«Mida kuradit, ei saa nüüd ühte noort meest sõitma?» Ehk kuidas Virves MM-rallile aidati

Copy
Robert Virves
Robert Virves Foto: Sander Ilvest

Tunamullu juunioride ralli maailmameistriks tulnud 24-aastane Robert Virves saab suuresti tänu rallisõprade annetustele startida kolme nädala pärast Kreeka MM-etapil. Teda aidanud MTÜ alustalad on telekommentaator Kalev Kruus ja Rally Estonia korraldaja Urmo Aava. Kuidas saaks tulevikus talendikaid Eesti rallisõitjaid järjepidavamalt toetada, mitte loota vaid entusiastlikele annetajatele?

Virvese jaoks tähistab 5. septembril algav Kreeka MM-rallil tema kümnendat starti WRC-sarjas Rally2-autoga. Poodiumile on ta senisest üheksast rallist pääsenud korra, juunis Poolas, kuid esikuuikus on lõpetanud kokku kolm korda.

2022. aastal juunioride MM-tiitli võitnud Virves pole rallimaailma astunud piltlikult öeldes tengelpung seljas. Ta ise ja lähikondlased on näinud kurja vaeva, et leida toetajaid, kes aitaksid rallirajal eesmärke ellu viia.

Pärast Poola ralli WRC2-klassi kolmandat kohta tuli vaid loetud tundide jooksul otsustada, kas registreerida end ka Soome rallile. Siis pani otsustavalt õla alla suurettevõtja Jüri Käo, kes on Virvest toetanud juba alates 2021. aastast. Et teha kaasa ka hooaja neljandal MM-etapil, saadi abi rallirahvalt.

Ametlikult 2022. aasta aprillis loodud MTÜ Estonian Next Rallystar loojateks olid Kalev Kruus, Urmo Aava ja Janno Hert. Just siis oli Virvesel pooleli teine JWRC hooaeg ja MM-tiitel näis realistlik.

Kalev Kruus
Kalev Kruus Foto: Taavi Sepp

«Kruus oli just jaanuaris Soomes Lapimaa rallil käinud. Ta oli tuhhi täis: et Robert on talendikas poiss, aga rahadega on väga raske. «Mida kuradit, ei saa nüüd ühte noort meest Eestist sõitma?» küsis ta telefonis minult. Nii ta mind ja Janno Herti utsitas, kuni võtsime tuld ja hakkasimegi tegema,» meenutas Aava projekti algust rohkem kui kaks aastat tagasi.

Karjääri jooksul 51 MM-starti teinud Aava sõnul läks projekt kenasti, Virves sai läbi raskuste JWRC hooaja lõpetatud ja seda võidukalt. Tänavu suvel selgus aga, et nende abi on taas tarvis.

Pärast juuli alguses tehtud üleskutset annetasid enam kui 200 rallisõpra kokku üle 52 000 euro ning Aava sõnul on viimastel päevadel raha juurdegi tulnud. Robert Virvese venna ja mänedžeri Gert Virvese sõnul täidab see rohkem kui poole Kreeka MM-etapiks vajaminevast eelarvest.

«Puuduoleva osa eelarvest katavad Roberti teised toetajad. Poolte kokkuleppel me tõesti ei saa öelda, palju meie Kreeka ralli eelarve on, kuid võib öelda, et Kalevi ja Urmo MTÜ poolt tulnud toetus on rohkem kui 50 protsenti vajaminevast eelarvest,» ütles Gert Virves.

Luua tuleb toetussüsteem

Urmo Aava
Urmo Aava Foto: Sander Ilvest

Võib öelda, et teatud määral pöördepunktiks oli Virvese MM-tiitel. Aava sõnul on ta ralli juures olnud piisavalt kaua mõistmaks, et kui edu tuleb nii kiiresti, siis see pole tegelikult loogiline. Ta tõdeb, et Virvese hooaeg M-Spordi ja Ott Tänaku poolt juhitavas RedGrey meeskonnas läks natuke raskemaks.

«2023. aasta oli võib-olla keerulisem, sest Ford Fiesta Rally2-autoga oli tal keeruline tulemust teha, kogemust ka veel nappis. Õnneks Team Virves ja toetajad olid jonnakad. Nad alustasid alanud aastat küll hiljem, aga nüüd on kiirus olemas ja õnneks tuntakse huvi, kuidas Robertit toetada,» rääkis Aava.

