Belgia meister Matthias Tass: suvel tuleb individuaalset tööd teha, siis saad paremaks

Copy
Matthias Tass (palliga) Belgia korvpalliliiga finaalis Antwerpeni vastu.
Matthias Tass (palliga) Belgia korvpalliliiga finaalis Antwerpeni vastu. Foto: Tom Goyvaerts / Belga via ZUMA Press / Scanpix

Kui mitmed Eesti koondislased alles tasapisi liituvad korvpallikodu tegemistega, siis keskmängija Matthias Tass kasutab esimest suve, mil ta üle pika aja on jälle terve, täielikult ära ja rassib, mis jaksab. Et uuel hooajal koduklubis Oostende Filous suurem roll saada ning meeskonnaga taas auhinnalaud puhtaks lüüa.

Pärast juunis lõppenud hooaega puhkas Tass kümmekond päeva USAs, külastades ka oma endise ülikooli Saint Mary’s rahvast. «Pärast seda olen pannud täie rauaga: nii individuaalselt kui ka oma treeneri Sixten Tomingase kui ka koondisega,» tutvustas Postimehega vestelnud Tass suviseid tegemisi.

Viimasel viiel aastal on minu suved olnud peaaegu voodis lamamised, sest küll on katki olnud põlved, küll selg. See on nüüd esimene suvi, kus saan tõsiselt enda kallal tööd teha.

Korvpallur Matthias Tass

Ta jätkas: «Neljast USAs ülikoolis oldud aastast on mulle sisse jäänud põhimõte, et suvi on aeg, kus tehakse individuaalset tööd, suvekuud on need, kus saad paremaks. Viimasel viiel aastal on minu suved olnud peaaegu voodis lamamised, sest küll on katki olnud põlved, küll selg. See on nüüd esimene suvi, kus saan tõsiselt enda kallal tööd teha. Varem käis liigeste ja lihaste taastumine vigastustest.»

25-aastase Tassi sõnul on tervis praegu igati kombes. «Hea on lõpetada hooaeg niimoodi, et ei pea minema kuhugi operatsioonilauale. Hea tunne on!» rõõmustas ta südamest.

«Praegu saab koondisega trenni teha ning pärast seda alustan uuesti individuaalset programmi, et ehitada hooaja alguseks hea põhi alla. Millalgi augustis lähen Belgiasse tagasi.»

Tass alustas pärast ülikooli lõpetamist 2022. aasta sügisel hooaega Poolas Dabrowa Gorniczas nõnda hästi, et sai mõni kuu hiljem kutse Hispaania meistriliiga klubilt Manresa. Siis aga hakkas selg häda tegema ja hooajast enam asja ei saanud. Nõnda on mõistetav, et Filou sõlmis temaga 1+1 aasta pikkuse lepingu.

Klubis jäädi eestlasest tsentriga aga nõnda rahule, et juba märtsis tuldi tema juurde jutuga lasta ka teine aasta käiku. Tassil polnud selle vastu midagi.

«Mulle see koht väga meeldib. Kõik on tipp-topp: elamine, trennivõimalused, meeskonnakaaslased samuti. Mängisime ka Meistrite liigas, mis on väga kõrgetasemeline.

Nemad tulid esimesena minu juurde, soovisid, et jätkaksin seal. Otsus sai tehtud üsna kiirelt. Tehingu avalikustamisega oodati hooaja lõpuni, aga allkiri oli mul varakult pandud.»

Tassi rõõmustas klubi initsiatiiv: «Kui meeskond tuleb sinu juurde nii varakult, annab see märku, et sa meeldid neile inimesena, ja meeldib ka see, mida sa platsil teed. See oli hea motivatsioonilaks. Kui mõni asi ka ei tulnud hästi välja, nägi klubi tulevikku ikkagi helgena.»

