19-aastane inglane tegi F1 ajalugu

Copy
Oliver Bearman.
Oliver Bearman. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix

Oma karjääri teisel F1 etapil osalenud Oliver Bearman kirjutas oma nime ajalooraamatusse, sest 19-aastasest inglasest sai esimene võidusõitja, kes on oma kaks esimest starti teinud erinevate meeskondade eest ning mõlemal juhul jõudnud punktikohale.

Bearman alustas hooaega F2-sarjas, kuid pidi juba teisel etapil võtma ootamatult koha sisse F1-autos. Märtsis toimunud Saudi Araabia etapi ajal pidi Ferrari sõitja Carlos Sainz minema erakorralisele pimesooleoperatsioonile. Nii pidi Bearman lühiajalise etteteatamisega istuma Sainzi autosse, osalema kvalifikatsioonis ning ka pühapäevases põhisõidus, kus sa lõpuks seitsmenda koha.

Seejärel osales Bearman F2-sarjas Prema meeskonna ridades ning osales mõned etapil Haasi tiimi eest vabatreeningul. Sel nädalavahetusel tuli tal aga taas F2 asemel osaleda F1 etapil, kuid seekord olid etteteatamisaega natuke rohkem.

Nimelt oli Haasi sõitja Kevin Magnussen kogunud liiga palju karistuspunkte ning reeglid sätestavad, et siis tuleb üks etapp vahele jätta. Nii võttiski taanlase asemel Haasi vormelis koha sisse Bearman.

Kvalifikatsioonis sai ta 11. koha ning esikümnest jäi ta välja ka vaid mõni ring enne GP lõppu. Kuid eelviimasel ringil toimus avarii ning esikolmikukoha nimel võidelnud Sergio Perez (Red Bull) ja Carlos Sainz (Ferrari) katkestasid. See oli rõõmusõnum Bearmanile, kes ületas finišijoone kümnendana.

Nii sai temast esimene F1 sõitja, kes on oma kaks esimest starti teinud kahe erineva meeskonna eest ning suutnud mõlemal juhul lõpetada punktikohal. F2-sarjas on ta pidanud F1 tõttu vahele jätma kaks etappi, kuid vaatamata sellele pole tema hooaega alamsarjas edukalt kulgenud. Ta on 50 punktiga alles 15. kohal. Sellele vaatamata sõidab ta 2025. aastal F1-sarjas kaasa Haasi meeskonnas.

Tagasi üles