Keila Korvpallikooli kogukond: soovime näha töörahu ja võrdsete tingimuste pakkumist

Copy
Andres Sõber juhendab tuleval hooajal Keila Korvpallikooli.
Andres Sõber juhendab tuleval hooajal Keila Korvpallikooli. Foto: Ain Liiva

Algaval korvpallihooajal esindab umbes 10 000 elanikuga Keila linna kõrgliigas kaks klubi: Keila Coolbet ja Keila Korvpallikool. Täna hommikul teatas linnavalitsus pressiteates, et toetab majanduslikult Keila Coolbeti ning nende hinnangul ei peaks Keila Korvpallikooli võistkond saama saaliaegu noorte arvelt. Postimehele saatis omapoolse versiooni toimuvast ka Keila Korvpallikooli kogukond.

Postimees avaldab kogukonna pöördumise täismahus ja muutmata kujul. Pöördumisele on oma nimelise toetuse andnud 108 inimest, sealhulgas üheksa volikogu liiget.

«Lugupeetud Keila Linnavalitsus

Keila Korvpallikooli kogukonna nimel pöördume teie poole seoses linnavalitsuse töötajate tegevusega, mis puudutab meie kogukonna korvpallielu edendamist ning lõhub 14 aastat pühendumusega ehitatud Keila Korvpallikooli, mis on üks olulisemaid kvaliteetse liikumisharrastuse edendajad piirkonnas. Oleme sügavalt mures linnavalitsuse tegevuse ja otsuste pärast, mis pelgalt ei näi ebaõiglased, vaid tunduvad kallutatud.

Jaanuari lõpus toimunud volikogu istungil lubasid Keila Linnavalitsuse esindajad, et Keila Korvpallikooli represseerimine lõpetatakse, kuid endiselt otsitakse osade töötajate poolt vaid vigu korvpallikooli tegevuses ning lahendustele suunatud käitumine puudub. Meie pöördumise ajendiks on asjaolu, et siiani pole linnavalitsus suutnud luua koostööle orienteeritud õhkkonda ja lahendada saaliaegade küsimust võrdsuse printsiibist lähtuvalt.

Tõenäoliselt on algava hooaja treeninguteks saaliaegade jagamise teema jõudnud Keila Linnavalitsuse liikmete lauale. Korvpallikooli esindusmeeskonnale ja U19 meeskonnale tuleb leida treenimiseks saaliajad samadel alustel Keila Basketiga. Viimasele on linnavalitsus eraldanud nii rahalise toetuse kui ka saaliajad loetud päevade jooksul pärast vastavate avalduste esitamist, hoolimata sellest, et linnavalitsusel oli teada kahe võistkonna osalemine juba enne rahalise toetuse ning saaliaegade eraldamist (Keila Linnavalitsuse 16.05.2024 istungi protokoll). Siin ei tundu olevat tegemist mitte kaalutletud otsustusprotsessiga, vaid võimupositsioonilt ametnike isiklike eelistuste täitmisega.

Keila Linnavolikogu on 30.04.2024 vastu võtnud korramuudatuse esindusvõistkondade toetamiseks, milles sätestatakse, et mitme esindusvõistkonna olemasolul lähtutakse toetuse määramisel osalevate esindusvõistkondade arvust Keila linnas. Lisaks rahalisele toetusele on Linnavalitsusel võimalus anda esindusvõistkondadele treenimiseks ja võistlemiseks linna baaside tasuta kasutamise õigus. Palume tungivalt Keila Linnavalitsusel volikogu kehtestatud reeglitest kinni pidada. Keila Korvpallikool on ainus, kes vastab Keila linnas kehtestatud esindusvõistkondadele seatud tingimustele, kõik muu paigutub korra mõttes erandi alla.

