Lätlased said omapärasel moel Pariisis ikkagi medali üle rõõmustada

Copy
Lätist pärit Renārs Uščins (keskel) esindab Saksamaa koondist, sest on riigis elanud lapsest saati.
Lätist pärit Renārs Uščins (keskel) esindab Saksamaa koondist, sest on riigis elanud lapsest saati. Foto: Tom Weller / DPA / Scanpix

Kuigi ametlikel andmetel avas Balti riikidest Pariisi olümpial ainsana medaliarve Leedu, siis natukene medalisära sai tunda ka Läti. Cesises sündinud 22-aastane Renārs Uščins oli Saksamaa käsipallikoondise üks alustalasid ja vedas nad olümpiafinaali, kus tuli tunnistada Taani 26:39 paremust.

Uščins on sündinud Lätis, tema isa on endine Läti koondislane Armands Uščins, kes oli aastatel 2017–2020 Läti koondise peatreener. Miks aga esindab tema poeg Saksamaad, kuigi on pesuehtne lätlane?

Põhjus on lihtne. Renārs oli kõigest kolmeaastane, kui kolis koos perega Saksamaale, kus tema isa Armands jätkas profikarjääri. Lõpuks otsustatigi Saksamaale päriseks elama asuda ning nii on 2002. aastal sündinud Renārs Uščins kogu oma käsipallialase hariduse saanud Saksamaal.

Lätiga pole ta aga sidet kaotanud, Pariisi olümpia ajalgi andis ta Läti ajakirjanikele lätikeelseid intervjuusid. Siiski on ta oma karjääri hüvanguks otsustanud esindada Saksamaad, mis on Euroopa üks tugevamaid käsipallikantse.

Kuigi Eesti Pariisi olümpial ametlikult medaliarvet ei avanud, siis tükikene naiste rannavõrkpalli pronksist võib tinglikult Eestile kuuluda. Nimelt oli seal pronksimatši võitnud Šveitsi paari Tanja Hüberli ja Nina Brunneri treeneriks Rivo Vesik.

Märksõnad

Tagasi üles