Mida oleks vaja Henri Drellil teha, et jõuda Bullsi põhirivistusse?

Copy
Henri Drell
Henri Drell Foto: Windy City Bulls / Facebook

Henri Drellist sai Martin Müürseppa järel teine Eesti korvpallur NBAs, kui ta 15. märtsi esimestel tundidel jooksis Bullsi särgis platsile. Praegu mängib ta Chicago klubi eest suveliigas, kuid kas ta suudab endale järgmiseks hooajaks täislepingu välja mängida?

«Tal on selleks võimed olemas ja võrreldes eelmise aastaga palju soodsam positsioon praegu, kui vaadata, kes on klubi palgalehel ja kes pole,» arutles NBA ekspert Otto Oliver Olgo Postimehele antud intervjuus.

Kell tiksub väga halastamatult

Bullsi võistkonnas on vähem veterane ja kõik klubi suvised käigud näitavad selles suunas, et nad teevad noorenduskuuri. Tiim vahetas mulluse parima punktitooja DeMar DeRozani Sacramento Kingsi ning oma parima kaitsemängija Alex Caruso Oklahoma City Thunderisse. Lisaks lõppes leping ka keskmängija Andre Drummondiga. Kõik eelpool välja toodud mängijad on 30-aastased või vanemad. Klubiga on liitunud 21-aastane austraallasest tagamängija Josh Giddey, 2020. aasta draft'i kümnes valik Jalen Smith ning Dominikaani korvpallur Chris Duarte.

Henri Drell (number 0) on mitmekülgne mängija oma pikkuse ja füüsiliste omadustega.
Henri Drell (number 0) on mitmekülgne mängija oma pikkuse ja füüsiliste omadustega. Foto: Windy City Bulls / Facebook

Arvestades Drelli vanust ning tema tugevamaid trumpkaarte, milleks on kaitse ja pallita mängimise oskus, siis eestlasel on korralikud šansid jõuda kunagi Bullsi põhirivistusse, kuid tal on selleks vaja veel tükk tööd teha.

«Drellil on vaja kõvasti vaeva näha oma viskega, mida ta ise ka teab. NBA on muutunud järjest viskepõhisemaks liigaks. Kui sul ääremängijana head kätt kaare tagant pole, siis on neetult raske üldse platsile saada. Kui ta vise muutub stabiilsemaks ning ta ei kaota ära oma trumpkaarte, perimeetri ja korvialust kaitset, siis tal on võimalus olemas,» märkis Olgo.

Kell aga tiksub väga halastamatult. Iga aastaga tuleb NBAsse peale 30 noort uut talendikat ja näljast korvpallurit. Juuni lõpus toimunud draft'is napsas Bulls 11. valikuga Leedu juurtega 208-sentimeetrise ääremängija Matas Buzelise (19).

«Ega ta olukorda Drellile lihtsamaks ei tee, Buzelis on järjekordne tõke eestlase teekonnal. Õnneks on Drell piisavalt mitmekülgne mängija oma pikkuse ja füüsiliste omadustega. Ta suudab mängida NBAs kahel, võib-olla isegi kolmel postitsioonil,» ütles Olgo.

Sellele lisaks tuleb vaadata ka neid korvpallureid, kes praegu Bullsis mängivad, sest konkurents on tihe. Klubi ridades on üsnagi noor Patrick Williams (22), kes sai just kopsaka lepingupikenduse ning mängib Drelliga sarnasel positsioonil, Julian Philips (20) mängib praegu koos eestlasega NBA suveliigas. Ei tasu unustada ka tunamullu NBA draft'is valitud 22-aastast Dalen Terryt, kes mängis ülikoolikorvpalli Arizonases koos Kerr Kriisaga.

Henri Drell

Sündinud: 25. aprill 2000, Tallinn

Pikkus: 2,06 meetrit

Praegune meeskond: Windy City Bulls/Chicago Bulls

Karjäär: BC Kalev/Cramo (2012–2016)

Audentese SG/Noortekoondis (2015–2016)

Brose Bamberg (2018–2019) ning selle farmklubis Baunach Young Pikes (2016–2019)

Victoria Libertas Pesaro (2019–2021)

Windy City Bulls (2022–...)

Chicago Bulls (2024–...)

