Lapse vägistamises süüdi mõistetud olümpialane avas lõpuks suu

Copy
Steven Van de Velde
Steven Van de Velde Foto: Scanpix / AFP

Rannavõrkpalluril Steven Van de Veldel lubati olümpiamängudel võistelda, kuigi ta mõisteti paar aastat tagasi süüdi lapse vägistamises. Pariisis sai hollandlane palju kriitikat, kuid seal ta ei tohtinud kommentaari anda. Nüüd avas ta lõpuks suu.

Augustis 30. sünnipäeva tähistav hollandlane mõisteti 2016. aastal süüdi 12-aastase briti tüdruku vägistamises. Van de Velde tunnistas, et 19-aastaselt kuritarvitas ta last seksuaalselt kolm korda ning andis tollele ka alkoholi. Esiti määrati Van de Veldele nelja aasta pikkune vanglakaristus, millest tuli reaalselt trellide veeta veerand. Karistuse kandmise järel naasis võrkpallur platsile. 

Van de Velde pääsemine Pariisi olümpiale tekitas omajagu poleemikat. Lõpuks lubati ta siiski peale. Küll aga rakendati talle teistest erinevat praktikat. Hollandi ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROKi) ühise otsusena elas vollemees olümpiakülast eemal. Lisaks ei jaganud ta võistluste ajal ainsatki kommentaari. Igas mängus võttis publik hollandlase vastu vilekoori saatel, mis kestis ka terve matši vältel.

Nüüd on Pariisi olümpia läbi ning Van de Ven avas lõpuks oma suu. «Ma tegin kümne aasta eest väga suure vea. Ma pean sellega leppima. Aga teha haiget inimestele minu ümber, olgu see siis Matthew (Immer, Van de Velde meeskonnakaaslane – toim), minu naine, minu laps... see läheb liiga kaugele,» vahendas tema sõnu Hollandi väljaanne Telegraaf.

Teisipäeval peetud pressikonverentsil rääkis Van de Velde ajakirjanikele, et ta mõistab arutelu selle üle, kas seksuaalkurjategija peaks olümpiamängudel võistlema. «Ma püüan seda mitte võtta isiklikult, sest ma ei ole enam sama inimene, kes olin kümme aastat tagasi. Olen abielus, mul on laps ja hea elu,» sõnas ta.

Pariisi olümpia meeste rannavolle turniiril kukkus Hollandi duo konkurentsist kaheksandikfinaalis, kui 0:2 kaotati brasiillastele Evandro Goncalves Olivieirale ja Arthur Diego Mariano Lancile.

Tagasi üles