Olümpiavõitja loobub kukkumise tagajärjel tippspordist: hirm on liiga suur

Copy
2021. aasta märtsis Planicas lennumäe MMil toimunud Daniel-André Tande kukkumine.
2021. aasta märtsis Planicas lennumäe MMil toimunud Daniel-André Tande kukkumine. Foto: Milos Vujinovic / SOPA Images via ZUMA Wire / Scanpix

Norra suusahüppaja Daniel-André Tande otsustas karjäärile joone alla tõmmata. Kaalukeeleks sai kolm aastat tagasi lennumäel juhtunud kukkumine, mille järel ta koomasse langes.

30-aastane Tande tuli 2018. aastal Pyeongchangi taliolümpial Norra meeskonna koosseisus võistkonnavõistluse kullale. Nüüd teatas ta, et paneb suusad riiulile, peamiseks põhjuseks hirm suusahüpete ees.

«Hirm suuskadel hüppamise ees on muutunud suuremaks kui suuskadel hüppamise rõõm. Siis tunnen, et ainuõige valik on lõpetada,» rääkis Tande intervjuus VG-le.

Tande tegi 2021. aasta märtsis Sloveenias Planica lennumäel karmi kukkumise. Norralase kokkupõrge maapinnaga oli nii hull, et ta viidi kunstlikku koomasse, kuid suutis siiski tippsporti tagasi tulla.

«Arvan, et olen endiselt võimeline kõrgeimal tasemel võitma. Kuid ma tean, et hirm, mis mul suusahüpete ees on, on liiga suur, et sellele tasemele jõuda. Just hirm on see, mis jäi pärast Planica juhtumit alles,» tõdes Tande.

Lisaks olümpiakullale võitis Tande 2018. aastal lennumäe MMil individuaalse kuldmedali. Ülejäänud MM-medalid, kolm kuldset ja üks pronks, on tulnud meeskonnavõistluses. Tema nimele jäi MK-sarjas kaheksa etapivõitu, neist viimane tuli 2022. aasta märtsis Oslos.

Tagasi üles