EMil triumfeerinud Konso: positiivne mõtteviis on kõige alus

Copy
Tristan Konso
Tristan Konso Foto: Merlyn Lipp / ekjl

Eile lõppenud kergejõustiku U18 Euroopa meistrivõistlustel rõõmustas Eesti spordisõpru Rakverest pärit 16-aastane Tristan Konso, kes võitis kümnevõistluses kuldmedali isiklikku rekordit tähistava tulemusega 7549 silma. 

Rakvere noormehe sõnul pole tunne, et ta on Euroopa meister veel päriselt kohale jõudnud: «Kui ma hakkan sügavamalt analüüsima, siis Euroopa meistritiitel tähendabki seda, et ma olen kõikidest siinsetest konkurentidest parem ja mul on selle üle väga hea meel. See on väga suur au.»

Konso järel lõpetas teisena rootslane Liam Belo Da Silva 7318 ja kolmandana prantslane Kilian Trochain 7290 silmaga.

Konso püstitas võistluse sees isikliku rekordi lausa viiel alal: 1500 m jooksus (4.59,69), odaviskes (47.29), teivashüppes (4.60), 400 m jooksus (48,95) ja kuulitõukes (13.88).

Lisaks tegi 16-aastane Rakverest pärist noormees U18 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste rekordi 110 m tõkkejooksus (13,52).

Tristan Konso 7549: 10,90; 6.74; 13.88; 1.84; 48,95; 13,52; 43.14; 4.60; 47.29; 4.59,69

See punktisumma tähistab ühtlasi uut U18 vanuseklassi maailma hooaja edetabeli tippmarki. 

«Kõige rohkem jäin rahule teivashüppega. Seal õnnestus just tehniline pool väga hästi. Kindlasti saab rahule jääda ka 110 m tõkkejooksuga. See andis mulle teiste ees väga suure eelise, mille arvelt sain 1500 m jooksus teha oma asja,» võttis Konso kümnevõistluse kokku.

Kõige rohkem arengupotentsiaali näebki Rakvere noormees just 1500 m jooksus: «Kui ma seda distantsi pool minutit kiiremini jookseks, siis see annaks ikka päris palju punkte juurde.»

Konso sõnul õnnestus võistlus ideaalilähedaselt: «Viimase ala lõppedes tundsin, et olen endast maksimumi andnud. Ma võistlesin kokku neljal päeval ja see oli tegelikkuses päris keeruline.»

Tristan Konso (keskmine)
Tristan Konso (keskmine) Foto: Merlyn Lipp / EKJL

Siiski ei kulgenud võistlus täielikult murevabalt. Konso pani nii fännide kui ka iseenda närvid proovile teivashüppes, kus ta algkõrguse 4.00 m ületas alles kolmandal katsel.

Konso sõnul aitas raskest olukorrast välja tulla positiivne mõtteviis: «Minu jaoks on kõige olulisem see, et mentaalselt ei tohi võistluse ajal mitte mingil juhul alla anda. Inimese keha on võimeline tegema palju rohkem, kui päriselt endasse uskuda.»

«Kui ma oleksin läinud viimast katset hüppama mõtteviisiga, et ma ei tea, kas ma saan üle, siis ilmselt oleksin lati maha ajanud. Selle asemel võtsin teiba kätte ja mõtlesin, et mul on üks katse veel, ma lähen ja teen selle korralikult lõpuni,» lisas noormees.

110 m tõkkejooks

Tristan Konso oli medalisoosik ka 110 m tõkkejooksus, kus kahjuks tuli siiski piirduda poolfinaaliga. EMile läks Konso lootusega võita medal just sellelt alalt.

Eeljooksudes joostud aeg 13,34 tähistab kuni kaheksateistaastaste noormeeste Eesti rekordit. Eeljooksudes jooksis Rakvere noormehega võrdse aja välja itaallane Kyan Daniel Duffy Escalona, prantslane Lucas Domergue oli kaks sajandikku nobedam.

