Transsooline sportlane teeb paraolümpial ajalugu (3)

Copy
Valentina Petrillo
Valentina Petrillo Foto: Scanpix / ZUMAPRESS.com

Itaalia 50-aastasest jooksjast Valentina Petrillost saab esimene avalikult transsooline sportlane, kes võistleb paraolümpiamängudel, vahendab BBC.

Petrillo valiti esindama Itaalia koondist Pariisi paraolümpiamängudel. Ta võistleb naiste arvestuses T12 (nägemispuudega) sportlaste hulgas 200 m ja 400 m jooksus, samal kahel distantsil võitis ta ka eelmise aasta parakergejõustiku MMil pronksmedali.

BBC teatas, et Petrillost saab seega esimene transsooline sportlane paraolümpiamängudel. 

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu ja IPC allkomitee World Para Athleticsi reeglistikkude vahel on märkimisväärseid erinevusi. Rahvusvaheline kergejõustikuliit on keelanud transsoolistel naistel osaleda rahvusvahelistel võistlustel naiste arvestuses. World Para Athleticsi reeglite järgi võivad juriidiliselt naiseks tunnistatud sportlased võistleda naiste konkurentsis. 

Rahvusvahelise paraolümpiakomitee (IPC) esimees Andrew Parsons rääkis BBC-le, et ta on valmis kriitikaks. «Me peame austama oma reegleid. Mõnikord võin ma isiklikult arvata teisiti, aga me peame järgima oma reegleid. Kui World Para Athleticsi reeglid lubavad tal võistelda, on ta sama teretulnud kui iga teine sportlane,» ütles Parsons.

Paraolümpiamängudel kuuluvad Eesti koondisesse ujujad Susannah Kaul, Matz Topkin ja Robin Liksor. Samuti sõidavad Prantsusmaa pealinna Eestit esindama triatleet Laura-Liis Juursalu ning kettaheitja Egert Jõesaar. Paraolümpiamängud peetakse 28. augustist 8. septembrini.

Tagasi üles