Dopinguga patustanud agressorriigi laskesuusataja jäi olümpiakullast ilma

Copy
Jevgeni Ustjugov
Jevgeni Ustjugov Foto: Scanpix/AP

Rahvusvaheline spordikohus (CAS) lükkas tagasi Venemaa laskesuusatajate Jevgeni Ustjugovi ja Svetlana Sleptsova apellatsioonid ning viimaste karistused jäi püsima.

Agressorriigi sportlaste 2014. aasta taliolümpial võetud dopinguproovid olid järelkontrollimisel keelatud ainete suhtes positiivsed. Ustjugov patustas steroididega ja Sleptsova ostariiniga, mis kiirendab lihaste kasvu.

Rahvusvaheline laskespordiliit (IBU) esitas 2018. aastal mõlemale sportlasele süüdistuse ja alates 2020. aastast keelas neil võistlemise. Vene laskesuusatajad kaebasid otsuse edasi CASile, kes lükkas need tagasi, vahendas IBU oma kodulehel. Kehtetuks tunnistati ka kõik Ustjugovi tulemused alates 2013. aasta augustist. Venelane jääb ilma oma 2014. aastal teatemeeskonnaga saadud olümpiakullast.

Sleptsova tulemused tunnistati kehtetuks alates 2013. aasta märtsist. See tähendab, et ta kaotab neli EMil saadud medalit, mille hulka kuulub ka 2017. aastal teenitud kuldmedal.

2019. aastal teatas Saksa ringhääling ARD, et Ustjugov ja Sleptsova kuulusid nende sportlaste hulka, kelle dopingukasutust Venemaa püüdis varjata. Agressorriik manipuleeris Moskva dopinguvastase laboratooriumi andmetega, kuid Maailma Antidopingu Agentuuril WADA-l õnnestus need tagasi saada. Toona määras IBU mõlemale kaheaastase võistluskeelu.

Tagasi üles