Kes saab uueks ROKi presidendiks? Kõik kandidaadid on selged

Copy
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: Scanpix / Gonzalo Fuentes-POOL / SIPA

Alates 2013. aastast Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendiks olev Thomas Bach lahkub ametist. Nüüdseks on teada seitse kandidaati, kes tahavad 70-aastase sakslase koha tuleval aastal endale saada.

Bach teatas augustil ROKi üritusel, et Pariisi mängud jäid temale viimaseks, kus ta juhina ametis on. «Uued ajad nõuavad uusi juhte. Ma ei ole olümpiamängudele parim kapten tulevikuks,» lausus ta.

Tegelikult olid mitmed ROKi liikmed valmis muutma reegleid, et Bachi endiselt ametis hoida. Teatavasti on kehtimas reegel, mis ei luba olla ROKi president enam kui 12 aastat. Bach isegi kaalus jätkamist ROKi presidendina, ent lõpuks loobus sellest.

Nüüd on selgunud kõik seitse kandidaati, kes tahavad Bachi kohta endale saada. Esimene on Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu president Sebastian Coe. Endine tippsportlane krooniti kahel korral meeste 1500 m jooksus olümpiavõitjaks ja kaks korda teenis ta spordipeo 800 m distantsil hõbeda.

Teine kandidaat on Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni president Johan Eliasch, kes on Rootsis sündinud ärimees, investor ja keskkonnaaktivist.

Kolmas kandidaat on üle 20 aasta Jordaania Olümpiakomitee esimees olnud prints Feisal al Hussein.

Neljas kandidaat on Rahvusvahelise Jalgrattaliidu president David Lappartient.

Viies kandidaat on Jaapani ärimees ja Rahvusvahelise võimlemisliidu president Morinari Watanabe.

Kuues kandidaat on ROKi praegune asepresident Juan Antonio Samaranch Jr. Tasub märkida, et hispaanlase isa Juan Antonio Samaranch oli seitsmes ROKi president.

Seitsmes kandidaat on Zimbabwe spordiminister Kirsty Covernty. Endisel tippujujal on seitse olümpiamedalit: kaks kulda, neli hõbedat ja üks pronks.

Järgmise aasta jaanuaris Lausanne'is peetaval ROK-i istungil tutvustavad kõik kandidaadid oma valimisprogramme. Järgmine president valitakse 2025. aasta märtsis.

Märksõnad

Tagasi üles