Legend Ehlvest püüab Eesti maletajaid olümpial tippu viia

Copy
Eesti naiste koondise esinumber Mai Narva ja treener Jaan Ehlvest.
Eesti naiste koondise esinumber Mai Narva ja treener Jaan Ehlvest. Foto: Eesti Maleliit / Andres Raudjalg

Teisipäeval Budapestis algaval maleolümpial sihivad kõrget kohta nii Eesti mees- kui ka naiskond. Naiste esimest lauda mängib Mai Narva, meestel Kaido Külaots.

Eesti Maleliidu presidendi Joakim Heleniuse sõnul avaneb Eesti malel taas võimalus tõusta maailma tippude hulka, nagu suudeti Paul Kerese ajal. «Meil on üle pika aja tugev maleolümpia koondis, kelle seas on Eesti parim naismaletaja Mai Narva. Medaleid jagatakse nii meeskondlikus kui ka individuaalarvestuses. Eesti koondisel on head šansid tippu tõusta mõlemas. Seni oleme saanud medali ainult korra, 1939. aastal, kui meeskond tuli Paul Kerese vedamisel pronksile,» rääkis Helenius pressiteate vahendusel.

Tänavusele maleolümpiale on registreerunud 197 võistkonda.

«Kindlasti ei ole lihtne võistelda kõrgetele kohtadele täisprofessionaalsete tiimide vastu. Võib juhtuda, et mingil kindlal võistkonnaliikmel läheb väga hästi, aga võistkonnal tervikuna mitte. Anname endast kindlasti parima, et hea tulemusega olümpialt naasta. Eesti meeskond on väga kogenud. Eriti huvitav on aga jälgida Eesti naiskonna esitust, selle treenerina sõidab Budapesti malelegend Jaan Ehlvest,» rääkis Külaots.

Ehlvesti koostööst Mai Narvaga on nüüdseks kasvanud välja terve naistekoondise juhendamine. «Mai suudab kindlasti edukalt hoida esimest lauda. See looks naiskonna ülejäänud liikmetele kindlustunde. Koondise liikmed on tavapäraselt noored, keskmise vanusega 23 aastat. See lisab neile perspektiivikust ja loodame juba praegu favoriite üllatada,» vaatas Ehlvest olümpiavõistluse poole. 

Mai Narva sõnul saab head tulemust saavutada küll, kui kõik on heas malelises vormis ning tunnevad end füüsiliselt hästi. «Mis individuaalmedalisse puutub, siis väga hea turniiri puhul on kõik võimalik. Kõige realistlikum eesmärk on saada algasetusest ettepoole. Kindlasti on treener Jaan Ehlvestist meie tiimile olümpial palju kasu, sest tema malelised nõuanded on väga väärtuslikud,» rõhutas Narva.

Helenius peab oluliseks Eesti male viimist uuele ja laiemale tasemele, mis kaasaks palju suuremat ringi mängijaid, eriti lapsi. Selleks on vaja male ümber luua hästitoimiv struktuur, mis hõlmab treenereid, turniire, huviringe.

Maleliidu president astus ise esimese sammu ning sponsoreerib malet oma ettevõttega Trigon Capital. «See on algus. Loodan, et ka teised ettevõtjad, kes on sarnaselt minuga lapsena malet mänginud ja teavad selle kasutegurit, tulevad male populariseerimisel appi ja panevad samuti õla alla,» lisas Helenius.

Heleniuse sõnul on male intellektuaalne mäng, mis aitab elus läbi lüüa ning treenib aju analüütiliselt ja loogiliselt mõtlema. Seetõttu on oluline tuua lapsi male juurde ja õpetada neid seda mängu armastama. «Male on palju enamat kui lihtsalt mäng. Male õpetab meid tegema õigeid otsuseid nii juhtimises, igapäevaelus kui ka mängus. Males saavutatakse tulemusi mõistusega, see õpetab käike ette nägema ja lahendusi otsima. Eesti majandusele on ka tulevikus vaja targalt mõtlevaid inimesi, mistõttu peame leidma viise, kuidas suunata lapsed nutimaalimas aja surnuks löömise asemel male juurde,» nentis Helenius.

Eesti meeskonda kuuluvad Budapestis Kaido Külaots, Aleksandr Volodin, Meelis Kanep, Tarvo Seeman ja Andrei Timošin ning naiskonda Mai Narva, Margareth Olde, Triin Narva, Sofia Blokhin ja Grete Olde.

Tagasi üles