Korduvalt dopinguga patustanud venelanna jäi olümpiamedalist ilma

Copy
Tatjana Tomašova (keskel).
Tatjana Tomašova (keskel). Foto: SCANPIX/REUTERS

SVT vahendab, et agressorriigi keskmaajooksja Tatjana Tomašova kaotas oma olümpialt saadud hõbemedali.

Venelanna osales 2012. aastal Londoni olümpiamängudel 1500 meetri jooksus, kus ta jõudis finaalis finišisse neljandana. Ta tõusis kaks kohta ja sai hõbeda, sest Türgile kaksikvõidu toonud Asli Cakir Alptekin ja Gamze Bulut andsid hiljem positiivsed dopinguproovid.

Nüüd jäi omakorda Tomašova medalist ilma. Tema Londoni olümpiamängudel antud kahte dopinguproovi analüüsiti 2021. aastal uuesti ja seal leiti anaboolsete steroidide jälgi. SVT andmetel otsustas Spordi Arbitraažikohus (CAS), et kõik Tomašova tulemused alates 2012. aasta 21. juunist kuni 2015. aasta jaanuarini (see ajavahemik hõlmab ka olümpiamänge) tuleb kustutada. Lisaks medali kaotamisele määras CAS Tomašovale  kümneaastase võistluskeelu.

Venelanna on varemgi dopinguga patustanud. Tomašova sai 2008. aastal kaheaastase võistluskeelu dopinguproovide manipuleerimise eest. Tatyana Tomašova krooniti nii 2003. aastal Pariisis kui ka 2005. aastal Helsingis maailmameistriks. 2004. aastal sai ta Pekingi olümpial hõbeda ning 2006. aastal Göteburgis teenis EMil kuldmedali.

Tagasi üles