuks ehk jättagi mängud vahele. Redshirt annab USAs võimaluse pikendada ülikooliaega ühe aasta võrra, neljalt viiele.

Tegi topelttööd

Kas käevigastusest tervenemise ajal oli ka vastupidiseid mõtteid, et ikkagi võistleks kah? «Jah. Jaanuaris olid vahepeal küll mõtted, et teeks hooaja kaasa, aga vigastusest väljatulek natuke venis, lisaks olin ebastabiilne,» selgitas Veesaar. «Vaimselt oli see suur pauk – olin kuude kaupa hooajaks valmistunud ja siis niisugune asi...»

Arvan, et kõik see kokku oli mulle hea. Võrreldes eelmise aastaga olen tänavu sügisel hooajaks kindlasti paremini valmis. Nüüd pean näitama, mida suudan teha.

Korvpallur Henri Veesaar teda viimase aasta jooksul tabanud vigastusest ning järgnenud trennirügamisest

Ta lisas, et sai pärast paranemist teha hooaja teisel poolel topelttööd, harjutada nii koos meeskonnaga kui ka individuaalselt. «Jaanuaris hakkasin trenne jälle täie hooga kaasa tegema. Tegime plaanid, mida ja kuidas peaksin arendama. Arvan, et kõik see kokku oli mulle hea.

Võrreldes eelmise aastaga – mil just tulin vigastusest välja – olen tänavu sügisel hooajaks kindlasti paremini valmis. Nüüd pean näitama, mida suudan teha.»

Kõigi USAsse siirduvate sportlaste puhul saab kindel olla ühes: et nad võtavad kaalus juurde, sest külastavad palju jõusaali. Veesaar pole erand. Kui paari aasta eest ookeani taha minnes oli tema kaal kilogramm-paar üle 90, siis nüüd ära tulles 108 ja pool kilo!

Suur kaalu lisandumine on mõnelgi mehel kippunud viset rikkuma. Veesaar raputab pead ja usub, et temaga on just vastupidi: «Olen terve aasta trenni teinud. Viskeliigutus on teistsugune, muutsin seda, aga kindlasti viskan paremini kui varem! Tänu sellele kukuvad kolmesed paremini.»

Esitust näeb Riias

Kui teisipäevane kohtumine Pariisi olümpiaks valmistuva Jaapaniga peetakse Soomes kinniste uste taga, siis 27. juulil on Eesti korvpallisõpradel võimalik Veesaare hetkevorm oma silmaga üle vaadata. Tõsi, selleks tuleb sõita 300 kilomeetri kaugusele Riiga, kus Eesti koondis peab maavõistluse Ukrainaga.

Henri Veesaar (paremal) kuulab Eesti koondise peatreeneri Heiko Rannula näpunäiteid.
Henri Veesaar (paremal) kuulab Eesti koondise peatreeneri Heiko Rannula näpunäiteid. Foto: Tairo Lutter

Veesaar saabus USAst Tallinna pühapäeval ning esmaspäeval tegi korvpallikodus esimese treeningu. Ta ise küll kahtles, kas ikka sõidab Soome, aga Eesti koondise värske peatreener Heiko Rannula teatas, et siin pole midagi kahelda – kindlasti sõidab!

Veesaar valmistus Ameerikas juba uueks hooajaks, aga ta tahtis suvel kindlasti ka kodumaad külastada. Nõnda rihtis ta sõidu ajaks, kus saab end koondisega vormis hoida ning ühtlasi ka mängida. Tagasi lendab ta kuu lõpus, pärast Ukrainaga peetavat kohtumist. «Eesti koondist on alati tore esindada!» lausus Veesaar rõõmsalt.

Ta jätkas ülikoolikossu lainel: «Üks aasta jäi vahele ja tahan Arizonas kindlasti olla vähemalt ühe hooaja veel. Kindlasti tahan teha korraliku hooaja, selles pole küsimust.

Loodan hästi mängida ning kui tuleb hea hooaeg, saab äkki end draft’i kirja panna. Arvan, et kõik, kes mängivad ülikoolis või kossu üldse, pürgivad NBA poole. Draft’i osas tuleb vaadata järgmisel kevadel, mis seisus olen ja kuidas hooaeg läks. Sellest on praegu veel liiga vara rääkida.»

Eestimaa tolmu varakult jalgadelt pühkinud andekas noormees kuulus aastatel 2019-2022 Madridi Reali noortesüsteemi. Sealt siirdus ta kahe aasta eest Arizona ülikooli, kus tol hetkel mängis ka Kerr Kriisa.

NCAA debüüthooajal sai Veesaar 29 kohtumises mänguaega keskmiselt 7 minutit ja viskas 2,4 punkti. Teisel hooajal võinuks eelduste kohaselt roll suureneda, ent vigastused astusid vahele. Nüüd läheb ta uuele katsele.

Ehkki Veesaar saanuks vanuse poolest veel esindada Eesti U20 koondist, eelistas ta jätkuvalt USAs tulevaks hooajaks põhja laduda. Nüüd teeb ta seda paar nädalat Rannula käe all. Veesaar usub, et koondise uue juhendaja käekirjaga kohanemisel probleeme ei teki, sest Rannula juhendas teda juba mõni aasta tagasi U18 koondises.

Märksõnad

Tagasi üles