Mõistame, et hetkel tekkinud olukord ei võimalda linnal toetusrahasid kõigile osalejatele võrdselt maksta, eelistatakse selgelt ühte võistkonda, kuid see ei tee olematuks asjaolu, et Keila linnas osaleb korvpalli kõrgliigas kaks esindusvõistkonda – selle olukorra on loonud Keila Basket, kes ütles üles lepingu korvpallikooliga ja otsustas kasutada Pirita Palliklubi meistriliiga kohta. Keila Korvpallikoolil on tugev noortesüsteem ning otsuste langetamisel tuleb silmas pidada Keila linna noorte sportlaste õigusi ja arenemisvõimalusi. Kui korvpallikooli esindusmeeskonnale rahalist toetust käesoleval aastal ei võimaldata, tuleb linnal garanteerida esindusvõistkonna mängijatele võrdsetel alustel kasutamiseks baasid ja 2024/2025 hooaja jooksul ka võrdses mahus rahalist toetust. Nõunik Jaanus Väljamäe on 21.03.2024 rahanduskomisjonis kinnitanud: Kui linna eelarvesse ei ole võimalik rahalist toetust planeerida, siis saab linn ikkagi toetust eraldada baasi tasuta kasutamise mahuna ja klubi otsib rahalise toetuse ise.

On kahetsusväärne, et Keila linn eelistab pigem Pirita Palliklubile kuuluval meistriliiga kohal mängivat meeskonda, kellest nii MTÜ otsesed kasusaajad Sten-Erik Jantson ja Oliver Läll, kui ka mängulitsentsi kasutav MTÜ Keila Basket otsesed kasusaajad Peep Pahv ja Liis Sild ei oma otsest suhet Keila linnaga. Keila linn ei ole nimetatutelt saanud eraisiku maksutulu, mis on linna muude toetuste eraldamisel väga oluline proportsionaalsuse hindamise vahend. Jääb arusaamatuks, miks on väike ring otsustajaid pidanud vajalikuks toetada meie endi kogutud maksudest Keila Basketi juhi ambitsioone, kes kisub pidevalt meedias tüli Keila inimestega, rikkudes meie linna mainet ja lõhestades kogukonda.

Palume tungivalt linnavalitsuse esindajatel pöörduda linna huvide, ehk oma inimeste teenimise juurde, täita enda kehtestatud reegleid ja õigusakte, tagada erapooletus otsuste tegemisel ning toetada Keila linnas pikaajaliselt tegutsenud Keila Korvpallikooli noortepüramiidi tipu hoidmist (nüüd ka taastamist). See on vajalik, et Keila noorte korvpallurite järelkasvusüsteem ei saaks jäädavalt kahjustada. Keila Korvpallikool on juba 14 aastat pakkunud Keila linnas kvaliteetset korvpalliharidust ja loonud tugeva korvpallipüramiidi, mille tipus on koht meistriliigas ning see ei ole kindlasti ainult ühe treeneri töö. Kõik Keila Korvpallikooli treenerid on aastaid teinud tänuväärset tööd linnale olulise korvpallisüsteemi ehitamisel. Noored sportlased on motiveeritud ja saavutanud väga häid tulemusi tänu paljude inimeste, nii korvpallikooli treenerite, kohalike ettevõtete, linna kui ka kogukonna koostööle erinevates etappides.

Head otsustajad, soovime kogeda ametnikueetikast lähtuvat linnajuhtimist, kus ei ole kohta isiklikel eelistustel ning esikohal on võrdne ning reeglitest lähtuv kohtlemine. Paljud teemaga kokku puutuvad inimesed tunnevad, et senised ebavõrdsed otsused ja ajakirjanduses kajastatu on kahjustanud kogu Keila Korvpallikooli tegevust meie linnas. Soovime näha töörahu ja võrdsete tingimuste pakkumist. Palume Linnavalitsusel leida Keila Korvpallikooli U19 noortele ja esindusmeeskonnale võrdsetel alustel treeningajad Keila Basketiga.»

Tagasi üles