Eesti judokad tegi MM-medalitega ajalugu

Copy
Eestile aegade esimesed U18 MM-medalid toonud Marek Adrian Mäsak ja Emma-Melis Aktas abilistega.
Eestile aegade esimesed U18 MM-medalid toonud Marek Adrian Mäsak ja Emma-Melis Aktas abilistega. Foto: Eesti judoliit

Peruu pealinnas Limas toimusid 27-31 augustil judo U18 maailmameistrivõistlused. Eesti judo oli esindatud kahe sportlasega. Judo alusprintsiipi «maksimaalne efektiivsus» sai rakendatud, sest mõlemad sportlased tulid tagasi medaliga.

Marek-Adrian Mäsak(+90kg) oli maailmareitingu liidrina avaringis vaba. Teises ringis tuli vastaseks sel hooajal Euroopa ja Aasia karikaetappidel medalitele tulnud kasahh Yerzhanuly Shynggys. Mäsak kasahhile võimalust ei andnud, heitis teda waza-ari vääriliselt ja liikus pärast vastase kolmandat karistust kindlalt edasi järgmisesse ringi.

Veerandfinaalis tuli vastaseks prantslane Jean Pascal Bi Goly Da Costa. Mäsak on sama vastase varasemalt mitmel korral alistanud, ka seekord ei tekkinud üllatust. Viimasel normaalaja minutil tehtud heide oli hinde vääriline ja sellest piisas poolfinaali edenemiseks.

Teel finaali seisis veel ees Jaapani judoka Kiyomu Miki. Tallinna Judoakadeemia vägilane heitis juba esimese minuti lõpus jaapanlast võimsa heitega. Esmalt anti hindeks waza-ari, kuid videokohtunike kontroll leidis, et Miki oli selili kukkumise vältimiseks kasutanud reeglitevastaselt oma pead. Hansokumake, ehk diskvalifitseerimine vastasele ja Mäsak oligi finaalis!

Kullamatši vastane oli Rahvusvahelist Judoliitu esindav Rustem Kadzaev. Selle vastasega polnud Mäsak varem kohtunud ning seda oli näha. Kadzaev ei lasknud Mäsakul oma lemmikhaardeni jõuda ja ründas pidevalt esimesena. Vastase rünnakud olid teravad ja ohtlikud ning kahjuks hinnati ühte neist waza-ari vääriliseks. Mäsak pidi kaotusseisu jäädes veelgi rohkem ise peale käima ja edukat rünnakut otsima. Paraku seekord seisu tagasi teha ei õnnestunud ning kuldmedal jääb ootama järgmist korda. Maailmameistrivõistluste hõbemedal on Mäsakule kena lisa juba sel aastal võidetud U18 Euroopa meistritiitli kõrvale.

Emma-Melis Aktas(+70kg) sai võistluseks 4. asetuse. Esimeseks vastaseks tuli Berliini EK etapil Emma võistluse lõpetanud tšehh Anna Krouzkova. Tartus Olümpiko spordiklubis treeniv Aktas näitas, et tegemist oli tööõnnetusega ja heitis vastase pooleteise minuti järel väga konkreetse heitega selili. Ippon!

Veerandfinaalis tuli vastaseks juunikuistel U18 Euroopa meistrivõistlustel Aktasele palju peavalu põhjustanud Emma Feuillet-Nguimgo Prantsusmaalt. Kui Bulgaarias läks tasavägine matš pikale lisaajale, siis nüüd sundis Aktas juba normaalaja keskel vastase valuvõttega alistuma.

Poolfinaalis maailma esinumbri poolaka Zuzanna Banaszewska vastu ei õnnestunud Aktasel seekord üllatada. Poolakas suutis hoida maadluse distantsil, surudes sellega peale oma eelised liikuvuses ja kiiruses. Aktase üritused ei olnud piisavalt mõjusad ja nii suutis poolakas ühe neist enda kasuks pöörata. Sellest kaotusseisust Aktas enam välja rabeleda ei suutnud. Poolakas krooniti hiljem ka maailmameistriks.

Pronksikohtumises tuli Aktasele vastaseks Brasiilia sportlane Gabriela Silva. Kodukontinendi sportlane suutis esimese paari minuti jooksul olla oma rünnakutes otsustavam ning Aktast karistati kahel korral. Järgmine karistus oleks tähendanud kaotust. Kehvas seisus tõstis Aktas tempot ja leidis vajalikud rünnakud, et matšis püsida. Samal ajal jäid vastase rünnakud järjest nõrgemaks. Emma pööras ühe neist enda kasuks, kontrollis vastase matini ja fikseeris kinnihoidmise. Sekundid kellal tiksusid täis ja Aktas oli võitnud maailmameistrivõistlustel pronksmedali!

Aktase pronks ja Mäsaku hõbe on U18 maailmameistrivõistlustelt Eestile esimesed medalid ajaloos. Varem selles vanuseklassis MM medaleid võidetud ei ole. Järgmisel hooajal maadlevad nii Aktas kui ka Mäsak juba U21 vanuseklassis. Mõlemal on ka juba sellest hooajast vanemates vanuseklassides üks särav tulemus tehtud. U21 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlused toimuvad juba 5.-8. septembril Tallinnas, kus saab näha nii Mäsakut, Aktast kui ka teisi 2028 aasta Olümpiamängudeks valmistuvaid sportlaseid.

Tagasi üles