JÄRELVAADATAV Eestlastel orienteerumise EMi teatevõistlusel medalimängu ei sekkunud

Copy

15.–20. augustini toimus Ungaris Moris orienteerumise EM, mida Duo 5 ja Postimees vahendas otseülekandes. Kõik toimunud võistlused on järelvaadatavad artikli allosas.

Teisipäev – teatevõistlus

Ungaris Moris selgusid orienteerumisjooksu Euroopa meistrivõistluste viimase alana teatejooksude parimad, kelleks on Norra mehed ja Šveitsi naised. Eesti esindusvõistkonnad näitasid oma potentsiaali võistelda maailma tippudega, kuid nii mehed kui naised tippkonkurentsis lõpuni püsida ei suutnud.

Meeste esikoht selgus sisuliselt juba teises vahetuses, kui lühiraja värske Euroopa meister Eirik Langedal Breivik tõstis Norra esindusmeeskonna kindlalt liidriks ning saatis tavaraja kulla- ja lühiraja hõbedamehe Kasper Harlem Fosseri rajale 51-sekundilise eduga Soome ees.

Ankruvahetuses suurendas Fosser tagaajajate ees vahet rajal isegi 2.49ni. Raja viimasel kilomeetril tegi võitja ühe kontrollpunkti läbimisel küll väikese vea, kuid vahe tagaajajatega oli turvaline. Hõbeda eest võistlesid Rootsi ja Šveitsi esindajad Emil Svensk ning Joey Hadorn. Selgelt oli rajal kiirem Svensk, kes tõi Rootsi hõbedale (+2.09) ning pronksiga pidid leppima tiitlikaitsjad, Šveitsi mehed (+2.49).

Eesti esindusmeeskonnas alustas väga hästi 20-aastane Jürgen Joonas, kes jooksis kuni viienda kontrollpunktini juhtgrupi liidrite seas. Seejärel langetas hajutuspunkti läbimisel tehtud ca 30-sekundiline lisahaak ta küll pisut tahapoole, kuid pikal jooksuetapil jõudis ta uuesti liidritele järele. Võimalik, et just anaeroobsel kiirusel pingutades tuli järgmine saatuslik viga: suurel kiirusel luges noormees juba järgmist etappi ning jättis üheksanda kontrollpunkti vahele, joostes sellest vaid paarikümne meetri kauguselt mööda, ning seetõttu tema tulemus tühistati. Võistkonnas jooksid veel Timo Sild ja Kenny Kivikas, kes tegid oma vahetustes samuti head sooritused, tuues – küll juba väljaspool arvestust - 30 riigi esinduse seas Eesti finišisse kümnenda riigina.

Eesti teine esindus (Kristo Heinmann, Lauri Sild, Uku-Laur Tali) sai 30. koha, riikidest oldi 17. Meeste teatevõistlusel osalesid 30 riigi esindused, kokku oli stardis 57 meeskonda.

Naiste teatejooksus oodati duelli Rootsi ja Šveitsi vahel, kuid kolmandale vahetusele läks liidrit, šveitslanna Simona Aebersoldi 14sekundilise vahega jälitama hoopis nende meistrivõistluste kahekordne pronksinaine norralanna Andrine Benjaminsen. Rootslanna Tove Alexandersson pääses rajale kolmandana, 1.41 liidrist hiljem. Neljanda ja viiendana läksid viimasele vahetusele ungarlanna Rita Maramarosi ja soomlanna Venla Harju.

Aebersold ja Benjaminsen tegid rajal mõne erineva teevaliku, kuid liikusid üsna samas tempos ning suurema osa rajast koos. Enne viimasele ca kilomeetrisele ringile minekut sai Aebersold siiski erineva teevaliku ning tugeva kiirendusega sisse olulise 30-sekundilise vahe ning suutis seda finišijooneni kindlalt hoida.

Tove Alexanderssonil ei õnnestunud teha puhast jooksu ning üleelmisel päeval tavaraja Euroopa meistriks tulnud rootslannast said lühikeseks ajaks ette ka Ungari ja Soome ankrunaised. Finišis oli klassivahe siiski selge, Alexandersson tõi Rootsi kindlalt pronksile (+2.45), Cecile Calandry tõstis tugeva lõpuspurdiga Prantsusmaa neljandaks (+4.34), viiendana ületas finišijoone Soome (+4.44) ja kuuendana Ungari (+4.36).

Eesti naiskond jooksis koosseisus Evely Kaasiku, Sigrid Ruul ja Kadri Kadakas ning saavutas 28. koha (riikidest 15.). Avavahetuses tegi ilusa jooksu Evely Kaasiku, kes lõpetas neljandal kohal, jäädes liidrist rootslanna Alma Svennerudist maha napid kümme sekundit.

Pühapäev – tavarada

Tavarada on klassikaline orienteerumisdistants, kus kõige olulisem on teevalik. Naiste 10,8 km pikkusel rajal koguneb tõusumeetreid 630, meeste 13,9 km pikkusel koguni 850 m. Oodatav võitja aeg nii meestel kui naistel on 90 minutit.

Ungaris Moris toimuvatel orienteerumisjooksu Euroopa meistrivõistlustel tõestas Evely Kaasiku taas oma kuulumist maailma paremikku tulles raskel tavarajal viiendale kohale.

Euroopa meistriks krooniti naistest rootslanna Tove Alexandersson, kes läbis 10,8 pikkuse raja 1.25.43. Hõbeda võitis Simona Aebersold (+4.04) Šveitsist ning pronksi norralanna Andrine Benjaminsen (+6.51).

Evely Kaasiku liikus kogu raja väga stabiilselt neljandal-viiendal kohal ning lõpetas viiendana (+14.12). Finišijärgses usutluses rõõmustas Kaasiku, kelle senised suurvõistluste paremad tulemused on saavutatud lühirajal, et sel korral õnnestus tal jõuda esikuuikusse tavarajal.

Kokku startis 118 naist, teiste eestlannade kohad: 91. Kadri Kadakas, 92. Sigrid Ruul, 104. Anita Laanejõe.

Meeste 13,9 kilomeetrisel rajal võitis ülekaaluka kulla 25-aastane norralane Kasper Harlem Fosser (1:37.13), kes kinnitas finišis, et tavarada on temale sobivaim formaat ning suurvõistlustel ei ole ta sel distantsil saavutanud madalamat kohta kui neljas. Hõbedale tuli 41-aastane üheksakordne maailma- ning kahekordne Euroopa meister šveitslane Daniel Hubmann (+3.43) ning pronksi võitis soomlane Miika Kirmula (+4.33).

Eestlaste parim oli 20. kohaga Timo Sild (+14.20), Kenny Kivikas sai 32. (+18.26) koha. Eesti koondise noorim liige, 20-aastane Jürgen Joonas jooksis kolm neljandikku rajast väga hästi, püsides kolmekümnenda koha piirimail. Kahjuks langetas Võru noormehe ligi 30 kohta tahapoole raja viimase veerandi alguses tehtud ligi kümneminutiline viga (66. koht, +28.22).

Kristo Heinmann sai 92. ja Uku-Laur Tali 109. koha.

Eestlastest ainsana jäi tulemuseta Lauri Sild, kes kahjuks ei märganud raja poole peal, et läbis naiste raja kontrollpunkti, mis asus sajakonna meetri kaugusel meeste omast.

Tavaraja võistlus on järelvaadatav:

Laupäev – lühirada

Lühirada on tehniliselt kõige keerulisem orienteerumise distsipliin. Ungaris ootas võistlejaid ees aga mägine maastik: naiste 4,5-kilomeetrisel 18 kontrollpunktiga lühirajal oli 340 tõusumeetrit, meeste 5,1 km ja 22 kontrollpunktiga lühirajal 390 tõusumeetrit.

Naiste arvestuses triumfeeris täna Šveits, kes sai kaksikvõidu. Euroopa meistriks krooniti Simona Aebersold (40.51) ning hõbeda pälvis Natalia Gemperle (43.10). Pronksi sai norralanna Andrine Benjaminsen (44.09). Eestlanna Evely Kaasiku sai täna 17. koha. 

Meeste arvestuses läks kaksikvõit Norrale. Kuldmedali võitis Eirik Langedal Breivik (42.34) ja hõbeda pälvis Kasper Harlem Fosser (42.58). Poodiumi viimase koha hõivas rootslane Albin Ridefelt (43.39). Eestlastest sai Lauri Sild (51.13) 32. koha, Timo Sild sai 35. koha (52.08)

Lühiraja võistlus on järelvaadatav:

 

Märksõnad

Tagasi üles