EOK presidendiks püüdlev Kersti Kaljulaid: kerkib alati küsimus, kas näiteks maa- ja linnanoorte võimalused on võrdsed? (1)

Copy
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Konstantin Sednev

President Kersti Kaljulaidi andis eile teada, et kaalub oktoobris Eesti Olümpiakomitee (EOK) järgmiseks EOK presidendiks kandideerimist. Enne lõpliku otsust soovib suhelda võimalikult paljude EOK liikmetega, et näha, kui lai võiks olla toetus tema ideedele valdkonna edasiviimiseks.

«Minu poole on pöördunud EOK liikmed ning uurinud, kas ma oleksin valmis kandideerima. Kuna neid pöördujaid oli lõpuks juba üksjagu palju, kaalun nüüd tõsiselt kandideerimist. Soovin seda teha siis, kui näen, et minu ideedel sellest, kuidas korraldada Eesti spordielu ja meie ühiskonna liikumisharrastuse ja -harjumuste kujundamist, on laiemat kandepinda. Selle väljaselgitamisega nüüd tegelengi,» sõnas Kersti Kaljulaid pressiteate vahendusel.

Ta tõi välja, et iga EOK presidendi üks peamisi rolle on tagada spordi jätkusuutlik rahastamine ning toetajateringi laiendamine. Aga selle kõrval peab EOK saama näiteks ka spordieetika eestkõnelejaks, vajadusel ka puudustele osutajaks ning mitte kunagi olema neis teemades möödavaataja. «Spordieetika valdkonnas kerkib alati ka küsimus, kas võimalused on võrdsed? Maa- ja linnanoortele, parasportlastele, Eesti päritolu ja teise kultuuritaustaga Eesti noortele, poistele ja tüdrukutele? Või kas ka 40, 50 või 75 aastastega on arvestatud, kui selles vanuses huvilisi leidub?,» osutas Kaljulaid veel ühele olulisele väljakutsele.

Ta tõstis esile ka liikumisharjumuste kujundamist: «Me peame ühiskonnana üksteist innustama rohkem igapäevaselt liikuma. Meie spordipüramiidi aluseks on suur hulk lapsi ja noori, kellele liikumine on koolipäevas sisalduv puhkus vaimsest tööst. Aga siin on ka kesk- ja vanemaealised, kes hoiavad liikudes üleval head tuju ja all Tervisekassa ravikulusid. Vanemad on eeskujuks lastele ja sõprade eeskuju nakatab igas vanuses inimesi. Nii et kui eelmine aasta oli Eestis kuulutatud liikumisaastaks, siis tegelikult ei tohiks meil ühiskonnana olla madalamat ambitsiooni kui see, et iga aasta peab olema liikumisaasta,» ütles president Kaljulaid.

President Kaljulaid tunnustas ka viimased kaheksa aastat EOKd juhtinud Urmas Sõõrumaa tööd: «Ambitsioon senisest enam erarahastust kaasata on kindlasti õige ning selles suunas peame tegevust kindlasti jätkama, looma ka uusi rahastumudeleid. Niisamuti jääb seda aega ilmestama selge fookuse seadmine noortes liikumisharjumuse tekitamisele, mille eest tahan Urmas Sõõrumaad tunnustada.»

Eesti Olümpiakomitee presidendi valimised toimuvad 11. oktoobril ja Kaljulaidi sõnu loodab ta EOK juhi valimiseni jäävate nädalate jooksul pidada palju arutelusid nii meedias kui spordiringkondades selle üle, milline peaks olema Eesti spordikorraldus ning kuidas edendada spordieetika valdkonda, liikumisharrastust ja teisi võtmeteemasid. Kandidaatide ülesseadmise tähtaeg on 13. september ning ülesseadmiseks on vaja 15 EOK liikme toetust.

Tagasi üles