Kodusel MMil esikümnesse saanud Zahkna: täna tundsin ennast üllatavalt hästi

Copy
Rene Zahkna
Rene Zahkna Foto: Eero Vabamägi

Täna jätkus Otepääl suvebiatloni MM, kus meeste supersprindi finaalis sai 10. koha Eesti laskesuusataja Rene Zahkna. Pärast võistlust rääkis ta, et tundis ennast rajal üllatavalt hästi.  

Mis oleks olnud minimaalne koht finaalis?

10. koht. Et kui oleks olnud 11-15. koht, siis on natukene põrumist. Tehvandil on suvel ülisuur oht siin samal võistlusel, et esimene tiir lased kolm märki, teisel tuled kahega läbi. Jääd üksi sõitma tuule kätte, siis võib sul kohe võistlus ära lõppeda. Õnneks seda mul ei juhtunud. Ma lasin natukene kiiremini kui teised. Mul oli kaks varianti: kas ma võtan hoo maha ja jään tagaajaja rolli või panen käigu sisse ja proovin esimese pundi kätte saada. 

Jalga täna oli, viimastel päevadel on raskeks läinud kui ma kiirendan, et läheb paksuks ja pehmeks ära. Täna oli võitlust sees.

Tehvandil oli täna kõva tuul, millist rolli see mängis?

Väga suurt. Teised võistlejad ka teavad, et Otepää on tuuline ja täna see tuli esile. Eriti siin lasketiirus esimese kuni viienda raja juures, kuna seal paremas ääres on vall, siis see tuul läheb üle selle ja keerutab imelikult.

Püstilastes jäi mul täna vaimne värskus vajaka. Kuna esimesel, teisel ja kolmandal ringil pidi vajutama, siis kolmandasse tiiru jõudes oli kops koos. See väljendub selles, et tuul mõjutab sind rohkem. Viimane tiir oli see, et kas väga aeglaselt tuulega võidelda ja minna lasketiirust nulli võtma, aga see ei tasu ära 11 sekundilise trahviringi puhul. Kuna ma tulin kaheksandana peale, siis ma läksin riskima. Läks kehvemini, 10. koht tuli, aga lõpus oli vurts otsas ka. Neljas ring ma ikka vajutasin, et saada võimalikult heasse seisu veel viimaseks tiiruks. Ma ei ole rõõmus, aga olen rahul. 

Kui palju raja peal võitlust koha eest oli?

Esimesel ringil oli ja täpselt sama taktika, mis neljandas veerandfinaalis. Läksid nii, et kuna siin tiiru taga on üks laiem koht, kaks tšehhi läksid ette ja näha oli, et nad tahtsid tagasipöörde juurde esimesena. Seda osa vajutasid nad täna korralikult. 

Milline seis on sul sel suvel olnud

Ma tundsin sel hetkel eelmisel aastal paremini ennast. Eelmine aasta pikemalt valmistusin selleks MMiks ette. Ma teadsin kaks kuud varem, et rihin MMil. Meil oli just mägede laager, treener ütles, et me ei võta MMi liiga tõsiselt. Mägedes tegime intensiivsust, nüüd ongi Eestisse tagasi saabumisest seitsmes või kaheksas päev. Siin juba peaks sõitu olema ja seda oligi, aga ei lasknud ära.

Kas viimased kuud on läinud asja ette?

Ma ei saa öelda, ma ei taju seda ära ühe päeva põhjal. Kui sama võistlus oleks üleeile olnud, me poleks kuhugi liikunud. Suvebiatloni MM pole nagu võrreldav, me sõidame esimest korda Otepääl. Enesetunne on hea, aga see sellepärast, et viimased päevad olen teadlikult ennast suunanud, et oleks seda värskust ja vurtsu siin rajal. Ma ei saagi aru, et siis kui on sõitu, siis pole laskmist. 

Homme peetakse sprindi finaal. Mis sinu ootused seal on?

Ega ma kõrgemat kui 10. koht ei julge endale eesmärgiks panna. Sõit on tegelt ebakindel. Täna tundsin rajal ennast üllatavalt hästi. 

Tagasi üles