Kellel tasub Otepää suvebiatloni MMil silma peal hoida?

Copy
Tuuli Tomingas asub Otepää suvebiatloni maailmameistrivõistlustel kaitsma sprindi maailmameistritiitlit.
Tuuli Tomingas asub Otepää suvebiatloni maailmameistrivõistlustel kaitsma sprindi maailmameistritiitlit. Foto: Nordic Focus

22.–25. augustil toimuvad Tehvandi Spordikeskuses IBU suvebiatloni MM, kuhu on oodata enam kui 300 sportlast 30 riigist. Paljudele sportlastele on Otepää ja Tehvandi spordikeskus juba tuttavad kohad.

Kahtlemata tulevad kõik sportlased Otepääl starti ühe eesmärgiga anda endast parim. Kuigi laskesuusatamine on alati täis üllatusi, astub Otepääl võistlustulle mitmeid sportlaseid, kellele tasub eriti silma peal hoida.

Tuuli Tomingast võib viimaste aastate tulemuste põhjal nimetada Eesti koondise esinumbriks. Eelmisel suvel krooniti ta Brezno-Osrblies suvebiatloni maailmameistriks sprindis, lisaks võitis ta hõbemedali supersprindis ning ühisstardist sõidus. Möödunud talvisel hooajal näitas 29-aastane Tomingas head minekut Nové Město maailmameistrivõistlustel nii individuaalselt kui teatenaiskonna koosseisus. Hooaja lõpus saavutas ta USAs Soldier Hollow maailmakarika etapil jälitussõidus 6. koha. Maailmakarikasarja üldarvestuses teenis Tomingas 2023/24 hooajal 23. koha.

Tuuli Tomingas tõi eelmisel suvel Brezno-Osrbliest koju kolm suvebiatloni maailmameistrivõistluste medalit.
Tuuli Tomingas tõi eelmisel suvel Brezno-Osrbliest koju kolm suvebiatloni maailmameistrivõistluste medalit. Foto: Nordic Focus

Prantsusmaa koondise esindajad Otepääl on vennad Fabien ja Emilien Claude. Fabien saavutas eelmisel hooajal Nové Městos toimunud maailmameistrivõistlustel ühisstardiga sõidus kõrge 5. koha. Koos Prantsusmaa meeskonnaga võitis Fabien Claude Pekingi taliolümpiamängudelt teatesõidus hõbemedali. Otepää pole talle võõras – 2022. aasta Otepää maailmakarika etapil saavutas ta sprindis 9. koha. Emilien Claude on seevastu teinud stabiilseid tulemusi IBU Cupil ja jõudnud seal mitmeid kordi esikümnesse. Eelmisel hooajal õnnestus tal saavutada karjääri kõrgeim 10. koht ka maailmakarikasarjas. Emilieni ja Fabieniga liitub Otepääl ka nende Belgia koondist esindav vanem vend Florent Claude.

Tšehhi laskesuusataja Markéta Davidová on tuntud oma stabiilsete soorituste poolest lasketiirudes. Eelmisel aastal võitis ta Brezno-Osrblie suvebiatloni maailmameistrivõistlustel ühisstardiga sõidus kulla, mis teeb temast kindlasti ka sel aastal ühe peamise medalisoosiku. 27-aastane Davidová on Tšehhi koondise liikmena olnud tihe külaline ka Otepääl. 2016. aastal Otepääl toimunud suvebiatloni maailmameistrivõistlustel saavutas ta juunioride segateatesõidus Tšehhi võistkonnaga esikoha ning sai sprindis 6. ja jälitussõidus 7. koha. Kokku on Davidovál kümme individuaalset maailmakarikasarja medalit ning 2021. aastal krooniti ta Pokljukas ka individuaaldistantsi maailmameistriks. Läinud hooaja lõpetas ta maailmakarikasarja üldarvestuse 18. kohaga.

Markéta Davidová on 2016. aastal Otepääl võidutsenud Tšehhi juunioride segateatesõidu võistkonnast ainuke, kes tänase päevani tippspordiga tegeleb.
Markéta Davidová on 2016. aastal Otepääl võidutsenud Tšehhi juunioride segateatesõidu võistkonnast ainuke, kes tänase päevani tippspordiga tegeleb. Foto: Hendrik Osula

Belgia laskesuusataja Lotte Lie on viimasel kahel hooajal tõestanud, et ka tema koht on maailma tippude seas. Möödunud hooajal jõudis ta mitmel korral medalikonkurentsi, sealhulgas Oslo maailmakarika etapi individuaaldistantsil, kus Lie üllatas oma kindla laskmisega ja oli veel enne viimast tiiru kõrgel 2. kohal. Kuigi Lie pole veel suutnud oma võimeid täielikult realiseerida, tasub temaga kindlasti suvebiatloni maailmameistrivõistluste medalite jagamisel arvestada.

