Eesti laskesuusatajate treeneri sõnul ei saa pärast kodust MMi järeldusi teha

Copy
Indrek Tobreluts (pildil) juhendab 2021. aastal loodud TT tiimis Susan Külma ja Tuuli Tomingast.
Indrek Tobreluts (pildil) juhendab 2021. aastal loodud TT tiimis Susan Külma ja Tuuli Tomingast. Foto: Eero Vabamägi

Pühapäeval lõppes Otepääl suvebiatloni MM. Eesti paremate laskesuusatajate Susan Külma ja Tuuli Tomingase treener Indrek Tobreluts sõnas, et kodusel suurvõistlusel saab sportlaste vormi võrrelda, kuid järeldusi teha ei saa.

Suvised ettevalmistused on Tobrelutsu sõnul hästi läinud: «Tüdrukud on püsinud terved ja me oleme teinud kõik plaanipäraselt. Ma olen väga rahul sellega, mis senini on olnud.»

Juhendaja arvates on kodune suvebiatloni MM hea treening. «Augustikuused tulemused, nendest kaasa võtta midagi väga pole. Siin on hea võrrelda teiste konkurentidega. Peale seda me järeldusi ei tee, et mis suunas liikuda. 

Mõnedel sobib see Otepää rada profiililt, eriti naisterajad on väga kerged ja kiired. Pigem on määrav siin lasketiirus tegutsemine ja kuidas tuul mõjutab. Seetõttu on siin õnnefaktor suurem kui keskmises Euroopa tiirus. Peab jälgima tuult, sest kui sa eksid, siis tulemus võib olla päris kohutav,» lausus ta.

Külm napsas Otepääl kolm esikümne kohta. Supersprindi finaalis sai ta 10. ning sprindis 7. koha. Pühapäeval naiste ühisstardist sõidus võitles eestlanna endale 6. koha, millega pääses medalitseremooniale. «Ta on oma taseme siin välja sõitnud. Selgelt on ruumi paranduseks, aga pool aastat on põhivõistlusteni aega, et selles suhtes meil pole stressi,» toonitas Tobreluts.

Veebruaris Nové Městos peetud MMil naiste ühisstardist sõidus kaheksanda koha noppinud Tomingas tuli kodusele suurvõistlusele selgelt suuremate ootustega. Möödunud aastal Slovakkias peetud suvebiatloni MMil krooniti ta maailmameistriks naiste sprindis ning korjas kaks hõbedat supersprindist ja ühisstardist. Tänavu sai ta Otepääl supersprindis 23. ning sprindis 49. koha. Ühisstardi sõitu ta ei pääsenud.

«See põhjus, miks tal on tulemused kehvad, on meile teada. Siin kaks nädalat tagasi liikus ta samadel radadel keskmiselt 2 km/h kiiremini. See on päris suur vahe. Põhjused on teada ja see on kiiresti lahendatav probleem,» märkis Tobreluts, kes ei tahtnud sellel teemal pikemalt peatuda.

Tomingas sõidab juba sel nädalal Prantsusmaale. Annecy linnas peetakse 31. augustil neljandat korda Martin Fourcade'i festivali laskesuusavõistlus, millele sai kutse üheksa naist. Pekingi olümpiavõitja Justine Braisaz-Bouchet ja Nové Městos maailmameistriks kroonitud Julia Simoni kõrval sai kutse ka Tomingas. «See on selline show. Kutsutakse 15 maailma parimat kohale ja hakkavad seal ennast rahvale näitama. Sõidu osakaal on seal teisejärguline, puhtalt laskmisvõistlus. Kindlasti on see hea vaheldus treeningutele ja hea võrdlus teistega,» nentis juhendaja.

Septembris lendab TT tiim kaheks nädalaks Itaaliasse. Treenima minnakse Antersevalsse, mis on tulevane olümpiaküla. «Võrreldes eelmiste aastatega suuri muutusi ettevalmistusel ei plaani. Ettevalmistuspaigad meile sobivad ja jätkame sama rida,» lõpetas Tobreluts.

Tagasi üles