Kulturist väidab, et magab ööpäevas vaid 30 minutit (1)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix

Jaapani kulturist Daisuke Hori väidab, et on viimased 12 aastat maganud ööpäevas vaid pool tundi. Kuigi vähene uni on suur terviserisk, siis Hori loodab sellega oma eluiga pikendada.

Hori sõnul on ta treeninud oma aju ja keha ideaalilähedaselt funktsioneerima ning ei vaja seetõttu peaaegu üldse und ja ei tunne väsimust. Magamatus on eluohtlik ning kogenud kulturisti väide tundub esialgu absurdne.

«Seni, kui teed tund enne söömist lihtsalt sporti või jood kohvi, saad väsimuse meelest maha raputada,» ütles ta South China Morning Postile, kes nimetab Horit tõeliseks meistriks.

Millega Hori siis ööpäevas 23 tunni ja 30 minuti jooksul tegeleb? Ta kulutab aega näiteks kulturismile, ettevõtlusele, investeeringute tegemisele, aga ka muusikale ja maalimisele.

2016. aastal hakkas Hori Jaapanis inimesi koolitama, kuidas teha nn miniunesid. Tema väitel võib lühike, kuid kvaliteetne uni olla piisavalt taastav.

Hori elu on kujutatud telesaates ning CV andmeil on ta oma unerežiimi õpetanud tuhandetele inimestele, kes aga ilmselt nii vähese unega hakkama ei saa.

«Treenin 13 korda nädalas, töötan üle 10 tunni päevas ega võta vabu päevi. Minu päevakavas pole rutiini, kuid üks asi ei muutu kunagi – magan ainult 30 minutit päevas,» rääkis ta Independentile.

Hori tunneb, et ta on maailma kõige õnnelikum inimene ning ta loodab, et sellise elurežiimiga suudab ta oma eluiga kahekordistada. Ta paneb aga inimestele südamele, et temal võttis seitse aastat aega, et selline režiim sisse töötada ning miniuned ei sobi igaühele.

«Pool tundi und ööpäevas on äärmuslik mõte. Enamik inimesi ei vaja aega ja vabadust 23 ja pool tundi päevas. Kui soov magama jääda on tugev, siis ma ei soovita selle tungiga võidelda. Kõige tähtsam on vältida asju, mis teevad sind uniseks,» ütles ta.

Ajaleht intervjueeris arsti, kes tuletas meelde, et Hori elustiil ei sobi loomulikult kõigile. Kõrvaltoimed võivad olla ettearvamatud ja surmavad.

«Täiskasvanutele soovitatakse magada seitse kuni üheksa tundi ööpäevas. Uni on oluline aju ja keha taastumiseks. Krooniline unepuudus võib põhjustada mälukaotust, immuunsuse langust, ärevushäireid ja südame-veresoonkonna haiguste riski suurenemist,» kommenteeris neuroloog Guo Fei.

Märksõnad

Tagasi üles