Tippjalgpallis lüüakse häirekella: kusagil on piirid!

Copy
Manuel Akanji (paremal) ei saanud ka suvel puhata, vaid esindas Šveitsi EMil.
Manuel Akanji (paremal) ei saanud ka suvel puhata, vaid esindas Šveitsi EMil. Foto: Mads Claus Rasmussen / EPA / Scanpix

Tippjalgpalli aina paisuv kalender on pannud paljusid mängijaid muretsema selle pärast, kas nende kehad ikka peavad suurenevale koormusele vastu. 

«See on väga-väga raske,» sõnas eelmisel hooajal kokku 56 kohtumises – seda portaali Transfermarkt andmetel – väljakul käinud Manchester City ja Šveitsi koondise kaitsja Manuel Akanji. 

Ja oleks siis nii, et asi piirduks ühe hooajaga...

«Sul tuleb lisaks käimasolevale hooajale kogu aeg mõelda ka järgmisele hooajale. Oletagem, et me võidame tänavu liiga või karika ja jõuame seejärel veel ka [15. juunist 13. juulini toimuva] klubide MMil finaali – kõigest kolm nädalat pärast seda on Inglismaa superkarika finaal. Millal me peaksime puhkama?» vahendab Kronen Zeitung 29-aastase tagalamehe nõutuks tegevat küsimust.

«Kui meil veab, saame äkki kahenädalase puhkuse ja seejärel tuleb juba uue hooajaga pihta hakata. 2026. aasta suvel on kavas aga juba MM. Seal pole lihtsalt lõppu,» jätkas Akanji, keda võib halvimal juhul Cityga ees oodata 70 kohtumist.

«Ühel hetkel tulevad lihtsalt piirid ette ja sa oled liiga väsinud, et mängida. Siis tulevad aga mängu vigastused. Me treenime kogu aeg ja oleme võimalikult heas vormis, aga kusagil on piirid,» lausus kaitsja ning lisas, et ainus reaalne pääsetee, mida ta olukorrast näeb, on putsad varna riputada.

«Äkki lõpetangi juba siis, kui olen 30!» põrutas ta.

Tema meeskonnakaaslane Citys, hispaanlane Rodri päris nõnda äärmuslik polnud, kuid lehvitas samamoodi juba tagataskus oleva trumpkaardiga: kui mängijaid kuulda ei võeta, võivad nood ähvardada streigiga. 

«Arvan, et oleme sellele lähedal. Meil pole teist võimalust, kui asi nii jätkub. Me oleme [kalendri pärast] mures,» sõnas mullu 58 korda vutimuru kulutanud poolkaitsja. «Keegi peab meie eest hoolt kandma, sest oleme spordi, äri või kuidas iganes te soovite seda nimetada, peategelased. Kõik ei keerle ümber raha.»

Tõsi, profimängijaid esindav FIFPro on otsimas ka teisi lahendusi ning võttis juba suve alguses koostöös Inglismaa, Prantsusmaa ja Itaalia jalgpallurite ühendustega ette kohtutee, seda seooses FIFA poolt kalendrisse surutud uuendusliku klubide MMiga, mis pikendab tippklubide hooaega kuue nädala võrra.

Ent kohtuveskid, nagu me teame, jahvatavad aeglaselt, eriti, kuivõrd FIFA priitahtlikult endal süüd ei näe, markeerides, et nemad on FIFProga 2025–2030 aastate kalendri läbi arutanud. 

Tagasi üles