Eesti korvpallinoored võitsid EM-i B-divisjoni turniiri (1)

Copy
Eesti noormehed krooniti B-divisjonis Euroopa meistriteks.
Eesti noormehed krooniti B-divisjonis Euroopa meistriteks. Foto: fiba / basket.ee

Eesti U16 noormehed alistasid EM-i B-divisjoni finaalmängus 76:71 Rumeenia ja said kaela kuldmedalid.

Kohtumine algas Eesti koondise jaoks väga edukalt: esimesed kaks veerandaega võideti kindlalt ning poolajale mindi 40:30 eduseisul. Ka kolmanda veerandi võitsid 21:16 eestlased.

Viimasel veerandil jõudsid rumeenlased küll lähedale, võites veerandaja 20:15, kuid Eesti pidas vastu ja mäng võideti 76:71.

Eesti resultatiivseimad olid Sten Markus Adamson ja Hendrik Jaak Pertel, kes viskasid mõlemad 15 punkti. Neile järgnes Rasmus Vuks 14 silmaga.

Rumeenlaste resultatiivseim oli David-Ioan Rasoga 20 silmaga.

Roman Avdejev valiti turniiri parimaks mängijaks. Ta viskas turniiril keskmiselt 12,7 punkti, korjas 10,4 lauapalli ja blokeeris turniiri parimana 2,1 viset mängu kohta.

«Kõigepealt tahan tänada poisse, sealhulgas neid, kes lõppvalikusse ei mahtunud, aga kes tegid tsükli kaasa. Poistel on kõvasti potentsiaali ning nad peavad veel kõvasti tööd tegema, et ka meeste korvpallis läbi lüüa. Aga see tulemus näitab, et neil on olemas kõik võimalused, saamaks kunagi rahvuskoondise tasemel korvpalluriteks ning Eesti liigas või välismaal mängida,» sõnas koondise peatreener Brett Nõmm mängujärgselt portaalile Basket.ee. 

Lisaks tänas peatreener koondise staff’i, poiste varasemaid treenereid ja kõiki fänne, kes noormeestele kaasa elasid.

«Kui tänast mängu kokku võtta, siis esimene poolaeg saime vastaste põhimängija maha võetud. Teisel poolajal läks kumm natuke tühjaks, aga isegi rasketel hetkedel ei kahelnud ma võistkonnas kordagi. Olen terve suve nendega tööd teinud ja tean, milleks need poisid võimelised on ja mida nad suudavad ning teadsin, et raskel hetkel nad ei värista. Ning nagu täna oli näha – kolmepunktine vahe EM-finaalturniiri finaalis, tehakse viga ja Jesper Roman paneb (vabaviskeid) külmavereliselt kahest kaks. Eraldi ma ei hakka kedagi välja tooma – see ei olnud mõne individuaalse mängija võit, see oli meeskonnavõit,» võttis Nõmm kohtumise kokku.

«Suve alguses ma rääkisin, et mis on meie eesmärgid ning kus me tulemust tahame teha. Läbi suve oli poistel siht silme ees ja nad tõesti näitasid, et tahavad seda ja on valmis selle nimel tööd tegema. Kihvtid poisid! Ma olen valmis nendega uuesti minema igasse lahingusse ja tean, et nad on minu eest valmis võitlema viimase sekundini. Aga nagu ma neile ka lõpus ütlesin – hoiame jalad maas ning töötame edasi, sest see on alles U16 vanuseklass ning loodetavasti järgmisel suvel viivad 2007. aastal sündinud U18 koondise A-divisjoni, et ka need poisid saaksid seal mängida.»

Ühtlasi kindlustasid Eesti U16 korvpallinoored endale tulevaks aastaks koha EMi A-divisjonis, kuhu pääsesid B-divisjoni kolm kõige paremat võistkonda.

Eesti poiste U16 koondis oli varasemalt B-divisjoni finaali jõudnud vaid ühel korral, 2015 aastal, mil otsustav kohtumine Poola vastu ka võideti. Sel ajal kuulusid noortekoondisse mitmed praeguse meeste koondise põhitegijad (Kristian Kullamäe, Sander Raieste, Kaspar Treier, Matthias Tass, Märt Rosenthal).

Tagasi üles