Terve suve üksinda treeninud Talihärmal pole paranenud suhted alaliiduga: nad ei toeta mind mitte kuidagi (3)

Copy
Johanna Talihärm (pildil) sai reedel naiste supersprindi finaalis 13. koha.
Johanna Talihärm (pildil) sai reedel naiste supersprindi finaalis 13. koha. Foto: Eero Vabamägi

Otepääl Tehvandi spordikeskuses peetaval suvebiatloni MMil sai Johanna Talihärm reedel supersprindi finaalis 13. koha. Enne koduseid suurvõistlusi ei teadnud ta oma võistlusseisundist midagi. Alates kevadest on eestlanna pidanud üksinda treenima, sest alaliiduga on siiani suusad ristis.

Talihärm asus võistlustulle kõigepealt reedel supersprindi kvalifikatsioonis, kus ta alustas suurepäraselt. Esimesest laskmisest tuli ta koos kaasmaalase Tuuli Tomingasega puhaste paberitega välja ning kahte esimest kohta hoidsid eestlannad kuni püstitiiruni, mis ei läinud nii hästi. Talihärm pidi minema kolmele trahviringile.

Lõpuks suutis ta ikkagi viiendana finišeerida ning pääses oma sõidust eelviimasena lõppvaatusele. «Püstitiiruga kindlasti ei saa rahule jääda. Päris tugev tuul oli ka seal. Eelsõitude eesmärk oli finaali jõuda ja see sai täidetud,» sõnas Talihärm

Johanna Talihärm (number 36) pääses suvebiatloni MMi naiste supersprindi kvalifikatsioonis oma sõidust viiendana ehk eelviimasena edasi.
Johanna Talihärm (number 36) pääses suvebiatloni MMi naiste supersprindi kvalifikatsioonis oma sõidust viiendana ehk eelviimasena edasi. Foto: Eero Vabamägi

Finaali alustas ta hästi ning esimese lasketiiru läbis ta puhtalt. Kahjuks nii teises kui ka kolmandas tiirus jäi tal mõlemal korral kaks märki üles ehk kokku pidi ta minema neljale trahviringile.

«Ideaalne võistlus ei olnud. Vahepeal keskmistel ringidel see sõit oli ka selline, et mul tekkisid hingamisraskused, mis mind on piinanud.

Ma võtsin tempot maha ja see aitas. Laskumistega läks seis paremaks, sain hingamise tagasi ja viimase ringi võisin sõita ka. Loomulikult mul pole praegu mingit tippvormi, aga talveks annab siit ehitada,» lausus Talihärm, kellel oli eelmine sügis kopsupõletik. «Nüüd on see välja ravitud. Talvega võrreldes on hingamisprobleemid paremaks läinud ja loodetavasti läheb veel siin paari kuuga. Selles suhtes ravib mind ainult aeg.»

Täiesti üksi treeninud

Enne reedet ei teadnud Talihärm oma võistlusseisundi kohta mitte midagi. «Ma olen täiesti üksi treeninud, aga see suvi on vaimselt olnud palju parem. Ma tulen trennist, tuju on hea ning tahan uuesti minna sinna.

Eks mul sügiseks on mingeid plaane ja loodetavasti saab kellegagi laskesuusatajatest ka koos treenida. Kuna mul endal pole plaanid päris täpselt veel selged, siis ma ei hakka spekuleerima igaks juhuks,» märkis ta.

Johanna Talihärm (number 19) on terve suve üksi treeninud, kuid see suvi on olnud talle vaimselt palju parem.
Johanna Talihärm (number 19) on terve suve üksi treeninud, kuid see suvi on olnud talle vaimselt palju parem. Foto: Eero Vabamägi

Talihärm on põhiliselt Eestis treeninud. Suvel väisas ta paariks nädalaks Prantsusmaa pealinna. Nimelt oli ta Pariisis spordipeo ajal Euroopa olümpiakomiteede sportlaskomisjoni esindaja: «Seal sai ka keset Pariisi linna rullsuusatada, mis oli omaette koomika.»

Alaliiduga pole suhted paremaks läinud

Tänavu mai lõpus kinnitas Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon nii täiskasvanute kui järelkasvukoondise suvisesse ettevalmistusprogrammi kuuluvad sportlased. Nende hulgas polnud veebruaris biatloni MMil ankruna teatenaiskonna neljandale kohale tüürinud Talihärma.

«Ettevalmistusprogrammi kutsuti sportlased treenerite ettepanekul. Valituks osutusid sportlased, kes näitasid pühendumust, koostöötahet ja sportlikku arengut,» ütles toona alaliidu spordidirektor Kauri Kõiv pressiteate vahendusel.

Nüüd on sellest möödas pea kolm kuud. Kas vahepealse aja jooksul leidsid Talihärm ja alaliit mingi kompromissi? «Alaliit ei toeta mind otseselt mitte kuidagi. Nad maksavad mulle lihtsalt EOK raha edasi. See on kõik.

Ma teen kõik asjad ilma nende toeta. Nad ei anna mulle padruneid ega midagi. Ma ei tea, kas see on nüüd kompromiss, nemad on kindlasti rahul sellega. Eks avalikkus saab ise hinnata, kui normaalne see olukord on.»

Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon avalikustas mais täiskasvanute suvisesse ettevalmistusprogrammi kuuluvad sportlased, kelle seas polnud Johanna Talihärma (number 36).
Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon avalikustas mais täiskasvanute suvisesse ettevalmistusprogrammi kuuluvad sportlased, kelle seas polnud Johanna Talihärma (number 36). Foto: Eero Vabamägi

Ta nentis, et on täitnud kõik koondisesse kuulumise tulemuste statuudid. Eelmisel talvel oli tal sama olukord. «Statuudid täidetud, peaksin saama võistelda. Nädal hiljem avaldati stardinimekiri, kuid mind seal polnud. Sellepärast on mul usk täielikult kadunud.

Praegu on meil väga suur hulk sportlasi, kes teenivad ja käivad laagrites alaliidu raha eest. Ma olen oma tulemustega sinna ametlikult kvalifitseerunud, kuid ma ei saa mitte mingisugust toetust. Eks see ongi sportlasena väga keeruline olukord. Siin sellises olukorras sportlast mitte keegi ei kaitse, mis on väga kurb,» lausus ta ning lisas, et seis on põhimõtteliselt sama, mis kevadel.

Kuidas on Talihärmal seda tahet, et kõigele vaatamata ta jätkab tipptasemel spordiga? «See on olnud minu eksistentsiaalne küsimus. Mulle meeldib ja tahan trenni minna. Kui ma teeks seda vastumeelset, siis ma poleks siin võistlemas.

Ma olen vastupidi palju positiivsem ja rõõmsam olnud sel aastal. Ma lähen trenni ja saan hea emotsiooni,» märkis Talihärm.

Suvebiatloni MMil on homme veel kavas juunioride seas jälitussõidud ning täiskasvanute ühisstardist sõidud.

Tagasi üles