Tomingase kõrval tasub Eesti koondislastest kindlasti jälgida 19-aastast Jakob Kulbinit, kes võitis möödunud talvel samuti Otepääl toimunud noorte maailmameistrivõistlustel ühisstardist sõidus hõbemedali. Varasemalt on Kulbin kroonitud ka noorte maailmameistriks sprindis ning ta on kaks korda võitnud IBU Junior Cupi etapi. Kui varem kuulus Kulbin Eesti järelkasvukoondise ridadesse, siis alates 2024. aasta kevadest treenib ta rahvuskoondise ettevalmistusprogrammis peatreener Stefan Lindingeri käe all. Kulbini lasketäpsus on lamades 86% ning püsti 85%.

19-aastane Jakob Kulbin asub Otepääl kõrgeid kohti püüdma juunioride arvestuses.
19-aastane Jakob Kulbin asub Otepääl kõrgeid kohti püüdma juunioride arvestuses. Foto: Reiko Kolatsk

Slovakkia koondist esindav 39-aastane kolmekordne olümpiavõitja Anastasiya Kuzmina naasis eelmisel talvel pärast pausi taas laskesuusatamise juurde. Kuzmina on avaldanud, et eelkõige soovib ta toetada meeskonda teatevõistlustel, kuid nagu näha on Kuzmina sportlashing valmis heitlema ka individuaalsete võitude eest. Tegemist on tõelise laskesuusatamise legendiga, sest lisaks olümpiavõitudele on Kuzmina võtnud 14 individuaalset maailmakarikasarja etapivõitu ja kroonitud ühel korral laskesuusatamise maailmameistriks.

Soome laskesuusataja Otto Invenius tegi oma karjääri parima hooaja möödunud talvel, saavutades Anterselva maailmakarika etapil ühisstardist sõidus 10. ja sprindis 11. koha. Lisaks võitis Invenius koos Suvi Minkkineniga Oslo maailmakarika etapil paarissegateatesõidus pronksmedali, mis oli Soomele esimene medal pärast Kaisa Mäkäräineni taandumist tippspordist. 23-aastane Invenius on paistnud silma ka oma lasketäpsuse poolest.

Norrat esindab suvebiatloni maailmameistrivõistlustel tugev järelkasvukoondis, kelle hulgas on mitu noort talenti. 19-aastane Kasper Kalkenberg on üks Norra laskesuusatamise tulevikulootusi. 2024. aasta noorte ja juunioride maailmameistrivõistlustel Otepääl võitis ta kuldmedali nii sprindis kui ühisstardiga sõidus ning hõbemedali individuaaldistantsil. Suvebiatloni maailmameistrivõistlustel on Kalkenberg juunioride arvestuses kahtlemata üks Jakob Kulbini tugevamaid konkurente.

Kasper Kalkenberg võitis möödunud talvel Otepääl toimunud noorte ja juunioride maailmameistrivõistlustel igal distantsil kuld- või hõbemedali.
Kasper Kalkenberg võitis möödunud talvel Otepääl toimunud noorte ja juunioride maailmameistrivõistlustel igal distantsil kuld- või hõbemedali. Foto: Reiko Kolatsk

Ukraina laskesuusataja Julia Džima on oma karjääri jooksul osalenud kolmedel olümpiamängudel ja lausa kümnel korral maailmameistrivõistlusel. 2014. aastal Sochis krooniti Džima koos Ukraina naiskonnaga teatesõidus olümpiavõitjaks. 33-aastase ukrainlanna tugevus on just lamades laskmine – möödunud hooaja kokkuvõttes tabas Džima lamades lastes 93% laskudest. 2016. aastal Otepääl toimunud suvebiatloni maailmameistrivõistlustelt läks Džima koju segateatesõidu hõbemedaliga.

IBU suvebiatloni maailmameistrivõistlused toimuvad 22.–25. augustini Otepääl. Pileteid saab soetada lasketiirutribüünile. Lisaks spordielamustele pakuvad meelelahutust Põhja-Tallinn, nublu ja Curly Strings. Kogu programmiga saab tutvuda veebilehel biathlonotepaa.com.

Tagasi üles