Flora luhtas parima šansi jõuda taas eurosarjas alagruppi

Copy
FC Flora – Reykjaviki Vikingur 1:2.
FC Flora – Reykjaviki Vikingur 1:2. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Flora teekond eurosarjas sai kahjuks neljapäeval läbi, kui Lillekülas peetud Konverentsiliiga kolmanda eelvooru korduskohtumises pidi Eesti klubi tunnistama Islandi meistri Vikinguri 2:1 paremust.

Paarid läksid esimest korda nädal tagasi vastamisi Islandil. Flora viis 21. minutil juhtima Mark Anders Lepik, kui viimane realiseeris enda teenitud penalti. Vikingur viigistas seisu mõned minutid enne avapoolaja vilet. Lõppskooriks jäi 1:1, mis jättis kordusmänguks mõlemale edasipääsuvõimalused alles.

Selle paari edasipääsejat ootas ees soodne tee alagrupiturniirile, kuna play-off'is tuleb vastu vägagi võidetav Andorra klubi Santa Coloma, kes kaotas Euroopa liiga kolmandas eelringis kahe mängu kokkuvõttes 0:9 Läti klubile RFS.

Lillekülas peetud kohtumises haarasid Vikinguri mängijad juba esimesest minutist initsiatiivi. Puurilukk murti lahti juba kohtumise 6. minutil, kui nurgalöögist tulnud pall jõudis lõpuks tahaposti hiilinud Aron Thrándarsonile, kes suunas paari meetri pealt nahkkera peaga väravasse.

Väravat tähistavad Vikinguri mängijad alustasid kohtumist hästi.
Väravat tähistavad Vikinguri mängijad alustasid kohtumist hästi. Foto: Mihkel Maripuu

Peale seda helises Floral äratuskell. 26. minutil oli palju segadust Vikinguri trahvikastis. Külaliste kaitsja ja väravavahi vahel oli ebakõla, mistõttu napsas Sergei Zenjov palli Florale tagasi ning söötis Konstatin Vassiljevile, kelle löögi väravavaht tõrjus, kuid pall lendas õnnelikul kombel maas vedelevale Zenjovile, kes pikali olles nahkkera väravasse saatis. Samal ajal kui Flora mängijad tähistasid, käis videokohtunike ruumis usin töö. VAR vaatas asja üle mitu minutit ning lõpuks leiti, et eestlane oli suluseisus ja värav tühistati.

Sergei Zenjov lõi ühe tagasi, aga ta oli suluseisus.
Sergei Zenjov lõi ühe tagasi, aga ta oli suluseisus. Foto: Mihkel Maripuu

Mängu ohjad haaras taas Vikingur. 36. minut, tundus, et suurem oht oli möödas, sest Flora keskkaitsja Andreas Vaher oli trahvikastist palli omale saanud, kuid Vikinguri poolkaitsja Valdimar Ingimundarson napsas palli eestlaselt ning andis värava alla Nikolaj Hansenil, kes suurendas külaliste eduseisu veelgi.

Poolajapausilt tuli paremini tagasi Flora, kes sai palli rohkem enda valdusesse. Vahetusest sekkunud kaitsemängija Marco Lukka andis 52 minutil hea palli paremasse äärde Zenjovile, kes liikus keskele ning leidis rünnakule tulnud Kristo Hussari. Paremkaitsja andis oivalise söödu trahvikasti joone peal olevale Flora kaptenile Markus Soometsale, kes esimese puutega palli Vikinguri väravasse lõi.

Markus Soomets (palliga) oli Flora ainsa värava autor.
Markus Soomets (palliga) oli Flora ainsa värava autor. Foto: Mihkel Maripuu

Ülejäänud mängus oli Floral küll võimalusi, kuid ükski neist polnud Vikinguri väravavahile Ingvar Jónssonile midagi kontimurdvat. Lõpuvile, Vikingurile 2:1 võit ja Flora pudenes Konverentsiliigast.

Mängijad ei lasknud päid norgu

Peale mängu rääkis Flora peatreener Taavi Viik, et ta oleks pidanud võistkonna mängu alguseks paremini ette valmistama: «Väga palju kaotasime esimese kümne minuti jooksul duelle, millest vastane sai nurgalööke ja võimalusi. See jättis päris kõva jälje mängule. Oli näha pärast kolmandat või neljandat duelli, et me väga kõrge protsendiga ei võida neid. Vastane sai pikkade pallidega meie kasti ümber päris lihtsalt mängida.»

