43 jalgpallurit said eluaegse spordis tegutsemise keelu

Copy
Üks eluaegse keelu saanud jalgpallur, lõunakorealane Son Jun-ho kolmapäeval toimunud pressikonverentsil.
Üks eluaegse keelu saanud jalgpallur, lõunakorealane Son Jun-ho kolmapäeval toimunud pressikonverentsil. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix

Hiina jalgpalliliit määras sel nädalal 43 inimesele eluaegse jalgpallis tegutsemise keelu seoses kokkuleppemängude skandaaliga.

Nimekirja kuulub jalgpallureid ja taustajõude, näiteks kolm endist Hiina jalgpallikoondislast ja Lõuna-Koread MM-finaalturniiril esindanud mängija Son Jun-ho.

Hiina jalgpalli ulatuslik korruptsioonivastane võitlus on kestnud alates 2022. aastast. Võim on teinud jõupingutusi, et lahendada mängude kokkuleppimise ja kihlvedudega seotud probleeme.

Uurimise alla võeti üle 120 matši, milles osales 83 mängijat, kohtunikku, treenerit ja klubiametnikku. Praeguseks on süüdi mõistetud 44 isikut, kellest 34 on saanud vanglakaristuse.

Näiteks Son Jun-ho, kes on lõunakorealane, oli alates 2023. aasta maist Hiina võimude poolt kinni peetud. 2022. aastal Lõuna-Koreas MM-finaalturniiril esindanud Jun-hod süüdistati kokkuleppemängude tegemises ja altkäemaksu võtmises.

Hiina jalgpalliliit ise on varem olnud korruptsiooniuurimise all. Tänavu märtsis mõisteti alaliidu endine esimees Chen Xuyuan eluks ajaks vangi, kes oli aastate jooksul võtnud ligi 10 miljonit eurot altkäemaksu.

Tagasi üles