Eesti koondise debütant uuendas enam kui sajandi vanust rekordit

Copy
Patrik Kristal esindab klubirindel praegu Paidet, uuest aastast aga liitub Kölniga.
Patrik Kristal esindab klubirindel praegu Paidet, uuest aastast aga liitub Kölniga. Foto: Dmitri Kotjuh

Pühapäeval Rootsiga peetud Rahvuste liiga mängus Eesti jalgpallikoondises debüteerinud Patrik Kristalist sai kõigi aegade noorim väljakul käinud koondislane.

Peatreener Jürgen Henn saatis Kristali platsile mängu 72. minutil, mil Eesti oli 0:3 kaotusseisus. Sama tulemusega mäng ka lõppes. Kristal esindas Eesti koondist 16 aasta, 9 kuu ja 27 päeva vanuselt.

Kristal sai sellega enda nimele rekordi, mis oli püsinud enam kui sajandi. Nimelt mängis 1920. aastal koondises Soome vastu Raimond Põdder (kasutatud on ka nimekuju Põder) 16 aasta, 10 kuu ja 14 päeva vanusena. Seega on vahe ainult paar nädalat ning rekordi saamiseks oligi Kristalil Stockholmis viimane võimalus.

Põdderist ei ole palju teada. Ta oli veel Eesti koondise koosseisus 1924. aasta Pariisi olümpiamängudel, ent seal väljakule ei pääsenud. Koondise eest jäigi kirja ainult üks mäng. Hiljem viis elutee ta Brasiiliasse.

Pärast taasiseseisvumist oli seni noorim koondislane Jarmo Ahjupera, kes debüteeris 2001. aastal Leedu vastu 17 aasta, 2 kuu ja 21 päeva vanusena. Tema sai koondises kirja 22 mängu.

Kristal on ka kõigi aegade noorim Eesti meistriliigas väljakule pääsenud mängija – 2022. aastal Levadiat esindades oli ta 14 aasta ja 245 päeva vanune.

Märksõnad

Tagasi üles