Viiekordse olümpiavõitja pihtimus: ma ei saa enam ujuda!

Copy
Ian Thorpe 2004. aastal Ateena olümpial, kus võitis 400 m vabaujumises kuldmedali.
Ian Thorpe 2004. aastal Ateena olümpial, kus võitis 400 m vabaujumises kuldmedali. Foto: Courtney Harris / Sporting Pictures / Scanpix

Ujumislegend Ian Thorpe avaldas, et pärast tippspordiga kaasnenud õlavigastuse ravi ei suuda ta enam ujumisbasseinis korralikult ujuda.

41-aastane Thorpe võitis kokku viis kuldmedalit 2000. aastal Sydneys ja 2004. aastal Ateenas. Juba 1997. aastal rahvusvahelist karjääri alustanud Thorpe pidi tippspordist lõplikult loobuma 2014. aastal.

Saatuslikuks sai õlavigastus, mis ei lubanud karjääri jätkata. See vigastus mõjutab Thorpe'i elu siiani.

«Ma ei oska ujuda! Nüüd on mul õlaprotees, mis tähendab, et ma ei oska mehaaniliselt ujuda. Ma võin laine peal ulpida, aga basseinis ringe ujuda ei saa,» vahendas Thorpe'i öeldut raamatus «Profiles In Hope» The New Zealand Heraldi.

Thorpe aga ütles, et ta ei taha haletsust. «Tavaliselt ma ei taha seda välja tuua, sest inimesed ärrituvad. Ma ei taha, et neil minust kahju oleks,» lisas Thorpe.

Raamatus rääkis ta muu hulgas ka dopingukahtluste sihtmärgiks sattumisest. 2007. aastal avaldas Prantsuse ajakiri L'Equipe artikli Thorpe'i ebanormaalsete tulemustega dopingutestidest. Thorpe suutis tõestada, et pole dopingut tarvitanud ja kaebas ajakirja kohtusse.

Kohtuteel olid aga omad tagajärjed. Ujujat hakkas vaevama tõsine depressioon ning ta oli sunnitud abi otsima. «Kui ma abi sain, hakkasin end paremini tundma. Ma ei olnud enesetapu äärel,» ütles Thorpe.

Thorpe kannatas teismelisena tohutu surve all, sest tema õlule olid pandud suured ootused. Lisaks pidi ta varakult vastama küsimustele, kas ta on homoseksuaal. Lõpuks paljastas ta 2014. aastal, et on homoseksuaal.

Lisaks viiele olümpiakullale saavutas ta karjääri jooksul 13 MM-tiitlit ja ujus 23 maailmarekordit.

Märksõnad

Tagasi üles