Traagiline õnnetus Leedu rallil nõudis ühe inimelu, 14 inimest sai vigastada (2)

Copy
Samsonas Utena Rally õnnetus 27. septembril.
Samsonas Utena Rally õnnetus 27. septembril. Foto: @D_Nalecz/X

Leedus toimunud Samsonas Utena Rallyl toimus traagiline õnnetus, kus Läti rallipaar sõitis katsel teelt välja ning otse publikusse. Hukkus üks 22-aastane pealtvaataja, vigastada sai 14 inimest, neist kuus raskelt.

Õnnetus juhtus reedel enne kella kümmet õhtul. Tegemist oli Utenas toimunud kahekilomeetrise linnakatsega, kus pealtvaatajate sekka paiskus ralliauto Ford Focus, mida juhtis 1987. aastal sündinud Läti kodanik, teatas kohalik politsei.

Video õnnetusest

Esialgsetel andmetel kaotas sõitja auto üle kurvis kontrolli. Kinnitamata andmetel pidi järsus kurvis olema heinapall, mis markeeris pööret, kuid eelmised ralliautod olid selle teelt minema lükanud. Tõenäoliselt ei märganud sõitja kurvi ja põrutas otse rajalt välja publikusse, spekuleeritakse Leedu meedias.

Võistluse protokollist saab aimu, et avariis osales auto nr 75, kus sõitjaks oli Kristaps Telle ja kaardilugejaks Kaspars Griva. Enne õnnetust hoidis ta oma võistlusklassis kolmandat kohta. Telle on sel aastal osalenud ka kahel Eestis toimunud rallil. Rally Estonia katkestas ta autos tekkinud põlengu tõttu, Paide rallil sai ta oma klassis viienda koha.

Politsei on algatanud õnnetuse tõttu kriminaaluurimise ettekavatsemata tapmises. Leedu seadused sätestavad, et maksimaalne karistus süüdimõistmisel on kuni kaheksa aastat vanglakaristust.

Pärast traagilist õnnetust otsustati võistlus katkestada ja laupäevaks planeeritud kiiruskatseid ei sõideta. «Võistlus on tõepoolest peatatud, pärast nii traagilist sündmust oleks ebainimlik seda jätkata. Praegu uurimine käib, pole selge, kelle viga õnnetuse põhjustas.

Minu teada on kuus inimest väga raskelt vigastatud, esialgsetel andmetel on vigastatute hulgas ka üks võistluse vabatahtlik ja turvatöötaja. Täpsed andmed pole veel meie käsutuses,» ütles rallit korraldanud klubi president Arvydas Petkevičius reede õhtul ja avaldas hukkunu omastele kaastunnet.

Reedese võistluspäeva järel juhtis võistlust Eesti rallisõitja Egon Kaur, kelle kaardilugeja on Allan Birjukov. Hyundai i20 protoautoga sõitnud eestlased edestasid 6,5 sekundiga leedulast Vladas Jurkevičiusust (Škoda).

Märksõnad

Tagasi üles