Maailma vihatuim sportlane naasis võidukalt võistlustulle

Copy
Hiina suvemängude kuldmedalist 400 m vabaujumises Sun Yang (keskel).
Hiina suvemängude kuldmedalist 400 m vabaujumises Sun Yang (keskel). Foto: Du Yu / Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

Viimased neli aastat võistluskeeldu kandnud kolmekordne ujumise olümpiavõitja Sun Yang, keda on nimetatud ka maailma vihatuimaks sportlaseks, osales Hiina suvemängudel ja võitis 400 m vabaujumise ajaga 3.49,58.

2012. aasta Londoni mängudel kaks ja neli aasta hiljem Rio de Janeiros ühe kulla võitnud Yangile määrati 2020. aastal pikk võistluskeeld dopingureeglite rikkumise pärast.

Nimelt keeldus Yang 2018. aastal dopinguproovi andmast, kui dopingukütid tema koju tulid. Olukord eskaleerus nii hulluks, et üks kolmekordse olümpiavõitja turvameestest purustas ujuja pitseeritud dopinguproovi haamriga.

Algselt määrati talle kaheksa-aastane võistluskeeld, kuid Rahvusvaheline Spordiapellatsioonikohus (CAS) vähendas seda neljale aastale. Yang sai siiski kõik oma medalid endale jätta, kuna ta ei andnud positiivset dopinguproovi, vaid rikkus reegleid.

Yangi jaoks polnud see esimene dopingureeglite rikkumine. 2014. aastal määrati talle kolmekuuline võistluskeeld, toona leiti tema dopinguproovist trimetasidiini jälgi.

Tumeda dopinguajaloo tõttu on Yangi meedias nimetatud ka kui maailma vihatuimaks sportlaseks. Ühena paljudest on selle tiitli talle aastaid tagasi pannud Hispaania ajaleht Marca. Lisaks olümpiakuldadele on Yang võitnud 11 MM-kulda.

Hiina ujujad olid olümpiamängudel ja mängude ajal suure tähelepanu keskpunktis. Kevadel selgus, et 23 Hiina ujujat olid enne 2021. aasta Tokyo olümpiamänge andnud positiivse dopinguproovi. Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) uskus hiinlaste seletust, mille kohaselt oli väikeses koguses trimetasidiini sattunud sportlaste organismi toiduga ja sisuliselt sportlasi ei karistatud.

Märksõnad

Tagasi üles