MINEVIKUKILD Täna 12 aastat tagasi tegi Ragnar Klavan Eesti jalgpalli ajalugu

Copy
Augsburgi kaitsja Ragnar Klavan (vasakul) heitlemas 2012. aasta sügisel Müncheni Bayerni kuulsa ründaja Franck Ribery'ga.
Augsburgi kaitsja Ragnar Klavan (vasakul) heitlemas 2012. aasta sügisel Müncheni Bayerni kuulsa ründaja Franck Ribery'ga. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

Täna kaksteist aastat tagasi osales Ragnar Klavan esimese eestlasena Saksamaa kõrgeima jalgpalliliiga Bundesliga kohtumises. Temast sai esimene mõnes Euroopa viies tugevamas liigas väljakumängijana platsil käinud eestlane. Väravavahtidest oli varem sama suutnud Mart Poom.

«3. vooru mängus sekkus Klavan oma koduklubi FC Augsburgi ridades VfL Wolfsburgi vastu 67. minutil ja tegutses vasakkaitsjana. Kohtumine lõppes väravateta viigiga ning see andis Baierimaa klubile hooaja esimese punkti. Ajalugu sai tehtud ka sel moel, et Klavanist sai ühtlasi esimene Eesti jalgpallur, kes väljakumängijana mõnes TOP5 Euroopa liigas platsile pääsenud,» kirjutas Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum oma Facebooki küljele tehtud postituses.

Postitus jätkus: «Hooaja lõpuks kogunes liigamänge 30, kõik keskkaitses ja paari erandiga algusest lõpuni. Alles aasta varem kõrgemasse seltskonda tõusnud Augsburg sai samuti tasahaaval hoo üles, lisas sügisringi nukrale 9 punktile kevadtalvel juurde lausa 24, vinnas end viimases voorus ohutsoonist välja ja on Bundesligasse püsima jäänud tänaseni. Tõsi, nii mõnigi kord vaevu-vaevu, sest seda mängukergust ja kõrgust, mida koos Klavaniga järgmisel kolmel aastal 2013-16 näidati, pole enam taastada õnnestunud.

Küll aga on ühed sellised sinised jalgpallisaapad, mida pildil näete, jõudnud spordimuuseumisse ning loodetavasti toob alanud vutihooaeg samaväärset täiendust, seda nii Saksamaalt kui ka Hispaaniast. Jälgime mängu!»

Saksamaa klubis FC St. Pauli mängib praegu Eesti koondislane Karol Mets ning Hispaanias Valladolidi Realis Karl Jakob Hein.

Klavan teenis hiljem leiba ka Inglismaal Liverpoolis ja Itaalias Cagliaris. Praegu tegutseb ta Tallinna Kalevi mängiva presidendina.

Tagasi üles