Austraalia sportlane venelastest paralümpial: nad eksisteerivad ning on minust paremad

Copy
Jaryd Clifford oli kahele olümpiamedalile väga lähedal.
Jaryd Clifford oli kahele olümpiamedalile väga lähedal. Foto: Ulrik Pedersen / CSM / Scanpix

Pariisis toimuval paralümpial 5000 m jooksus valusalt medalita jäänud Jaryd Clifford pidi aru andma ka teravamatel teemadel.

25-aastane nägemispuudega austraallane ületas finišijoone kolmandana. Võistluse järel Cliffordi tulemus aga tühistati, sest ta lasi abilise väikesest köiest liiga vara lahti. 

Mõni päev hiljem jäi sportlast 1500 m distantsil pronksist lahutama vaid 0,01 sekundit. Mõlemal puhul sai Cliffordi ees pronksi kaela venelane Anton Kuljatin. Lisaks lõpetas neil distantsidel poodiumil viimase kaasmaalane Aleksandr Kostin.

Järgnenud pressikonverentsil uuriti õnnetult kaotajalt Ukraina sõja agressorite osalemise kohta erinevate nurkade alt.

«Loodan väga, et nad on puhtad,» kommenteeris Clifford dopinguga seonduvat. «Tahaks, et meid rohkem testitaks. Arvan, et paraspordis tehakse seda liiga vähe. Aga ilmselt jääb asi vahendite taha.»

Kui eelmisel kuul, n-ö tavaolümpial osales Pariisis 15, siis paramängudel lausa 88 Venemaa sportlast. Kas see on probleem?

«Usaldan inimesi, kes neid asju otsustavad. Kui me ei saaks neid usaldada, oleks sport üks paha koht. Nii et kõik taandub heale usule,» arutles Clifford.

«Arvan, et spordis on boikotile koht olemas, aga boikotid ei tohiks ületada hea maitse piiri. Olümpial olles olen näinud, et kõik osalejad [venelased] tunduvad head inimesed. Nad eksisteerivad samuti siin planeedil. Nad said minust jagu ehk on minust paremad.»

1500 meetri jooksu finiši järel pakkus Kuljatin kukkunud konkurendile Cliffordile abikäe.

«Olen end alati spordimeheks pidanud. Õhus võib olla igasugust Venemaa jama, aga kokkuvõttes oleme kaheksa nägemispuudega meest. Keskmaajooksjad. Üsna nišigrupp. Nii et lõpuks tekib ka teatav sõprus,» resümeeris Clifford.

Tagasi üles