«Tehniliselt õnnestus 110 m tõkkejooksu eeljooks suurepäraselt. Ma tundsin jooksu ajal, et tõkkeületus läks väga hästi. Ma lootsin sama head aega näidata ka nii finaalis kui poolfinaalis, aga eks mul tuleb veel teisi võimalusi. Kindlasti annab joostud tippmargist tulevikus veel sajandikke maha kärpida,» sõnas Konso jooksu kommenteerides.

16-aastase eestlase poolfinaaljooks ebaõnnestus täielikult, sest ta sai valelähte tõttu disklahvi.

Konso sõnas, et disklahv teda väga ei heidutanud: «Ma teadsin, et pean eluga edasi liikuma ja mul oli kümnevõistluses vähemalt sama hea võimalus medal võita kui tõkkejooksus.»

«Kindlasti mängis valelähte tegemisel rolli võistlusnärv. Starter ka võib-olla hoidis meid tavalisest kauem kinni ja briti noormees, kes mu kõrval oli, tahtis sama moodi pakkude pealt kohe ära minna. Kui me videoid vaatasime, siis jäi selline mulje, et britt nõksutas oma puusasid enne ja selle peale ma pakkudelt kohe ka startisin, aga numbrid näitasid, et mina olin valelähte põhjustaja.»

Tristan Konso
Tristan Konso Foto: Merlyn Lipp / EKJL

Lapsepõlv ja õpingud

Lähitulevikus ootab Konsot ees gümnaasium ning seejärel ülikool.

«Ega kooli ja spordi ühildamine kerge ei ole. Ma asun sügisest õppima Rakvere Riigigümnaasiumisse. Minu teada gümnaasium mu treeningute aegu segada ei tohiks. Ma arvan, et suudan nii spordi kui kooli samaaegselt esikohale seada,» sõnas Konso.

Rakvere noormehe vastu on juba huvi tundnud ka USAs asuv Nebraska-Lincolni ülikool.

«Nad on mulle kirjutanud, et kui ma gümnaasiumi lõpetan, siis nad tahaksid oma kooli mulle lähemalt tutvustada. Praeguse seisuga ma ei plaani Ameerika Ühendriikidesse ülikooli siirduda. Ma ise tahaksin jääda Eestisse ja nii kaua kui vähegi võimalik Alar Madilaineni käe all treenimist jätkata. Mul sujub kodumaal kõik väga hästi.»

Tristan Konso
Tristan Konso Foto: Merlyn Lipp / EKJL

Kergejõustikut on Konso harrastanud juba üheksa aastat:  «Lasteaias mängisin ka jalgpalli, aga õige pea ma mõistsin, et see ei ole ikkagi mulle loodud. Mu vanemad panid mu seejärel kergejõustiku trenni ja mulle hakkas see spordiala kohe meeldima.»

Kõige suuremateks eeskujudeks spordis peab Konso Rasmus Mäge ja Johannes Ermi.

Eesti tulevikulootus

Konso võimas tulemus annab alust lootuseks, et eestlasi on tulevikus suurvõistlustel rõõmustamas veel üks tipptasemel deklateet.

Slovakkias kokku pandud tulemusega platseerus Konso Eesti U18 läbi aegade edetabelis teisele kohale. Arvestust juhib Hans-Christian Hausenberg 7713 silmaga. Sellel aastal olümpial osalevad deklateedid ehk Janek Õiglase, Johannes Ermi ja Karel Tilga leiab vastavalt 46., 26. ja 57. positsioonilt. Neist parim ehk Johannes Erm suutis selles vanuseklassis kümnevõistluses koguda 6657 silma.

Konso plaanib kindlasti kaasa teha ka järgmisel aastal Soomes toimuval U20 EMil.

«Slovakkias toimunud EMiga sai suurem hooaeg läbi. Nüüd võtan natuke aega taastumiseks ja seejärel hakkan uuesti treenima. Loodetavasti võistlen jätkuvalt nii Eesti kui ka Balti meistrivõistlustel. Ühtegi vigastust mul pole olnud ja loodan, et ei tule ka,» lisas Konso lõpetuseks.

Lisaks Rakvere noormehe kuldmedalile võitsid eestlased veel kaks medalit: Henri Apri tuli teivashüppes hõbedale ja Miia Ott 100 meetri jooksus pronksile.

Tagasi üles