Eesti judokad võitsid EMilt kaks hõbemedalit

Copy
Emma-Melis Aktas (vasakul)
Emma-Melis Aktas (vasakul) Foto: Carlos Ferreira / Eesti Judoliit

Eesti judokad võitsid EMilt kaks hõbemedalit.

Tartust pärit noored sportlased Jakob Vares ja Emma-Melis Aktas saavutasid Tallinnas toimunud juunioride EMil silmapaistvad tulemused, võites mõlemad hõbemedalid, vahendab Eesti Judoliit pressiteates.

Emma-Melis Aktas on viimastel nädalatel olnud suurepärases vormis. Alles nädal enne EMi osales ta Peruus toimunud kadettide maailmameistrivõistlustel, kust ta võitis pronksmedali. Kohe pärast Eestisse naasmist osales ta Tallinnas juunioride EMil, võttes mõõtu kogenumate konkurentidega.

Aktas alustas võistlust tugevalt, võites esimeses ringis Leedu sportlast kindla heite ja maas-tehnikaga. Edasi läbis ta veerandfinaali Montenegro esindaja vastu, kes pidi samuti tunnistama eestlanna paremust.

Poolfinaalis ootas teda juba kogenud Iisraeli sportlane Yuli Alma Mishiner, kellega matš osutus närviliseks ja pingeliseks. Siiski suutis Aktas keerulises olukorras säilitada külma närvi ning viis end finaali võiduka pöördega.

Finaalis kohtus ta varasemast tuttava prantslanna Celia Cancaniga. Vaatamata oma tugevale vastupanule, pidi Aktas tunnistama prantslanna paremust, mis tõi talle hõbemedali.

Samal päeval astus matile ka Vares, kes võistles kuni 100-kilogrammiste noormeeste kategoorias. Eestlasel oli eelnevate Euroopa karikaetappide medalitega tagatud võistlusel kolmas asetus, mis andis talle võimaluse avaringis puhata.

Teises ringis kohtus ta poolaka Kubiak’iga, kelle ta taktikalise üleolekuga alistas. Veerandfinaalis seisis Vares silmitsi sakslase Pierre Edereriga, kes suutis korraks publikule närvikõdi pakkuda waza-ari väärilise heitega, kuid Vares ei lasknud end sellest heidutada ja jätkas oma strateegiat, mis viis lõpuks sakslase alistamiseni Tai-Otoshi nimelise tehnikaga.

Poolfinaalis ootas teda prantslane Maxence Bordin, matš oli väga tasavägine ja emotsiooniderohke. Eesti sportlane näitas tugevat taktikalist võimekust, mis tõi talle finaalikoha.

Finaalis seisis Vares vastamisi serblase Milan Bulajaga, kes osutus tugevaks vastaseks. Hoolimata eestlase püüdlustest suutis serblane matši alguses saavutada juhtpositsiooni ning kindlustas lõpuks ka võidu.

Tagasi üles