Rootsi tippsuusatajad igatsevad venelasi tagasi võistlusrajale (1)

Copy
Jonna Sundling tunnistas, et igatseb venelasi...
Jonna Sundling tunnistas, et igatseb venelasi... Foto: Martin Schutt / DPA / Scanpix

Rootsi murdmaasuusatamise ässad tulid kodumaa meedia vahendusel välja üsna vastuoluliste avaldustega.

Pärast seda, kui Venemaa tungis 2022. aasta veebruaris Ukrainasse, löödi agressorriigi sportlased paljudelt aladelt välja. Nõnda ka suusatamises. Kuna sõda endiselt käib, ei oodata neid tagasi ka tuleval MK-sarja hooajal. Veidi üllatuslikult tekitab see isegi rootslaste seas nördimust.

«Oleme peaaegu harjunud, et nad pole enam kaasatud. Olukord on kurb. Samas on suusatamine nii väike ala, et minu arust vajame venelasi,» ütles mitmekordne MMi medalist Calle Halfvarsson usutluses TT-le.

«Kuigi nad on ajaloos palju jama korraldanud, on tegemist suurepärase suusariigiga. Sõja lõppemise järel oleks nende naasmine korraga hea ja halb. Olukord oleks veider.»

Talle sekundeeris olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister Jonna Sundling. «Arvan, et oleks lõbus kõige tugevamatega koos võistelda. Tegelikult igatsen neid (venelasi – toim). Olukord on keeruline. Mina ei oska öelda, mis on õige või vale.»

Aga leidub ka vastupidist arvamust. «Midagi pole muutunud ja seetõttu ei tohiks ka suusaspordis midagi muuta,» märkis tippsprinter Linn Svahn.

Rootsi suusaliidu president Karin Mattsson pelgab, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tahab venelased ja valgevenelased 2026. aasta talimängudele suruda. Tema on igal juhul selle vastu.

Tagasi üles