Püstihullu treeneri võidumarss

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimo Summanen omas elemendis – emotsioone ei hoia ta kunagi vaka all.
Raimo Summanen omas elemendis – emotsioone ei hoia ta kunagi vaka all. Foto: ITAR-TASS

Summanen keksis riietusruumis ümber Jaromir Jagri ja kutsus teda kaklema, ent kuulus tšehh ei võtnud vedu. Seepeale läks ta Kurjanovi juurde ja hakkas tema särgilt maha nühkima asekapteni rolli tähistavat A-tähte. «Noor oled alles, mitte mingi asekapten,» põhjendas Summanen oma tegu.


See on pildike möödunud aasta märtsis Omski Avangardi jäähokimeeskonna riietusruumis toimunust, kus peaosas oli klubi soomlasest peatreener Raimo Summanen. Äsja oli Omsk kaotanud KHLi play-off’is Magnitogorski meeskonnale ja ees ootas seeria otsustav, seitsmes mäng. Mõni päev pärast kirjeldatud vahejuhtumit, paar tundi enne kohtumise algust teatasid Omski meeskonna juhid, et Summanen on klubi juurest eemaldatud. See, et meeskond toona kaotas, on juba ajalugu.

Muutunud suhtumine

Täna algab sealsamas Omskis KHLi parimate vahel väljamängitava Gagarini karika nelja võiduni kestev finaalseeria. Siberi meeskonna tüüris nii kaugele aga ei keegi muu, kui seesama kurikuulus Summanen. Poole hooaja pealt kutsuti soomlane taas meeskonna etteotsa ja esmalt saavutas tema juhendatav tiim põhiturniiril idakonverentsis teise koha, play-off-mängudes on aga kindlalt liigutud võidult võidule.

Vahepealse aastaga on suhtumine Summanenisse muutunud. Vene meedia, mis veel aasta tagasi kirjeldas soomlast kui püstihullu tegelast, kiidab teda tavani ja omistab mehele juba vahvaid tiitleid. «Omsk on eelkõige treeneri meeskond,» kõlab peamine hinnang.

Treener ise räägib küll jääl rügavate meeste tehtavast tööst, ent... Pärast poolfinaali viienda mängu ja kogu seeria võitu lausus ta: «Mängisime väga halvasti ja mul on oma mängijatele palju küsimusi.» Samas näitas Summanen ka leebemat poolt. «Õnnitlesin pärast võitu kõiki mängijaid,» märkis ta.

Seega on Summanen suutnud tänavu hoida meeskonnaga selliseid suhteid, mis lubavad unistada suurest võidust. Loo alguses kirjeldatud hooajal ta seda ei suutnud. Toona anonüümsust palunud meeskonnaliikmed rääkisid ajalehele Sovetski Sport, et treener  alandas neid. Lõpuks ei pidanud meeste närvid vastu ja nad ütlesid treenerile kõik, mis temast arvatakse.

Mängijate alandamine

Tegelikult polnud mullune Omski meeskonna juurest eemaldamine Summaneni jaoks esimene seesugune juhtum. Eelmise kümnendi keskpaigas eemaldas Soome jäähokiliit mehe vahetult enne MMi riigi esinduse juurest. Alaliidu juhid rääkisid toona, et on treeneri keerulisest iseloomust tekkivatest probleemidest tüdinenud.

Tegelikult oli Summanen põrguline ka ise tipptasemel hokit mängides. «Ta võis korda saata asju, mis väljusid normaalse käitumise raamidest – rünnata verbaalselt kohtunikke või vastaseid ja taguda vastu jääd puruks oma mängukepi,» meenutas veteranhokivaatleja Boris Majorov Venemaa meedias.

Seega näis, et tegemist on parandamatu mehega ja Omski klubi juhid saatsid soomlase koju. «Loodetavasti sõitis ta Soome igaveseks,» kõlas mängijate suust mullu. Nad eksisid – tänavu talve hakul vahetus klubi juht ja uus mees kutsus Summaneni tagasi. Nagu näha, oli see õige käik.

Raimo Summanen

•    Sündinud 2. märtsil 1962

•    Mänginud profitasemel hokit aastatel 1981–1995

•    Kuus hooaega veetis NHLis Edmonton Oilersis ja Vancouver Canucksis

•    Treenerina viinud Soome koondise 2004. aastal MK-turniiri finaali, kus kaotati Kanadale 2:3

•    Võitnud treenerina kolm Soome meistri tiitlit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles