Eesti esikinnas siirdus klubisse, kus niite tõmbab Ronaldo isiklikult

Copy
Brasiilia jalgpallilegend Ronaldo on Valladolidi Reali suuromanik.
Brasiilia jalgpallilegend Ronaldo on Valladolidi Reali suuromanik. Foto: REUTERS / VIOLETA SANTOS MOURA / Scanpix

Algaval hooajal võib Eesti jalgpallikoondise esikindale Karl Jakob Heinale elada kaasa Hispaania kõrgliiga kohtumistes. Ta esindab värskelt tippseltskonda kerkinud Valladolidi Reali meeskonda.

Aastaid Londoni Arsenali hingekirja kuulunud Hein saab end Hispaania kõrgliigas proovile panna, kui sõlmis Valladolidi Realiga aastase laenulepingu. 22-aastasele eestlasele on tegemist teise laenulepinguga, kuna 2022. aastal õnnestus tal viis kohtumist pidada Inglismaa esiliigas mängiva Readingu eest.

Mida aga Valladolidi Real endast õigupoolest kujutab?

Tegemist on ca 300 000 elanikuga Valladolidi esiklubiga jalgpallis, mis on pendeldanud Hispaania kõrgliiga ja esiliiga vahet. Sel sajandil on meeskond pidanud 13 hooaega kõrgliigas ja 11 esiliigas. Viimati mängiti kõrgemas seltskonnas 2023. aasta kevadel, mil tuli leppida 18. kohaga. Mullu saavutati esiliigas teine koht, millega tagati koht La Ligas.

Viimastel aastatel on klubis toimunud suurem muudatus, kuna nende omanikuks sai Brasiilia legend Ronaldo Nazario. 2018. aastal soetas kunagine tähtründaja 51 protsenti Valladolidi Reali osakutest ning sel suvel suurendas ta enda aktsiate hulka 82 protsendini.

Valladolid pole kunagi suutnud Hispaania kõrgliigas võidutseda, ent esiliigas on neil näidata ajaloos kolm võidutrofeed. Viimati suudeti seda 2007. aastal. Nende suurim saavutus on aga ilmselt 1984. aastal võidetud Hispaania kõrgliiga karikas, mida võib tänasel päeval võrrelda Hispaania superkarikaga.

Kes on olnud Vallodolidi Reali suurimad tähed?

Valladolidi on aastate jooksul esindanud mitmed esimese suurusjärgu jalgpallitähed, kes enamasti on saanud just sealt tuule tiibadesse. Kõige kõlavamatest nimedest on seal endale nime teinud Argentina keskkaitsja Gabriel Heinze, kes hiljem on mänginud veel PSGs, Manchester Unitedis ja Madridi Realis.

Samuti suutis seal end suurklubide radarile mängida Hispaania ekskoondislane Diego Costa, kes pärast aastat Vallodolidis hakkas väravaid kõmmutama nii Madridi Atleticos kui ka Londoni Chelseas.

Kõlavamatest nimedest võib välja tuua veel ka Hatem Ben Arfa, Kepa Arrizabalaga, Álvaro Negredo, Carlos Valderrama, Fernando Hierro, Aritz Adurizi ja René Higuita.

Kellega tuleb Heinal esikinda eest võidelda?

Valladolidi nimekirjast võib praegu leida kolm väravavahti. Lisaks Eesti koondislasele on leping sõlmitud veel ka 28-aastase portugallase André Ferreiraga ja 21-aastase hispaanlase Álvaro Acevesiga.

Ferreira näol on tegemist Portugali tippklubi Benfica kasvandikuga, kes viibis juba möödunud hooaja lõpu Valladolidis laenul. Hooajal 2022/2023 õnnestus tal Granada klubi esikindana aidata meeskond Hispaania esiliigast kõrgliigasse. Tippseltskonnas on tal kirjas 15 kohtumist, mille jooksul pidi oma väravast välja võtma 29 palli. Seejuures jäi tema saldoks viis viiki ja kümme kaotust.

Aceves seevastu on Valladolidi oma kasvandik, kes on saanud juba kirja ka debüüdi Hispaania kõrgliigas. 2023. aastal õnnestus tal vahetusest sekkudes teenida 12 mänguminutit tippliigas. Suurema osa ajast on ta ikkagi veetnud madalamates klubisarjades.

Tagasi üles