45-aastase endise rallisõitja ja nüüd Eesti MM-etapi korraldajana tegutseva Aava sõnul on sellisel viisil rallikarjääri tegemine keeruline. Tema sõnul tuleb proovida luua süsteem, millega saaks laiemalt rallientusiaste kaasata.

«Praegu on Facebooki grupp «Rallirahvas». Seal on 50 000 liiget. Ei pea olema väga suur matemaatik, et välja arvutada, kui kasvõi 10 protsenti sealt panustaks igal aastal 100–200 eurot, siis see oleks arvestatav summa, millega saaks päris palju ära teha,» arvas Aava.

Pärast igat etappi oli raha otsas

Gert Virves nõustub, et ühe MM-etapi kaupa eelarve kogumine pole jätkusuutlik ning pikema kalendri paika saamine on tulevikus oluline. Varem ise ralliga tegelenud Gert, kes aga noorema venna esile kerkimisel oma karjääri lõpetas, arvas, et kõik Robert Virvese teele lükatud raskused on teda tugevamaks muutnud.

Robert Virves
Robert Virves Foto: @World

«Üks minu rolle ongi võib-olla see, et ma püüan seda stressi rohkem enda õlul hoida, niipalju kui see on võimalik. Mis puudutab raha kogumist, siis tegelikult on see suures plaanis kogu aeg nii olnud.

Inimesed võib-olla ei usu, aga tol aastal, kui Robert võitis juunioride MM-tiitli, siis sõna otseses mõttes oli peale igat etappi rahaline seis nullis ja hakkasime otsast pihta. Meie ümber on nüüd suur hulk suuremaid ja väiksemaid toetajaid.

WRC2 arvestuses sõitmine on aga äärmiselt kulukas. Ka osalise hooaja puhul me räägime ikkagi sadadest tuhandetest eurodest. Seega sellise kampaania korras kogutud vahendid on väga suureks abiks. Siinkohal veelkord tänusõnad Kalevile, Urmole ja kõikidele, kes sinna panustasid,» sõnas Gert Virves.

Virves on võimalused ära kasutanud

Kuidas võiks aga noori Eesti rallisõitjaid laiemalt aidata? Kruusi ja Aava MTÜ on seni rahaliselt toetanud vaid Virvest, kuid tulevikus ei taha nad olla seotud vaid ühe sõitjaga. «Meil praegu pole selleks olnud ressursse, et toetada mitut sõitjat. Aga kindlasti on reaalselt soov toetada noori palju laiemalt,» kinnitas Aava.

Gert Virves ütles ausalt, et ei tea, mis saab Robert Virvese karjäärist pärast Kreeka MM-rallit, kuid loodab, et 2025. aastal avaneb võimalus kaasa teha juba täishooaeg ehk umbes kaheksa rallit.

«Arvan, et Robert on talle antud võimalused praegu maksimaalselt ära kasutanud ja ta näitab, et väärib tervet hooaega WRC2-sarjas. Ma loodan, et suurtoetajad on sama meelt ja meil õnnestub järgmisel aastal teha põhjalik programm.

Võimalusel võiks hooaja alguses olla kalendriplaan paigas, et saaks keskenduda kõige tähtsamale. Sinna on veel päris mitu kuud aega, kuid selle kallal peab juba tööd tegema,» lisas Gert Virves.

Aava lisas, et nüüd tulebki välja töötada jätkusuutlik süsteem, kuid täpset vastust, kuidas see kõik hakkab välja nägema, ei osanud ta veel anda.

Ni nagu Sardiinia, Poola ja Soome MM-rallil ning Eesti EM-etapil, osaleb Virves Kreekas Hispaania meeskonna Race Seven ettevalmistatud Škoda Fabia RS Rally2-autoga ja kaardilugejaks on Aleks Lesk.

«Kuna Robert on Kreekas varem ka sõitnud, siis on mingid materjalid tal olemas ja eeltööd on lihtsam teha. Vahetult enne rallit saab ta kohapeal kuni 100 testikilomeetrit ja tänase päeva seisuga sõidab koos Aleksiga.

Kuna asjad juhtuvad jälle viimasel hetkel, siis seetõttu on ka kaardilugejaga teinekord olnud sekeldusi. Siinkohal peame tänama ka Aleksi tööandjat, kes on seni selle aja talle võimaldanud,» ütles Robert Virvese mänedžer Gert Virves.

Tagasi üles