Mullune maailmameister Tomingas jäi kodusel suurvõistlusel 50 sekka: ma lähen koju ja häbenen natuke

Copy
Tuuli Toomingas sai Tehvandi spordikeskuses peetud suvebiatloni MMil supersprindis 23. ja sprindis 49. koha.
Tuuli Toomingas sai Tehvandi spordikeskuses peetud suvebiatloni MMil supersprindis 23. ja sprindis 49. koha. Foto: Eero Vabamägi

Eesti laskesuusataja Tuuli Tomingas krooniti eelmine aasta Slovakkias peetud suvebiatloni MMil naiste sprindis maailmameistriks ning korjas ka kaks hõbedat supersprindis ja ühisstardist sõidus. Tänavu Otepääl peetud suurvõistlustel jäi ta kahjuks oma tiitli kaitsmisest kaugele.

Võistlustulle asus Tomingas esmalt 4,5 km supersprindi kvalifikatsioonis, kus ta alustas suurepäraselt. Esimesest lasketiirust tuli ta koos kaasmaalase Johanna Talihärmaga puhaste paberitega välja ning kahte esimest kohta hoidsid eestlannad kuni püstitiiruni.

Tomingas pidi minema kahele trahviringile. Lõpuks suutis ta neljandana finišeerida (kuus kiiremat pääsesid edasi finaali – T.G.) ning kaotas mõlemas tiirus ühe märgi üles jätnud liidrile tšehhitarile Tereza Vobornikovale (13.27,6) 21,3 sekundiga.

Viis tundi hiljem peeti naiste 7,5 km supersprindi finaal, kus Tomingas alustas taas hästi ning ei jätnud esimeses lasketiirus ühtegi märki üles. Siis hakkas kõik allamäge minema. Ülejäänud kolme lasketiiru peale pidi eestlanna minema kuuele trahviringile. Lõpuks jäi ta 23. kohale ning kaotas kuldmedaliga pärjatud slovakitarile Paulína Batovska Fialkovále (21.55,5) kahe minutiga.

«Ma lasin peale keset tiiru ja tuuleolud olid ees nii teistmoodi. Mina arvasin, et see ei mõjuta. Kui kaks tükki olin mööda lasknud, siis tuli ikka reageerida,» sõnas pärast reedest võistlust Tomingas, kes eeldas kodusel MMil kohta esikümnes. «Sõidutunne võiks samuti olla parem. Kuna me tänaseks (reede – T.G.) ei valmistunud otseselt, siis seda sai võtta kui lahtisõitu järgnevateks.»

Eestlanna sõnul on suvised treeningud sujunud suurepäraselt: «Seoses kooli lõpetamisega oli juuni ja juuli algul trenn teisejärguline. Kui treeningrütmi sai normaalselt tagasi, siis läks päev-päevalt ainult paremaks. Võrreldes juuniga on vahe märgatav.»

Milline on Tomingase seis võrreldes mullusega? «Ma eeldanuks, et sarnane. See pole millegipärast rulli peal edasi kandnud. Kõik trennid ja ka ettevalmistus on väga hästi läinud. Ma ei ütleks, et olukord kehvem on kui eelmine aasta.»

Laupäeval võistles Tomingas sprindis, kus ta oli valitsev maailmameister. Tiitli kaitsmisest jäi ta paraku Tehvandil kaugele. Mõlemas lasketiirus jäi Tomingasel kaks märki üles ja sai lõpuks 49. koha, kaotades kuldmedali võitnud tšehhitarile Tereza Vobornikovale 2 minuti ja 46 sekundiga.

Pärast jõupingutust rääkis eestlanna, et kehva tulemuse põhjus võib seisneda selles, et Otepääl pole ta selle tuulega piisavalt treeninud. «Oleme käinud viimastel kordadel välislaagrites ja seal on olnud pigem vaikne tuul. Ma olen ära harjunud selle mugava ilmastikuoluga. Peab rohkem ikka kodus treenima,» nentis eestlanna ja kritiseeris laupäeval pärast jõupingutust ka oma sõitu. «See oli niru, polnud väga head minekut. Ilmselt see viimane ring sai motivatsiooni puuduse tõttu ka päris rahulikult võetud.»

Kas need kehvad tulemused kodusel suurvõistlusel löövad masti maha? «Ikka löövad. Ma lähen nüüd koju ja häbenen natuke. Homme tulen trenni, kui ühisstardist sõitu ei saa. Tuleb vihaga edasi teha. Õnneks talveni on aega,» lõpetas Tomingas.

Otepää suvebiatloni MMil on pühapäeval kavas naiste ühisstardist sõit, kus kell 16.15 asuvad võistlustulle Susan Külm ja Johanna Talihärm.

Tagasi üles