Tass ise andis oma hooajale otsa vaadates aga ausa hinnangu, et ei jäänud väga rahule. «Paneks viiepallisüsteemis nii 3+ või 4–. Fakt, et olin üsna pikalt mängust väljas. Korvpalliplatsilt eemal oldud aeg venis üheksa kuni kümne kuu pikkuseks. Operatsioonist taastumisele kulus kolm-neli kuud, aga enne seda prooviti minu muret parandada kõikide teiste meetoditega. Lõpuks tuli ikka lõikus teha.

Kui sa aga platsil trenni ei tee, siis sa mitte ainult ei mängi, vaid kaotad ka väärtuslikku harjutamisaega. Läinud hooaja esimene pool kulus põhja uuesti alla ja enesekindluse tagasi saamisele. Hooaeg kulges üsna üles-alla, järgmisel hooajal tahan mängida palju stabiilsemalt.

Alguses oli võib-olla veidi kergem, vastased ei teadnud uusi mängijaid hästi, sai rahulikumalt tegutseda. Aga hooaja lõpu poole teadsid kõik juba su nippe ja värke-särke, seal tuli hoida väga stabiilset joont.

Õnneks oli meeskond nii kvaliteetse tasemega nii individuaalselt kui ka meeskondlikult, et isegi mõõnade korral saime väga hästi hakkama.»

Matthias Tass Eesti koondise treeningul.
Matthias Tass Eesti koondise treeningul. Foto: Tairo Lutter

Filou krooniti nii Belgia meistriks kui ka Belgia ja Hollandi ühisliiga võitjaks. Meistrite liigas jõuti alagrupist play-in-faasi, kus mängudega 1:2 jäädi alla Iisraeli klubile Holoni Hapoel.

Tass hindab Belgia liigat väga tugevaks. «Selle tase on palju ühtlasem, kui alguses ootasin. Näiteks tabelilõpu meeskonda võitsime mõlemal korral võib-olla keskmiselt viie punktiga. Neil võib tabelis olla küll saldo 2:16, aga mängud on alati pingelised, võidelda tuleb igal õhtul,» seletas Tass.

Kui palju Filou tsentreid kasutas? «Eelnevate mängukohtadega võrreldes võib-olla vähem, kui olen harjunud, aga tagaliini meestel oli klassi nii palju. Võib kõlada kehvalt, aga mina küll polnud vastu, kui nad tekitasid endale võimalusi ja viskasid kolmeseid väga hea protsendiga. Olen rahul, et sain meeskonnale kaasa aidata lõikudes, milles mina tugev olen. Pidin ka ise tegutsema platsil vastastele ohtlikult, muidu läinuks tagaliinile suurem kaitsesurve. Ja õhtu lõpuks on peamine see, kas meeskond võidab või mitte. Asjad olid hästi jaotatud. Mängisime nii, nagu treener [Dario Gjergja] soovis, individuaalitsemist polnud.»

Tass sai Belgia-Hollandi liigas ühes kohtumises mänguaega keskmiselt 19,8 minutit, viskas 6,3 punkti ja noppis 3,7 lauapalli. Tema visketabavus mängust oli 57 ja vabavisetel 78 protsenti. Belgia liiga play-off'i kümnes mängus oli Tassi visketabavus aga juba 70 protsenti, muud näitajad jäid enam-vähem samaks.

Tass kinnitas õhinal, et läheb Belgiasse hea meelega tagasi. Ta usub, et tema roll uuel hooajal suureneb. «Eks ole ka näha, millised uued mängijad juurde tulevad. Eelmisest hooajast üks ameeriklane juba läks Itaaliasse, Drelli vanasse koduklubisse (Pesaro – V. A.), teist veel ei tea. Ja Belgia enda vana Euroliiga legend Sam van Rossom pani särgi lae alla rippuma – ma ei saaks olla väga palju uhkem, et sain sellise mehega mängida ühe aasta koos kossu ja temalt õppida!» lõpetas ta jutuajamise säravi silmi.

Märksõnad

Tagasi üles