Tennisist avaldas, kuidas tippmängijatele haiget tehakse

Copy
Caroline Garcia.
Caroline Garcia. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Kunagine maailma neljas reket, prantslanna Caroline Garcia (WTA 30.) kaotas US Openil avamatšis ning otsustas pärast seda teha avameelse postituse. 30-aastane Garcia avaldas, milliseid sõimukirju ja ähvardusi peavad maailma tipptennisistid taluma, kui nad kaotavad autsaiderile.

28 asetusega Garcia sai aasta viimasel suure slämmi turniiril avaringis üllatuskaotuse, kui jäi 1:6, 4:6 alla mehhiklannale Renata Zarazuale (WTA 92.). Seepeale valati tema sotsiaalmeediakontode postkastid üle sadade pahatahtlike sõnumitega.

Garcia otsustas osa nendest avalikkusega jagada, et inimesed mõistaksid, millega peavad profisportlased igapäevaselt silmitsi seisma. Ühes kirjas ähvardati tema pereliikmeid ning loodeti, et üks neist sureb ruttu. Teine aga parastas, et klouni koht on tsirkuses ja kolmas ütles lihtsalt otsesõnu, et tipptennisist on tükk väljaheidet.

«Te võite arvata, et see ei tee meile haiget. Aga teeb. Me oleme inimesed. Ja mõnikord, kui me neid sõnumeid saame, oleme pärast rasket kaotust emotsionaalselt juba hävitatud. Ja need võivad olla kahjulikud. Paljud enne mind on selle teema tõstatanud. Ja ikkagi pole edusamme tehtud,» kirjutas Garcia Xis.

Kuigi Garcia tunneb, et on teinud tööd, et end sellise vihkamise eest kaitsta, muretseb ta nooremate mängijate pärast, kes peavad veebis sarnaste kommentaaridega silmitsi seisma. Naise arvates mängivad sellistes kirjades rolli asjaolu, et tennis on sisuliselt aastaringne spordiala. Oma rolli mängivad ka spordiennustused ja kui juhtub, et eeldatav favoriit kaotab, leidub neid, kes ongi vihased, sest kaotasid panustades oma raha.

«Ma tean, et need, kes neid kohutavaid sõnumeid kirjutavad, ei muutu minu avalduse tõttu. Aga võib-olla meenub teile järgmine kord, kui näete mõne sportlase, laulja või mõne teise inimese postitust, kes on ebaõnnestunud või spordis kaotanud, et ka tema on inimene, kes annab elus endast parima. Sotsiaalmeedia platvormid ei takista selliseid postitusi, hoolimata sellest, et tehisintellekt on väga arenenud,» lisas Garcia.

Garciale avaldasid toetust mitmed tippmängijad, nende seas maailma esireket Iga Swiatek, kes vastas: »Aitäh selle hääle eest.»

Sõna võtsid ka USA mängijad Madison Keys ja Jessica Pegula. «Pidevad tapmisähvardused ja peredele suunatud ähvardused on praegu normaalsed. Oled sa mängu võitnud või kaotanud.»

Tagasi üles