Rallitähtedel on probleemile lahendus olemas, aga otsustajad ei võta neid kuulda

Copy
Ott Tänak Läti MM-etapil.
Ott Tänak Läti MM-etapil. Foto: IMAGO/Nikos Katikis/IMAGO/PanoramiC/Scanpix

Kalle Rovanperä (Toyota) asus autoralli maailmameistrivõistluste hooaja kaheksandal etapil Läti rallil juhtima. Rallil on aga üles kerkinud teema teede puhastamise näol.

Reegel pole loomulikult uus, kuid see on võtnud uue pöörde pärast seda, kui maailmameistrid Rovanperä ja Ogier osalevaid vaid teatud etappidel. Nii saavad nad hea stardipositsiooni, millelt on võimalik paremaid tulemusi teha. Mõlemad on sel hooajal saanud kaks võitu.

Terve hooaja sõitvad ja tiitlile pretendeerivad Thierry Neuville (Hyundai), Elfyn Evans (Toyota) ja Ott Tänak (Hyundai) on sunnitud eespool startima. Näiteks Lätis olid nad esimese päeva lõpus vastavalt 9., 7. ja 6. kohal. Seetõttu on neil pea võimatu võidu eest heidelda.

Arutletud on erinevaid muutusi. Enim on esile kerkinud kvalifikatsiooni idee. See peetaks neljapäeval ning see paneks paika ralli stardijärjekorra. Selline muutus meeldiks sõitjatele.

«Väga raske on sellega leppida, kui jõuad katse lõppu. Avalikkuse jaoks on häiriv näha tiitlipretendente nii kaugel. Sellel pole lõppkokkuvõttes erilist mõtet. Oleme sageli rääkinud kvalifikatsiooni võimalusest, kuid ilmselgelt organisatsioon seda ei soovi,» sõnas Elfyn Evans.

«See oli varasemalt olemas. Tõenäoliselt oleks hea selle juurde tagasi tulla. Kahjuks võime sellest tunde rääkida, kuid lõpuks teeb FIA, mis tahab,» rääkis Ott Tänak.

«Oleme aastaid rääkinud reeglite muutmisest ja kvalifikatsioonist. See lisaks neljapäevale vürtsi. Promootor on aga praegu rahul. Nad näevad Martins Sesksi, kes teeb oma teist rallit ja kes stardib kaugelt. See on, mida nad tahavad, kuid meeskonnad seda ei otsi,» sõnab Thierry Neuville.

«Olen kogenud puhastamise rõõme, see ei ole tõesti lõbus, kui seda tegema peab. Reeglite muutmine tooks rohkem ausust. Iga sõitja saaks ise selle idee poolt? Jah. Miks seda ei rakendata, ma ei tea,» räägib Kalle Rovanperä.

Sébastien Ogier lisas: «Ma tean seda olukorda väga hästi. Olin aastaid esimene ning see, kes ütles, et see pole normaalne. WRC jätab end ilma suurtest võitlus momentidest parimate sõitjate vahel, sellest on kahju,» rääkis ta.

«Võitlesin selle nimel kaua, kuid edutult. Aga see on mäng, me ei ole siin selleks, et kellelegi meeldida, me oleme siin selleks, et näidata, kes on parim,» lisas Ogier.

Sõitjatel valitseb teatav üksmeel. Järgmine loogiline samm oleks, et korraldaja võtaks sõitjaid kuulda ja vähemalt mõtleks sellele.

Tagasi üles