Saavutused:

Itaalia karikavõistluste parim ründemängija (2021)

Suveliiga

Meie aja järgi ööl vastu kolmapäeva sai Drell Bullsi eest 22 minutit mänguaega, kui Chicago klubi pidi tunnistama 77:85 Detroit Pistonsi paremust. Platsil olles tabas eestlane kaheksast viskest kaks, sealhulgas kolmeseid neljast ühe, ning kogus viis punkti. Ta lisas sellele kaks lauapalli, ühe korvisöödu ja kaks vaheltlõiget. Bullsi resultatiivseim oli 18 punktiga Buzelis.

Sellele eelnenud mängudes on Drell aga märksa paremini esinenud. 14. juulil Bulls küll kaotas 82:92 Golden State Warriorsile, kuid Drell sai platsil mängida ligikaudu 28. minutit, mille jooksul suutis eestlane visata 12 punkti ning noppida kolm lauapalli. Bullsi resultatiivseim mängija oli Buzelis, kes suutis koguda 28 punkti. Talle järgnesid Adama Sanogo 16 ning DJ Steward 15 punktiga.

Esimeses suveliiga kohtumises, kus Bulls võitis 96:89 Milwaukee Bucksi, sai Drell mänguaega 24 minutit, mille jooksul viskas eestlane kuus punkti, võttis sama arvu lauapalle ning andis ühe resultatiivse söödu.

Kahepoolne kontraht

«Kui Drell suudab suve või sügisega uuesti kahepoolse lepingu saada ja Bulls alustab väga nõrgalt ning hooaja teises pooles mängib Bulls võimalikult madala tabelikoha eest (selleks, et saada draft'is kõrge koht ja olla üks esimestest valijatest – toim), siis on see Drelli koht näidata, et ta võiks olla Bullsi tuleviku üks lülidest.

Drell teab tänaseks väga hästi oma rolli NBAs ja G-liigas. Ta teab oma tugevusi ning on kindel, et kuskilt selle kahepoolse lepingu saab. Kui mitte Bullsi käest, siis keegi teine annab talle võimaluse. Ma arvan ikkagi, et Bulls tahab Drelli alles jätta, sest ta on seal süsteemis olnud juba mitu aastat ning on tõestanud ennast lojaalse mehena. Kõige tõenäolisem variant ongi kahepoolne leping Bullsiga,» nentis Olgo.

Kahepoolne ehk two-way leping võeti NBAs kasutusele 2017. aastal. Sellega loodi tiimidele võimalus enne 15 mängijast koosnenud koosseisu laiendamiseks. Samas ei lähe pigem vähe minuteid teenivad mehed rooste, sest neid saab tõsta põhi- ja duubelmeeskonna vahel edasi-tagasi kogu hooaja vältel. Kahesuunalise kontrahti saab sõlmida vähem kui neli hooaega NBAs mänginutega. Lepingu pikkus on maksimaalselt kaks aastat. Ühel tiimil võib korraga olla kolm sellist mängijat.

NBA mängud

Oma debüüdi NBAs tegi Drell kohtumises Los Angeles Clippersiga, mille Bulls 111:126 kaotas. Meie mees viibis väljakul kaks minutit ja 53 sekundit ja sai selle aja jooksul ka käe valgeks. Nimelt oli ta 46 sekundit enne lõppu mees õiges kohas, kui ründelauda läks ja sealt palli korvi aitas.

8. aprillil õnnestus Drellil väljakule pääseda Bullsi 98:113 võõrsil peetud kaotusmängus Orlando Magicu vastu, kus minuti ja 29 sekundiga sai eestlane statistikareale ühe korvisöödu ja ühe pallikaotuse.

Oma kolmandas NBA mängus teenis ta 12. aprillil esimese võidu, kui alistati 127:105 Detroit Pistons. Drell pääses väljakule kaheks minutiks, statistikasse läks talle kirja üks lauapall.

Konkurentsitult karjääri parima NBA mängu tegi eestlane 13. aprillil, kui Bulls sai 129:127 jagu Washington Wizardsist. Kokku oli Drell platsil 23 minutit ja 14 sekundit, mille jooksul viskas üheksa punkti, noppis kaks lauapalli ja jagas sama palju korvisööte. Lisaks kanti protokolli üks efektne viskeblokeering, mis püüdis pilke ka ühismeedias.

Las Vegases toimuv suveliiga lõppeb 22. juulil. Bullsil on veel mängida 19. juulil Atlanta Hawksiga. Pärast võistlust peaks tulema ka esimesi infokilde sellest, kus eestlane tulevasel hooajal mängib. 

Tagasi üles