Ajakirjanik pingile saadetud WRC-sõitjast: kas see on tema lõpu algus?

Copy
Takamoto Katsuta
Takamoto Katsuta Foto: McKlein / Toyota Gazoo Racing

Kolmapäeval teatas Toyota rallitiim, et Jaapani rallisõitja Takamoto Katsuta ei osale kuu lõpus toimuval Tšiili MM-etapil. DirtFishi ajakirjanik David Evans spekuleerib, et see võib olla Katsuta rallikarjääri lõpu algus.

Käimasoleva MM-hooaja lõpuni jääb kolm rallit ning Katsutal jääb üle end tõestada veel kahel viimasel etapil Kesk-Euroopas ja Jaapanis. Kui ta seal õnnestub, siis pole jaapanlasel probleemi on koha hoidmisega Toyota meeskonnas, arvas Evans.

Samas, Tšiilis ja Kesk-Euroopa etapil on Toyota ridades stardis ka noor soomlane Sami Pajari. Just viimasel Euroopa etapil saavad Pajari ja Katsuta võimeid teineteise vastu proovile panna ja võib saada selguse, kes on üks Toyota meeskonna sõitjatest järgmisel hooajal.

«Pole kahtlust, et Soomes asuv meeskond on andnud talle korralikult piitsa. Toyota on aga temasse investeerinud miljoneid. Ta tegi 2021. aastal kaasa oma esimese täispika hooaja ja saavutas aasta hiljem MM-sarja üldarvestuses viienda koha.

Eelmisel aastal oli ta Jaapanis lähedal oma esimesel etapivõidule, kuid jäi sellest ilma. Ennustati, et sellise tempo pealt saab ta tänavu palju poodiumikohtasid, seda pole aga juhtunud. Jah, ta on näidanud erakordset kiirust, kuid ta ei ole suutnud seda säilitada ja 300 km pikkust rallit veatult läbida,» kirjutas Evans.

Ajakirjanik küsib aga, kas Katsuta tagasilöök võib olla Pajari karjääri kiirendiks. «Absoluutselt. Pajari tõus on olnud kiire. Kaks aastat tagasi sõitis ta enamikel üritustel endiselt Ford Fiesta Rally3-autoga.

Jah, ta oli võitnud autoralli juunioride MM-tiitli, kuid ei liikunud just kiirteel üles. See rada läks eelmisel aastal kiiremaks, kui ta liitus Škodaga. Ta sai veelgi kiiremaks, kui ta vahetas Škoda Toyota vastu ja tunnistati Soome uueks tõusvaks täheks,» arvas Evans.

Mis saab edasi? DirtFish ennustab, et Katsutal on Toyotaga siiski pikad suhted ning kui Pajari järgmistel rallidel eneseületust ei tee, siis mingil määral suudab Jaapani ainus WRC-sõitja oma kohta hoida.

«Katsutal on vaja praegu end välja lülitada ja proovida Tšiilis toimuvat vältida. Kuid Taka peab meeles pidama oma eelmise aasta kiirust Jaapani rallil, karjääri kokkuvõttes viite poodiumikohta ja 33 katsevõitu ja kahte punktikatse esikohta. Tal on kiirust ja võimsust ning suur osa meeskonnast ja rahvast on tema taga, et ta suudaks madalseisust välja tulla,» arvas Evans.

Katsuta on jooksvas MM-sarja punktitabelis 80 punktiga seitsmendal kohal. Keenias suutis ta tulla teiseks, kuid ülejäänud etappide peale on tema parim koht Horvaatia viies. Seitsmendast kohast tahapoole on ka raske langeda, sest kaheksas on 44 punktiga Dani Sordo, kes on tänavu kaasa teinud vaid kolmel MM-rallil.

Tagasi üles