Rassistliku laulu esitanud maailmameistri suhtes algatati uurimine (2)

Copy
Enzo Fernandez (number 24).
Enzo Fernandez (number 24). Foto: Scanpix / Reuters

Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA ja Londoni Chelsea algatasid tunamullu Argentina koondisega maailmameistriks kroonitud Enzo Fernandeze suhtes uurimise.

Argentiinlane postitas pärast pühapäevast Copa America finaali sotsiaalmeediasse video, mis sisaldas Prantsuse jalgpalliliidu (FFF) sõnul rassistlikku ja diskrimineerivat laulu.

«Nad esindavad Prantsusmaad, kuid nad on kõik pärit Angolast. See on küll tore, nad kõik jooksevad, nad on cometravased* nagu kuradi Mbappe. Nende emad on Nigeeriast ja isad on Kamerunist, kuid passis on neil aga kirjas Prantsusmaa,» lauldi videos.

*Cometravas on slängisõna, mis tähendab inimest, kes on olnud seksuaalvahekorras transsoolise inimesega.

Londoni Chelseas leiba teenival Fernandezel on seitse prantslasest klubikaaslast, kellest mitmed lõpetasid video avaldamise järel argentiinlase Instagrami konto jälgimise. Prantslasest keskkaitsja Wesley Fofana kommenteeris Fernendeze videot avalikult: «Jalgpall 2024. aastal: rassismil pole piire.» Elevandiluurannikult pärit ründaja David Detro Fofana lisas: «Jalgpall on mitmekesine. Rassistliku käitumist tuleb karmilt hukka mõista.»

Fernandez tegi teisipäeval sotsiaalmeedia vahendusel avaliku vabanduse, ent nii Chelsea kui ka FIFA otsustasid algatada argentiinlase suhtes distsiplinaaruurimise.

«Need šokeerivad sõnad on vastuolus spordi ja inimõiguste väärtustega, mistõttu otsustas alaliidu president Philippe Diallo pöörduda otse FIFA poole ning esitas ametliku kaebuse rassistliku ja diskrimineeriva väljaütlemise eest,» teatas FFF pressiteate vahendusel.

«Me tunnustame ja hindame meie mängija avalikku vabandust ning kasutame seda vahejuhtumit õppetunnina. Klubi on algatanud mängija suhtes distsiplinaarmenetluse,» lisas Chelsea.

Argentina alaliit pole vahejuhtumit seni kommenteerinud.

Tagasi üles