UEFA tunnistas kaks kuud hiljem oma viga: sakslastele jäi EMi veerandfinaalis penalti andmata

Copy
Saksamaa ründaja Jamal Musiala (number 10) lõi palli vastu Hispaania vasakkaitsja Marc Cucrella (number 24) kätt.
Saksamaa ründaja Jamal Musiala (number 10) lõi palli vastu Hispaania vasakkaitsja Marc Cucrella (number 24) kätt. Foto: Scanpix / IMAGO / Sven Simon

Suvel peetud jalgpalli EMil läksid veerandfinaalis vastamisi Hispaania ja Saksamaa, mille esimesed 2:1 võitsid. Palju furoori tekitas enne võiduväravat toimunud intsident, kus hispaanlaste karistusalas mängis palli käega nende kaitsja Marc Cucurella, kuid võõrustajatele penaltit ei määratud. Kaks kuud hiljem tunnistas Euroopa jalgpalliliit (UEFA) oma viga.

Mikel Merino 119. minuti tabamus saatis Hispaania EMi poolfinaali. Enne võiduväravat oli olukord hispaanlaste karistusalas, kus sakslase Jamal Musiala löök tabas Cucurella kätt, kuid peakohtunik Anthony Taylor jättis võõrustajariigile penalti määratama ja VAR ei vaadanud olukorda üle. Korraldajariigi poolehoidjad olid püha viha täis ning nõudsid, et kohtumine uuesti peetakse. Tegemist oli EMi ühe olulisema sündmusega, sest üks turniiri soosikuid Saksamaa langes konkurentsist.

Kuigi toona öeldi, et Taylor oli järginud juhiseid, on nüüdseks viga tunnistatud. Hispaania väljaanne Relevo vahendab, et UEFA kohtunike komitee andis rahvusvahelistele vilemeestele teada, et sakslastele oleks pidanud andma penalti. See märkus lisati organisatsiooni viimasesse ülevaatusse, mis analüüsib nii riiklikul kui ka klubide tasandil Euroopa mänge.

«Vastavalt viimaste UEFA juhiste järgi tuleks väravalööki takistavat palli mängimist käega karistada karmimalt ja enamasti tuleks määrata penalti. Välja arvatud juhul, kui kaitsja käsi on kehale väga lähedal või selle vastas. Antud juhul peatas kaitsja väravalöögi oma käega, mis ei olnud kehale väga lähedal, tehes ennast seeläbi suuremaks. Seega oleks pidanud määrama penalti,» vahendas Relevo dokumendis kirjutatut.

Tagasi üles