246-sentimeetrine hiiglane peab paralümpial põrandal magama (2)

Copy
Morteza Mehrzadselakjani
Morteza Mehrzadselakjani Foto: SCANPIX/REUTERS

Pariisi paralümpiamängudel proovib Iraani istevõrkpallikoondislane Morteza Mehrzadselakjani võita kodumaale järjekordse kuldmedali.

Pikkuselt maailma teine mees Mehrzadselakjani on kahtlemata üks Pariisi mängude enim jälgitud sportlasi. 36-aastane iraanlane on olnud võtmemängija, sest Iraan on kaks paralümpiamängu järjest võitnud istumisvõrkpallis kuldmedali.

Kui 2021. aastal Tokyos tehti Mehrzadselakjanile spetsiaalne voodi, siis tänavu Prantsusmaa pealinna paralümpiakülas Iraani hiiglasel sellist luksust pole. Istevõrkpallikoondise peatreener Hadi Rezaeigarkani rääkis, et Mehrzadselakjani ise pole sellest häiritud. «Teda ei huvita, kas ta magab põrandal või kas ta saab piisavalt süüa. Ta on kogu oma energia suunanud sellele, et saada kolmekordseks olümpiavõitjaks,» märkis juhendaja.

Isegi istuvas asendis lööb iraanlane palli vastase väljakupoolele nii kõrgelt ja tugevalt, et vastased ei oska seda kuidagi vastu võtta. 

Mehrzadselakjanil on sünnist saati olnud meditsiiniline probleem nimega akromegaalia. Eesti tervisenõustamise keskkonna kliinik.ee andmetel esineb akromegaalia ehk liikmehiidsus juhul, kui inimese ajuripats toodab liialt kasvuhormooni täiskasvanueas, mil luud enam pikkuses ei kasva. Haiguse põhjuseks on ajuripatsi healoomuline kasvaja. Selle esinemissagedus on ligikaudu 60 juhtu 1 miljoni elaniku kohta, kellest igal aastal haigestub kolm kuni neli inimest.

Mehrzadselakjani kiusati noorena, sest ta oli teistsugune. Kõik muutus, kui iraanlane kümme aastat tagasi esines televisioonis, kus rääkis oma olukorrast. Seal pani talle silma peale Iraani istevõrkpallimeeskonna peatreener, kes nägi Mehrzadselakjanis potentsiaali.

Temast pikem on vaid üks inimene maailmas. Selleks on 251 cm pikkune türklane Sultan Kosen.

Tagasi üles