Tiitlivõistlustel 31 medalit võitnud sportlased meisterdasid Tallinnasse seiklusrohke raja

Copy
Autovaba päeva orienteerumisvõistlust saab läbida nii jalgratta kui ka ühistranspordiga.
Autovaba päeva orienteerumisvõistlust saab läbida nii jalgratta kui ka ühistranspordiga. Foto: Erlend Štaub

Autovaba päeva raames toimub pühapäeval, 22. septembril Tallinnas tasuta orienteerumisvõistlus, mille raja on kaardistanud kolmekordsed maailmameistrid Timmo Tammemäe ja Silver Eensaar.

Tiitlivõistlustel 31 medalit võitnud sportlased meisterdasid Tallinnasse seiklusrohke raja

Tammsaare pargi Uue turu platsil kell 12 algavat orienteerumisvõistlust on võimalik läbida nii jalgratta kui ka ühistranspordiga. Rajale on paigutatud 40 kontrollpunkti, mille väärtus on keerukusest ja kaugusest sõltuvalt erinev. Seejuures on üks kontrollpunkt liikuv ning sõidab kaardile kantud marsruudil trammiga. Võistluste kontrollajaks on kaks tundi.

Bussi-, trammi või trollipileti pärast orienteerujad muretsema ei pea, sest võistluste rinnanumber tagab tasuta sõidu õiguse.

Võistlusarvestust peetakse nii ühistranspordi kui ka jalgratta võistlusklassis neljas arvestuses – mehed, naised, lapsed ning seeniorid. Iga võistlusklassi kolmele parimale on auhinnad, lisaks läheb osalejate vahel, kes läbivad vähemalt neli kontrollpunkti, loosi neli jalgratast.

Orienteerumisraja kaardistasid oma ala spetsialistid Tammemäe ja Eensaar, kes on kahepeale kokku võitnud 31 tiitlivõistluste medalit rogainis ja seiklusspordis. Seejuures on mõlemad mehed kolmekordsed maailmameistrid rogainis ehk pika kontrollajaga võistkondlikus valikorienteerumises.

«Orienteerumisvõistluse rajale paigutame kokku 40 kontrollpunkti ja need katavad kogu Kesklinna, aga ulatuvad ka Lasnamäele, Piritale ja Kalamajja. Punktide asukohad on valitud selliselt, et nende vahel saaks liikuda ka ühistranspordiga, kuigi optimaalsem võib olla osad punktivahed läbida jalgsi,» lausus rajameister Eensaar.

«Olen päris kindel, et kõige kiiremad ühistransporti ja kondimootorit kasutavad võistlejad ei jõua kahetunnise kontrollaja jooksul kõiki punkte läbida, kuid ratturitel on see kindlasti võimalik. Eks see tõestab, et ratas on vähemalt kesklinnas kõige kiirem liikumisvahend,» lisas Eensaar.

Orienteerumisele saab end eelregistreerida ning võistlusjuhendiga tutvuda Euroopa spordipealinn Tallinn 2025 kodulehel. Kohapeal on registreerimine avatud võistluspäeva hommikul 10.45 – 11.45.

Lisaks orienteerujatele täitub Tammsaare park 22. septembril sportlike atraktsioonidega. Muusikalise vahepala eest hoolitsevad villemdrillem ning Küberünnak & Karmo. Autovaba päevale paneb punkti Tour d’ÖÖ jalgrattasõit, mille kogunemine algab kell 16.00 Vabaduse väljakul ja stardipauk kõlab 17.00.

Tänavune autovaba päev on üks Euroopa spordipealinn Tallinn 2025 eelüritustest. Tallinn pälvis auväärse tiitli Euroopa spordipealinnade ja linnade liidult (ACES Europe) 2022. aasta detsembris. Euroopa spordipealinnaks nimetamise eelduseks oli linna silmapaistev töö spordivaldkonna arendamisel ning aktiivse elustiili väärtustamisel.

Euroopa spordipealinna tiitliaastal on Tallinna suurimaks eesmärgiks liikuda lähemale «Tallinn 2035» arengustrateegias püstitatud eesmärgile tõsta tervislike eluviisidega ja piisavalt liikuvate elanike arv 2035. aastaks üle 60 protsendi.

Tagasi üles