Olümpiasportlase surma kohta selgusid võikad detailid

Copy
Rebecca Cheptegei
Rebecca Cheptegei Foto: Gladys Chai von der Laage / imago / Scanpix

Täna hommikul tuli avalikuks, et endise elukaaslase poolt põlema pandud Uganda olümpiasportlane Rebecca Cheptegei suri saadud vigastustesse haiglas. Nüüd on šokeeriva sündmuse kohta laekunud uut teavet, mis ei ole sobilik lugemine nõrganärvilistele.

33-aastane Cheptegei viidi pühapäeval haiglasse, kuna sai endise poiss-sõbra julmas rünnakus eluohtlikke vigastusi. Neljapäeval teatati Cheptegei surmast.

«Arvestades tema vanust ja asjaolu, et 80 protsenti tema nahast oli põlenud, polnud peaaegu mingit paranemislootust,» ütles vastutav arst Kimani Mbugua uudisteagentuurile AFP.

Cheptegei oli pühapäeval Keenias ja naasis koos lastega kirikust, kui teda ründas tema Keeniast pärit eksabikaasa. Mees valas sportlase peale kütust ja pani ta põlema.

Värske info järgi oli mees rünnakut detailselt planeerinud. Tal oli kaasas viieliitrine kütusekanister ning ta ootas oma ohvrit varjatult, ta oli end peitnud kanakuuti.

Juhtumi muudab veelgi šokeerivamaks asjaolu, et Cheptegei 9- ja 11-aastased tütred nägid ema põlemist pealt. Kui üks tütardest oli püüdnud oma ema aidata, lõi ründaja väidetavalt tüdrukut jalaga.

«Karjusin appi ja jõudsin naabri juurde, kes üritas tuld veega kustutada, kuid see polnud võimalik,» ütles üks tütardest politseile, vahendas Expressen.

Ohvri isa Joseph Cheptegei rääkis Keenia kohalikule meediale, et tema tütar üritas õde appi kutsuda, kuid ründaja takistas teda matšeetega ähvardades. Intsidendis sai raskeid põletushaavu ka rünnaku ellu viinud Cheptegei endine elukaaslane.

Teda ravitakse samas haiglas, kus Rebecca Cheptegei suri, mees ei ole Cheptegei laste isa. Väidetavalt oli nende suhe kulgenud üle kivide ja kändude. Pühapäevaste sündmuste taustaks oli vaidlus maaomandi üle.

Naistevastane vägivald on Keenias väga levinud. The Guardiani andmetel on 34 protsenti 15–49-aastastest Keenia naistest langenud vägivalla ohvriks. ÜRO raporti andmetel langes Keenias 2022. aastal mõrva ohvriks 725 lähisuhtevägivalla ohvrit.

«See tragöödia tuletab tugevalt meelde, et meie ühiskonnas tuleb võidelda soolise vägivalla vastu,» ütles pressiteates Keenia spordiminister Kipchumba Murkomen.

Cheptegei sai suvel Pariisi olümpiamängudel 44. koha ja jooksis oma hooaja parima tulemuse.

Märksõnad

Tagasi üles