Suvebiatloni MMi eksootilised külalised: kodumaal meil püsse pole, harjutame koridorides laseritega

Copy
Vasakult treener Caio Siqueira Freixeda, paremal laskesuusataja Natasha Duarte De Lima.
Vasakult treener Caio Siqueira Freixeda, paremal laskesuusataja Natasha Duarte De Lima. Foto: Eero Vabamägi / Postimees / Scanpix

Sel nädalavahetusel peetakse Otepääl suvebiatloni MM, kus võistlustulle asuvad ka vähe eksootilisemate (tali)riikide, näiteks Mongoolia, Kreeka ja Brasiilia, koondislased. Postimees otsustas neist viimaste tegemised Tehvandil luubi alla võtta.

Kokku on Otepääl võistlustules neli Brasiilia sportlast. Täiskasvanute seas jäi 22-aastane Guilherme Pereira Santos reedeses meeste supersprindis pidama kvalifikatsiooni. Naisjuunioride arvestuses läksid neljapäeval starti 18-aastane Natasha Duarte De Lima ja 19-aastane Eduarda Westemaier Ribera, kes samamoodi 4,5 km pikkuse supersprindi kvalifikatsioonist edasi ei pääsenud.

Kodumaal harjutatakse laserite ja rullidega

Meesjuunioride arvestuses samal distantsil võistelnud Claudio Oliveira jäi samuti finaali ukse taha, kuid pärast jõupingutust polnud 20-aastane brasiillane sugugi löödud, vaid saabus ajakirjaniku juurde, mõnus naeratus näol.

Brasiilia 20-aastane laskesuusataja Claudio Oliveria (pildil) meesjuunioride supersprindi kvalifikatsioonist finaali ei pääsenud.
Brasiilia 20-aastane laskesuusataja Claudio Oliveria (pildil) meesjuunioride supersprindi kvalifikatsioonist finaali ei pääsenud. Foto: Eero Vabamägi

«Väga raske võistlus oli, aga samas ka väga lõbus. See oli veidi harjumatu, sest Brasiilias me päris püssidega ei lase,» märkis 20-aastane Oliveira, kelle sõnul jäävad kodumaal treeningtingimused vajaka.

«Meil ei ole staadionit ja Brasiilias sõidame ainult rullsuuskade peal. Kui laskmist treenime, siis lihtsalt koridorides laseritega harjutades. Euroopasse tuleme igal aastal kolmeks kuuks, kui lumi on maas,» jätkas Oliveira, kes tõi seejärel näppudel kokku lugedes välja, et on käinud treenimas kaheksas erinevad riigis. 

Eestiski pole ta sealjuures esimest korda. Nimelt väisasid brasiillased Maarjamaad ka veebruaris, kui Tehvandil peeti laskesuusatamise noorte ja juunioride MM ning siiani on Eesti jätnud Oliveirale väga sümpaatse mulje.

Kuidas aga jõudis üks Brasiilia poiss laskesuusatamiseni? «Ma alustasin kümme aastat tagasi murdmaasuusatamist. Seda läbi lastele suunatud projekti, mille algatajad olid Brasiilia olümpiasportlased. Neli aastat tagasi sain esimest korda proovida aga laskesuusatamist ja armusin sellesse kohe,» meenutas Oliveria.

Juhendajad on mitmel rindel korraga

Brasiillaste laskesuusavankrit veab Caio Siqueira Freixeda, kes on Sambamaa talispordi föderatsiooni (CBDN) juures tegutsenud 2010. aastast. Esialgu tegi ta seal siiski kontoritööd, laske- ega murdmaasuusatamisega polnud ta varem kokku puutunud.

Treener Caio Siqueira Freixeda (vasakul) on koos oma juhendatava Brasiilia noore laskesuusataja Natasha Duarte De Limaga (paremal).
Treener Caio Siqueira Freixeda (vasakul) on koos oma juhendatava Brasiilia noore laskesuusataja Natasha Duarte De Limaga (paremal). Foto: Eero Vabamägi / Postimees / Scanpix

Sarnaselt Oliveiraga sai ka Freixeda suusaaladega tuttavaks Brasiilia olümpialaste korraldatud projekti kaudu, pärast mida hakkas ta ka ise suusatama. Seejärel mõistis alaliit, et Freixeda oleks neile palju tõhusam ja vajalikum treeneri, mitte kontoriametniku rollis, kuhu asendaja leidmine tunduvalt lihtsam.

Brasiilia suusaliit paneb Freixeda sõnul laske- ja murdmaasuusatamisele palju rõhku. Kuigi täpset arvu, palju sambamaal biatleete on, ei osanud ta välja tuua, rõhutas juhendaja, et neil on treeningrühmi üle kogu riigi. Ja just nende kaudu leiavad noored tee suusatamise juurde.

Murdmaasuusatamisega tegelevat tõsisemal tasemel tema hinnangul Brasiilias nii 150 inimest.

Mis muutusi oleks aga vaja teha, et talispordialad Brasiilia noorte seas veelgi populaarsemaks muutuks? «Meil on liiga vähe varustust ja treenereid. Olümpiatiimis on peale minu veel kaks juhendajat. Talvel, kui võistleme nii laske- kui ka murdmaasuusatamises, treenime mõlemaid,» osutas Freixeda esimesele kitsaskohale.

Kahepäevane seiklus Eestisse

Teine on mõistagi Brasiilia kaugus ülejäänud talispordimaadest, olgu sihtpunktiks siis Euroopa, Põhja-Ameerika või Aasia. Ka Eestisse jõudmine oli nende jaoks omamoodi seiklus.  

Esialgu lendasid nad üle 11 tunni Austriasse, kus hoiavadki oma võistlusvarustust – seda põhjusel, et relvadega kodumaal käimine nõuab eraldi paberimajandust. Kohale jõudnuna istuti omakorda autosse, misjärel veeretigi kannatlikult, poolteist päeva mööda maad Eesti poole.

«Üks meie sportlastest, Matheus Vasconcellos kolis 10-aastaselt Austriasse ning hakkas seal laskesuusatamisega tegelema. Nii hoiamegi oma võistlusvarustust tema juures garaažis ega pea sellega edasi-tagasi Brasiilia vahet käima. Lisaks on Matheusil olemas Euroopa juhiluba,» avas juhendaja tausta.

Edasi-tagasi lennupiletid Brasiiliast Eestisse maksid üle 1300 euro, kuid õnneks ei pidanud sportlased ega treener seda omast taskust tasuma. Pool reisist maksab kinni Brasiilia olümpiakomitee, kes jagab raha kõikidele alaliitudele, teise osa katab omakorda rahvusvaheline laskesuusaliit (IBU).

Tehvandile ei tulnud brasiillased aga ainult võistlema, sest enne MMi algust osalesid nad ka nädal aega kestnud IBU ja rahvusvahelise olümpiakomitee (IOC) suvelaagris, mis on suunatud just areneva või algelise tasemega laskesuusatamise alaliitudele. Kokku osales seal 48 laskesuusatajat 13 riigist.

Otepääl jätkub sel nädalavahetusel suvebiatloni MM. Laupäeval on kavas sprindid, kus naiste seas läheb kell 17 oma maailmameistritiitlit kaitsma meie Tuuli Tomingas.

Tagasi üles