VIDEO Vaegnägija jäi dramaatilisel moel paralümpial medalist ilma (1)

Copy
Elena Congost (paremal) ja tema juhtjooksja Mia Carol (vasakul).
Elena Congost (paremal) ja tema juhtjooksja Mia Carol (vasakul). Foto: Scanpix/AP

Hispaanlanna Elena Congost hoidis ühe käega paralümpia maratoni pronksmedalist kinni, kuid lõpusirgel jäi ikkagi sellest ilma.

Congost kaotas finišisirgel kontakti oma juhtjooksja Mia Carol Brugueraga. Reeglid näevad ette, et sportlased peavad kinni hoidma oma juhtjooksja külge kinnitatud köiest kuni finišini. Pärast kolm tundi kestnud jooksu tabasid juhendaja Bruguerat tugevad krambid, mille järel viimane komistas. Congost läks teda aitama, lastes seejuures korraks köiest lahti. Hispaanlanna ületas kolmandana finišijoone, kuid ta diskvalifitseeriti.

Hispaania paralümpiakomitee presidendi Miguel Carballeda arvates oli Congosti diskvalifitseerimine ebaõiglane. «Me esitame kaebuse rahvusvahelisele paralümpiakomiteele. See juhtum jätab tervele spordimaailmale olulise jälje, vahendas Carballeda sõnu Marca.

«Ma ei saa sellest aru. Ma ei teinud sohki. Ma ei oska sellele seletust leida, nii ebaõiglane ja ebareaalne,» märkis Congost.

Maroko võttis kaksikvõidu. Paralümpiavõitjaks krooniti Fatima El Idrissi, kes parandas maailmarekordit 2.48,36-le. Hõbeda teenis Meryem En-Nourhi. Pärast hispaanlanna disklahvi sai pronksi Jaapani esindaja Misato Michisita.  

Tagasi üles