Poolajapausilt naastes oli Flora paremini mängus sees. Mida rääkis riietusruumis Viik oma mängijatele? «Esimene poolaeg näitas, et me suudame päris okeilt mängida nende vastu, tekitasime võimalusi ja lõime värava kuigi suluseisust. Me oleme mängus sees, vastasel on ka päris raske ja kõik uskusid. Poolajal kellelgi löödud olekut polnud,» vastas juhendaja.

Rauno Sappinen (number 11) toodi teise ründajana Mark Anders Lepiku kõrvale.
Rauno Sappinen (number 11) toodi teise ründajana Mark Anders Lepiku kõrvale. Foto: Mihkel Maripuu

63. minutil tegi Flora peatreener Taavi Viik selgelt ründava suunitlusega vahetuse, kui ründeäss Rauno Sappinen toodi keskväljamehe Vladislav Kreida asemel. Kuigi oli näha, et Vassiljevil oli juba mõni minut hiljem nii-öelda aurud väljas. «Vassiljev annab meile standarditest väga suurt kvaliteeti. Pidime mingi riski võtma. Kreida mängis okeilt, aga mingi ohverduse pidime ikkagi tegema. Kui meil on vaja rünnakul väravaid lüüa, siis me tahame, et oleks võimalikult palju palliga kvaliteetseid erilisi mängijaid väljakul.

Tagantjärele võime öelda, et võimalusi pärast seda ikkagi tekitasime. Meil ei olnud seal kõige parem periood pärast vahetusi, kus vastane sai palliga meie kasti ümbruses mängida. Eks see on alati valikute küsimus. Meil tol hetkel tundus, et on õige hetk muuta. Ju siis ei õnnestunud hästi,» märkis Viik.

Kuu aega uues ametis

Juuli keskel vahetas Flora peatreenerit, Norbert Hurda asemele toodi Viik. Poolteist nädalat hiljem pidas Flora juba Konverentsiliiga teise eelringi esimese kohtumise San Marino klubi Virtuse vastu. Esimene mäng peeti viimaste kodus väravateta viiki, kuid Lillekülas suutis Flora lisajale läinud kohtumise 5:2 võita ja pääseti kolmandasse eelringi.

Enne Konverentsiliiga kolmanda eelvooru mänge Vikinguriga suutis Flora koduses kõrgliigas alistada 3:1 Narva Transi. Mis hinde Viik ise annab nii enda kui ka meeskonna tööle kogu eurosuvel? «Miinimumi tegime ära. Hea võimalus pääseda gruppi jätab teistsuguse jälje sellele hooajale.

Praegu on kõik pettunud ja on raske adekvaatset tagasisidet ka mängijatelt saada. Me kõik väga tahtsime siit edasi pääseda. Viimased kaks mängu näitasid, et meeskonnal on seda sisu ja kvaliteeti,» sõnas varasemalt klubi U21 võistkonda juhendanud Viik.

Alagrupiturniir oleks toonud klubile 4,13 miljonit eurot

Konverentsiliiga kolmandasse eelringi jõudmisega pistis Flora taskusse 550 000 eurot. Samuti kompenseerib UEFA reisikulud, kuna Flora mängis suvel Euroopas kolme vastasega, said nad 525 000 eurot ( 3 x 175 000). 2023. aastal triumfeeris Flora Eesti jalgpalli kõrgliigas. UEFA annab riigi meistritele, kes ei jõudnud Konverentsiliigas põhiturniirile, 265 000 eurot. Kui kõik need summad kokku lüüa, siis teenis Flora tänavuse eurosuve jooksul kokku 1,34 miljonit eurot

Kui Flora oleks jõudnud play-off'ideni, oleks nad teeninud kokku 1,71 miljonit eurot. Põhiturniirile jõudmine oleks toonud aga veel pirakama rahanumbri. Kõik 36 Konverentsiliiga alagruppi jõudnud võistkonda teenivad 4,13 miljonit eurot.

Vikingur on selle rahanumbri jälil ning klubi jätkab oma teekonda Konverentsiliiga alagrupiturniiri suunas. Viimaseks takistuseks on neil play-off'ides eelpool mainitud Andorra klubi Santa Coloma.

Flora jätkab mänge koduses meistriliigas. Pärast 22. mänguvooru istutatakse kolmandal kohal 39 punktiga. Liidrile Tallinna Levadiale kaotatakse koguni 19 silmaga. Järgmine kohtumine on neil juba pühapäeval, kui võõrustatakse Nõmme Unitedit.

Tagasi üles